Šokiruojanti statistika: Lietuvos mokytojai gauna mažiausius atlyginimus visoje Europoje

teachLietuvoje maksimalus mokytojo atlyginimas yra mažesnis nei Rumunijoje, dvigubai mažesnis nei Turkijoje, dešimt kartų mažesnis nei Austrijoje ar Olandijoje ir dvidešimt kartų mažesnis nei Liuksemburge. Tokią šokiruojančią statistiką pateikia „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Čia turbūt pats liūdniausias kada nors mano pieštas grafikas“, – feisbuke parašė žinomas ekonomistas.

N.Mačiulis, remdamasis „Eurodice“ duomenimis, palygino maksimalius mokytojų atlyginimus (be priedų, iki mokesčių) skirtingose Europos valstybėse.

Statistika iš tiesų šokiruoja. Lietuva yra ne tik paskutinėje vietoje pagal mokytojų atlyginimus, bet šalį netgi lenkia tokios valstybės kaip Rumunija, Vengrija, Turkija. Kitaip tariant, mažiau ekonomiškai išsivysčiusios valstybės.

„Valstybės gebėjimas pritraukti pačius gabiausius, kvalifikuočiausius asmenis siekti mokytojo karjeros yra labai svarbus. Dėl to daugelyje pasaulio valstybių mokytojams yra mokami labai aukšti atlyginimai.

Čia Lietuva išsiskiria, kad Lietuvoje mokami žemi atlyginimai. Ne šiaip žemi, bet itin žemi. Pagal ekonominį išsivystymą tiek Turkija, tiek Kroatija, tiek kitos valstybės yra daug prasčiau išsivysčiusios ir neturtingesnės, nei Lietuva. Bet Turkija, pavyzdžiui, sugeba mokėti dvigubai didesnius atlyginimus“, – 15min sakė N.Mačiulis.

Iš diagramos matyti, kad dosniausius atlyginimus gauna Liuksemburge dirbantys mokytojai. Taip pat geros algos mokamos Nyderlandų, Austrijos, Vokietijos, Airijos, Kipro, Danijos, Belgijos mokytojams.

Kaimynai estai taip pat lenkia Lietuvą maždaug 3 tūkst. eurų per metus.

N.Mačiulio inf./Mokytojų atlyginimai Europoje

N.Mačiulio inf./Mokytojų atlyginimai Europoje. Diagramoje nepavaizduoti Latvijos ir Bulgarijos atlyginimai.
Šaltinis: Nerijus Mačiulis/15min.lt
Share This Post
3 komentarai
  1. Apgailėtinas reikalas su mūsų mokytojų atlyginimais. Tačiau galime būti ramūs. Jeigu būtų sudarytas toks pats švietimo biurokratų grafikas, Lietuva jokiu būdu nebūtų paskutinėje vietoje. Taigi išvados akivaizdžios.
    Bet kokie raginimai ar priminimai apie mokytojų atlyginimus Lietuvoje vertinami kaip nekorektiški, netaktiški ar net įžeidūs. Visi biurokratai kaip vienas porina, jog atlyginimai nėra svarbu, nuo jų niekas nepriklauso. Galbūt nepriklauso kokybė, bet mokytojo orumas ir kvalifikacija – net labai. Taigi baikime apsimetinėti, o pradėkime gerbti MOKYTOJĄ ir už jį kovoti, o ne reikalauti, reikalauti ir menkinti.

  2. Pastebėsiu, kad Europoje 40 valstybių. Sąraše tik 25.. Kur kitų atlyginimai?.. 🙂 Tiesa, nuo to mes nė kiek ne turtingesni.. 🙁

  3. OECD (ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija) dar 2015 m. lapkričio pabaigoje pateikė itin išsamią 600 psl. ataskaitą apie švietimo situaciją pasaulio valstybėse.

    http://www.oecd-ilibrary.org/education/education-at-a-glance-2015_eag-2015-en

    Ataskaitoje yra ir vidutiniai atlyginimai. Čia yra ne vien tik Europos valstybės. Yra mūsų kaimyninės šalys. Deja Lietuvos grafa tuščia. Duomenys galėjo būti pateikti, bet… Gal, kad oficialiai Lietuvos stojimo į OECD procesas dar vyksta.

    PISA tyrimuose, kuriuos organizuoja ta pati OECD, Lietuva dalyvauja jau daug metų. Įdomu pasitikrinti, kaip atrodo mūsų mokinukų žinios šalia kitų šalių. Juk stengiamės dirbti atsakingai ir nuoširdžiai. Iš pašaukimo. Taip, kaip tikisi ir ko siekia Lietuva.

    Todėl nori nenori kyla mintis, kad Lietuva galėjo pateikti duomenis ir šioje ataskaitoje, bet nepateikė. Nes “atrodytume taip, kaip atrodytume” – lentelės apačioje, t.y. liūdnai.

Rašyti komentarą