Pinigai dar ne viskas: tūkstančiai britų meta gerai apmokamus darbus ir renkasi ramų gyvenimą skurdžiausioje ES šalyje

britaiDaugybė britų kasmet keliasi į Ispanijos Saulėtą krantą ar Pietų Prancūziją, ieškodami labiau saulėto klimato ir mažiau įtempto gyvenimo būdo.

Tačiau keli tūkstančiai savo rojų susirado mažiausiai tikėtinoje vietoje – Bulgarijoje, skurdžiausioje Europos Sąjungos (ES) valstybėje narėje.

Ši šalis, kurioje gyvena 7 mln. žmonių, traukia vis daugiau Didžiosios Britanijos piliečių, norinčių pakeisti gyvenamąją aplinką išėjus į pensiją ar apskritai pakeisti savo gyvenimą.

Apytikriais skaičiavimais, šiuo metu Bulgarijoje nuolat arba laikinai gyvena mažiausiai 10 tūkst. britų, nors tikrasis skaičius gali būti gerokai didesnis, nes dauguma paprasčiausiai neužsiregistruoja vietos valdžios institucijose.

Tarp įsikūrusiųjų šioje buvusioje komunistinėje šalyje yra ir Tina bei Kevinas Brassingtonai (Tina ir Kevinas Brasingtonai), du universiteto dėstytojai, kurie 2011 metais metė savo dosniai apmokamus darbus Kente ir dabar valdo nedidelį ekologišką ūkį Bulgarijos kaime.

Tina Brasington

„Gal puodelio arbatos?“ – klausia Tina, atverdama vartus į savo ūkį, esantį mažame Alino kaime už 50 kilometrų į pietus nuo Sofijos.

Savo ūkyje jie augina daržoves ir vaisius, taip pat laiko ožkas, vištas, žąsis ir kiaules. T. ir K. Brassingtonai sako, kad Bulgarija jiems leido įgyvendinti savo „svajonę tapti ekonomiškai nepriklausomais“.

„Kol apleistą namą ir sodą pavertėme tuo, ką dabar matome, kur auginame savo maistą, praėjo keleri metai“, – pasakoja Kevinas.

„Išmokome būti laimingais turėdami mažiau“, – priduria Tina, kuri kadaise yra dirbusi bankų Londone rinkodaros eksperte.

Kevinas Brasingtonas

Kai jie neprekiauja savo produktais ūkininkų turguje, jie gano kaimo ožkas, susitinka su kaimynais kavos ir tobulina savo bulgarų kalbą.

„Tai nėra Ispanija, kur galite gyventi kaip anglas anglakalbėje bendruomenėje. Drąsesni vyksta į Bulgariją“, – sako Kevinas.

Žinia apie Didžiosios Britanijos priimtą sprendimą pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES) iš vėžių išmušė net ir šią gyvenimu besidžiaugiančią porą.

Kevinas Brasingtonas

„Didžiuojuos, kad esu britė, tačiau man taip pat nepaprastai patinka čia gyventi. Nemanau, kad šie du dalykai yra tarpusavyje nesuderinami“, – sako Tina.

Žvaigždėtos naktys ir baseinai

Į Bulgariją britai ėmė keltis 2004 metais, kai Sofija, siekdama pritraukti daugiau užsienio investicijų, Didžiojoje Britanijoje pradėjo aktyvią turizmo kampaniją.

Po trejų metų Bulgarija prisijungė prie ES bendrosios rinkos, taigi sąlygos gyventi ir dirbti šioje šalyje tapo dar palankesnės. Pasak Bulgarijos turizmo analizės ir vertinimo instituto eksperto Rumeno Draganovo, 2004–2008 metais britai Bulgarijoje įsigijo maždaug 60 tūkst. namų.

Britų antplūdis net paskatino sukurti komedinį serialą „Anglas kaimynas“, kurį transliavo valstybinis televizijos kanalas. Seriale pasakota apie britų pensininką, kuris persikelia į išgalvotą Bulgarijos kaimą. Kilus finansų krizei, atvykstančiųjų srautas sumažėjo, tačiau žmonės vis vien persikrausto, visų pirma „jauni širdyje“ pensininkai, sako R. Draganovas.

„Stebina tai, kad daugelis renkasi ne kurortus, o atokias, neįprastas vietoves. Jie ieško bendruomenės dvasios ir žvaigždėtų naktų“, – pareiškė jis. Kimas Sayeris (Kimas Sajeris) iš Norvičo buvo vienas iš pirmųjų britų, apsigyvenusių Marčos kaime centrinėje Bulgarijos dalyje. Daugelį į šį regioną traukia kalnai, ežerai ir viduramžių paveldas.

„Prieš dvylika metų pamačiau straipsnį apie Bulgariją. Visada norėjau išvykti į užsienį ir po skyrybų nusprendžiau, kad atėjo laikas“, – pasakoja 56 metų profesionalus santechnikas ir statybos ekspertas.

Dabar Bulgarijoje prie nuostabaus slėnio jis turi kelis namus, kuriuos pasistatė pats, ir prabangų baseiną. „Namuose taip gyventi negalėčiau“, – šypsosi Kimas.

„Mano gyvenimas – čia“

Netoliese esančiame Drianovo mieste anglų kalbą galima išgirsti kiekvienos kavinės terasoje.

„Dar prieš dešimt metų manėme, kad britai yra egzotika, tačiau dabar jų jau yra tiek, kad net nebekreipi dėmesio“, – pasakoja vietos gyventojas Yanko Stefanovas (Jankas Stefanovas).

„Visus čia gyvenančiuosius pažįstu. Jie mane vadina Jacobu (Džeikobu)“, – juokiasi jis. Jo britų draugų būryje yra ir į pensiją išėjęs muzikantas iš Belfasto Stephenas Mulhernas (Stivenas Mulhernas) bei jo partnerė Catherine (Ketrin), kuriems priklauso žemės sklypas Turkinčos kaime.

Iš Londono jie išvyko prieš trejus metus, kai suvokė, kad Bulgarijoje, kur didelį namą galima įsigyti už mažiau nei 15 tūkst. eurų, iš savo pensijų gali gyventi daug geriau.

„Mes puikiai suprantame, kad tai nėra turtinga šalis, tačiau mes vis vien manome, kad ši vieta yra nuostabi“, – sako Catherine.

Nepaisant visų savo skirtumų, Bulgarijoje gyvenantys britai turi ir šį tą bendro: visi jie tikisi, kad jų vyriausybė su ES susitars dėl tokių „Brexit“ sąlygų, kurios jiems leis ir toliau gyventi šioje šalyje.

„Norime likti, jei tik jie mums leis, – sako buvęs karinis pilotas Keithas Daviesas (Kytas Deivisas), kuriam priklauso paslaugas emigrantams teikianti įmonė Gostilicos kaime. – Visada liksiu britu, tačiau mano gyvenimas – čia.“

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą