Klaipėdoje įvyko Ryto Šalnos knygos „Kelionių razinos” pristatymas

Rytas_Salna_ir_Stase_Alenskiene_Kelioniu_razinos_KlaipedaKovo 1 d. Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje įvyko Ryto Šalnos knygos „Kelionių razinos“ pristatymas. Sausakimšoje bibliotekos konferencijų salėje susirinko knygas bei keliones mylintys klaipėdiečiai. Čia galima buvo pamatyti  moksleivius bei  gimnazistus, jų mokytojus, Klaipėdos universiteto dėstytojus, profesorius, Vytautų klubo narius, muzikus ir kitus knyga besidominančius klaipėdiečius.

Autorių pristatė Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkė, Vytauto Didžiojo gimnazijos geografijos mokytoja ekspertė Stasė Alenskienė. „Rytas Šalna – geografijos mokytojų asociacijos prezidentas, geografas, keliautojas, gidas, geografijos vadovėlių ir metodinės literatūros autorius. Jis aplankė visus žemynus, išskyrus Antarktidą, todėl tikrai visada turi ką įdomaus papasakoti. Rytas Šalna, pradėjęs keliones nuo Europos ir aplankęs visus žemynus, išskyrus Antarktidą, kaip rašoma knygos anotacijoje, „…patyrė labai daug įvairių situacijų: nuo linksmų iki netikėtų, nuo pribloškiančių iki pamokančių. Knygoje „Kelionių razinos“ autorius šmaikščiai pasakoja daug asmeninių nuotykių, taip pat istorijų, nutikusių lydint keliaujančius žmones“.

Knygos skyriuose „Kelionės ir klajonės“, „Turistų ir keliautojų nuotykiai“, „Nacionaliniai gyventojų ypatumai“, „Geografiniai ieškojimai ir atradimai“ randame septyniasdešimt, autoriaus nuomone, pačių įdomiausių kelionių istorijų – razinų. Jose gausu informacijos, kuri rūpi geografui, bet ji pateikiama turtingame kultūriniame, socialiniame kontekste ir tampa aktualia kiekvienam besidominčiam mus supančiu pasauliu. Faktų gausa, įvairovė ir lengvas, intriguojantis, dažnai autoironiškas rašymo stilius, nejučiomis traukia skaityti vieną istoriją po kitos nesustojant. Džiaugiamės, kad visa tai sugulė į knygą, – pristatydama autorių sakė Stasė Alenskienė. Knygą „Kelionių razinos“ išleido leidykla „Didakta“.

Autorius pasidžiaugė mokytojos išsakytais epitetais, bet prisipažino, kad pirmiausia jis yra geografas, nors yra tekę pabūti ir žurnalistu. Kaip gimė mintis rašyti knygą?  Rytas Šalna sakė, jog  gidauja jis daugiau nei dvidešimt metų. Iš kiekvienos kelionės parsiveža naujų potyrių, įdomių istorijų, išgyventų netradicinių situacijų, kurias ir nutarė sudėti į knygą.

Kodėl knygą romantiškai pavadino „Kelionių razinos“? Nes ši knyga ne tik pažintinė, joje daug aprašoma pikantiškų situacijų, į kurias buvo patekęs autorius, lydėdamas žmonių grupes į Australiją, Čilę, Japoniją, Meksiką, Tanzaniją, JAV, Etiopiją ar kurią kitą šalį. Rytas Šalna papasakojo keletą istorijų, aprašytų knygoje, pasidalijo pikantiškais dalykais, kurie nepateko į knygą, demonstravo jo paties darytas nuotraukas, atsakė į pateiktus klausimus. Laikas tikrai neprailgo. Pasibaigus renginiui, daugelis stebėjosi, jog taip nepastebimai prabėgo pusantros valandos.

Renginio pabaigoje susidarė eilutė, norinčių gauti autoriaus autografą jo naujojoje knygoje.

Klaipėdos miesto geografai ir klaipėdiečiai taria didelį AČIŪ Rytui Šalnai už nuostabų vakarą, praleistą kartu ir tikisi dar ne vienos išleistos knygos ir naujų susitikimų su juo.

Nuoširdus AČIŪ Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos darbuotojams ir ypač Laimai Pačebutienei už sudarytą galimybę, rūpestį organizuojant kartu renginį.

Klaipėdos Gedminų progimnazijos geografijos mokytoja metodininkė

Vilma Paškauskienė

Share This Post

Rašyti komentarą