Jungtiniai Arabų Emyratai mėgins kurti dirbtinus kalnus, kad priviliotų lietų į dykumas

abu-dhabi-desert-falcon_25765_600x450Mokslininkai teigia galimai atradę būdą, kaip į atokius dykumų regionus „atvilioti“ lietaus debesis ir taip padidinti metinių kritulių kiekį šiuose Jungtinių Arabų Emyratų regionuose. Jų teigimu tam gali pasitarnauti dirbtiniai, žmonių sukurti kalnai.Mokslininkai kaip tik šiuo metu atlieka tyrimus, kuriais siekiama išsiaiškinti tokių projektų efektyvumą, skelbia „Arabian Business“.

“.

ba95a2d3.jpg

© Michael Poliza

„Ką konkrečiai mes darome, tai bandome nustatyti tam tikrų kalnų tipo, jų aukščio ir šlaitų poveikį meteorologiniams procesams,“ – sakė mokslininkas ir vyriausiasis tyrėjas Roelof Bruintje.

Didelė Jungtinių Arabų Emyratų dalis, tarp jų ir Dubajus bei Abu Dabis, per metus vidutiniškai sulaukia vos 7,5–10 cm. kritulių.

Be sausros, šalies klimatas išsiskiria ir intensyviais vasaros karščiais bei alinančia drėgme susikaupusia netoli Persijos įlankos.

e6fa7c50.jpg

© Kike Calvo | AP

Dirbtinai statomų kalnų tikslas

Išnaudojant šių kalnų topografiją bus siekiama priversti orą kilti aukštyn bei taip formuoti debesis, kurie po to gali būti „sėjami“. Debesų sėja yra vadinamas meteorologinis procesas, kuris jau yra naudojamas JAE ir padedantis padidinti lietaus kritulių kiekį debesyse.

Vien per 2015 metus Jungtiniuose Arabų Emyratuose debesų sėjai buvo išleista 550000 dolerių, tačiau kol kas dar nėra apskaičiuota kiek gali kainuoti dirbtinių kalnų statyba.

Mokslininkai dar nėra tikri, kur turėtų būti statomi šie dirbtiniai kalnai ir ar iš vis šis projektas yra įkandamas valstybei.

„Jeigu šis projektas vyriausybei pasirodys per brangus, savaime suprantama, kad jo įgyvendinimas sustos, tačiau bet kokiu atveju tai pateiks tam tikras alternatyvas bei idėjas ateičiai,“ –  pasakojo Bruintjes.
Šaltinis: gismeteo.lt
Share This Post

Rašyti komentarą