5-oji respublikinė konferencija ir fotografijų konkursas „Žmogus ir gamta“

2016 Zmogus ir gamta1Šiauliuose, Juliaus Janonio gimnazijoje, įvyko jau 5-oji respublikinė konferencija ir fotografijų konkursas „Žmogus ir gamta“, skirta Olegui Truchanui atminti. Į konferenciją atvyko daugybė svečių ne tik iš Šiaulių miesto, bet ir iš Joniškio, Žagarės, Telšių, Naisių, Drąsučių.

Olegą Truchaną – garsų lietuvių kilmės keliautoją, fotografą, gamtosaugininką nuo pat pirmų gyvenimo dienų pavergė gamta, jos grožis bei unikalumas. Gimęs ir gyvenęs Šiauliuose, juose keliautojas pirmą kartą susipažino ir su fotografija. 1941 m. O.Truchanas baigė Šiaulių berniukų gimnaziją (dabar – Juliaus Janonio gimnazija), šiame mieste susidomėjo buriavimu, vėliau kartu su šeima dėl sovietų okupacijos pasitraukė į Vokietiją, o galiausiai emigravo į Australiją, kurioje ir liko iki gyvenimo pabaigos.

„Žmogus ir gamta – neatskiriama visuma,“ – tai Olego Truchano žodžiai, kurie turbūt puikiausiai atspindi jo asmenybę ir atsidavimą natūraliajam pasauliui. Būtent tais pačiais keliautojo žodžiais buvo pavadinta respublikinė konferencija, vykusi lapkričio 17 d. Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijoje ir skirta Olegui Truchanui atminti. Į konferenciją atvyko daugybė svečių ne tik iš Šiaulių miesto, bet ir iš Joniškio, Žagarės, Telšių, Naisių, Drąsučių.

Iš viso buvo pristatyta dvidešimt įdomių ir be galo skirtingų pranešimų. Žinoma, visus juos vienijęs aspektas – gamta. Konferencijos klausytojai turėjo progą išgirsti pačių įvairiausių temų – nuo gamtos aspektų A.Gaudi architektūroje iki gamtos ir žmogaus sąšaukos Dilbinėlių kaime, Žagarės seniūnijoje.

„Aš labai džiaugiuosi visais pranešimais. Jie buvo įdomūs, naudingi, be galo vaizdūs ir nuoširdūs. 28 pranešėjai labai nuoširdžiai gilinosi į savo pasirinktas temas, jų iškalba sudomino ir nepaliko abejingo nė vieno,“ – džiaugėsi šiaulietis kultūrologas, konferencijos globėjas Jonas Nekrašius.

Kartu su konferencija buvo pristatyta ir jai skirta fotografijų  paroda, kurioje eksponuojamos net 31 autoriaus 71 nuotrauka. Vertinimo komisija – fotografai Algirdas Musneckis, Jonas Nekrašius, Alvydas Šalkauskas bei dailės ir technologijų mokytojos Daiva Leliukienė, Ingrida Budraitienė – išrinko trijų prizinių vietų nugalėtojus, taip pat skyrė net tris IV vietas!

Visiems buvo įteikti foto konkurso ir konferencijos dalyvių padėkos raštai. Respublikinę konferenciją dosniai parėmė UAB „Šiaulių vandenys“, o fotografijų konkursą – buvęs Juliaus Janonio gimnazijos mokinys, UAB „Nutrilita“ direktorius D. Malinauskas.

Visą gyvenimą paskyręs gamtai, keliautojas joje pasilieka amžinai…

Netikėta Olego Truchano žūtis Tasmanijoje, 1972 metų sausio 6 dieną, tyrinėjant Gordono upę sukrėtė ne tik jo šeimos narius, bet ir visus jį pažinojusius žmones. Pasaulis neteko didžiausio gamtos draugo, kurio atminimas liko gyvas įvairiausiuose pasaulio kampeliuose – nuo Tasmanijoje pastatyto paminklo iki mūsų širdies.

Renginių „Žmogus ir gamta“ organizatorių vardu dėkojame visiems geografijos mokytojams, kurie paskatino dalyvauti  ir ruošė savo mokinius, padėjo jiems pasirengti fotografijų konkursui ir konferencijai.

Fotografijų_konkurso_laimėtojai 2016

Gitana Kazimieraitienė

Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos narė,

Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos ir Šiaulių rajono Voveriškių mokyklos geografijos mokytoja

Fotografijų konkurse ir konferencijoje „Žmogus ir gamta“ dalyvavusios mokyklos:

Joniškio r. Žagarės gimnazija

Jurbarko A.Giedraičio – Giedriaus gimnazija

Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazija

Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazija

Kelmės  r. Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazija

Šiaulių Dainų progimnazija

Šiaulių Didždvario gimnazija

Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija

Šiaulių „Juventos“ progimnazija

Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija

Šiaulių Simono Daukanto gimnazija

Šiaulių Vinco Kudirkos progimnazija

Šiaulių r. Drąsučių mokykla

Telšių “Ateities” progimnazija

Fotografijų konkursui ir konferencijai „Žmogus ir gamta“ mokinius ruošę mokytojai:

Alma Kančelskienė (dalyvis)

Alma Šeputienė

Aneta Koryznė

Asta Titenienė

Asta Valavičienė

Audronė Ganusauskienė

Birutė Pauliukienė

Dalia Jokubauskienė

Dalia Orlakienė

Daiva Leliukienė (dalyvis)

Daiva Orlovienė

Daiva Staškevičiūtė (dalyvis)

Eglė Vitkevičienė

Elida Ignatavičienė

Gitana Kazimieraitienė

Giedrė Motiejuitė (dalyvis)

Irena Vidžiūnienė (dalyvis)

Loreta Grygelienė

Marytė Ruzgytė

Nerijus Vidžiūnas (dalyvis)

Raimonda Linkevičienė (dalyvis)

Rimvydas Sruogis

Rimas Budraitis (dalyvis)

Sniegina Raubaitė

Vaida Raibužienė

Valentina Rakužienė

Vilija Lesauskienė

Zita Rimkevičienė

Share This Post

Rašyti komentarą