Integruota geografijos, pilietinio ugdymo ir istorijos pamoka Medininkų pasieniečių mokykloje

Medininku pasienieciu mokyklojeLapkričio mėn. Grigiškių gimnazijos mokiniai, dalyvaujantys projekte ,,Lietuvos valstybės sostinės’’, skirtame Lietuvos šimtmečiui paminėti, integruota pilietinio ugdymo, istorijos ir geografijos pamoka vyko Medininkų pasieniečių mokykloje.

Lietuvos Respublikos konstitucijos 10 straipsnis skelbia: „Lietuvos valstybės teritorija yra vientisa ir nedalijama į jokius valstybinius darinius. Valstybės sienos gali būti keičiamos tik Lietuvos Respublikos tarptautine sutartimi, kai ją ratifikuoja 4/5 visų Seimo narių.

Tačiau taip buvo ne visada. Per kelis šimtmečius keitėsi ir Lietuvos valstybės teritorija, ir sostinių geografija. Nesikeitė tik žmonių, saugančių sienas, drąsa bei atsidavimas Tėvynei.

Pirmoji pamokos dalis vyko muziejuje. Istorijos ir pilietinio ugdymo mokytoja Božena moksleivius supažindino su LDK sienų kaita XIII–XV amžiuose, priežastimis, nulėmusiomis muitų sistemos kūrimo būtinumu Vytauto Didžiojo valdymo laikotarpiu.

Ypatingas dėmesys buvo skiriamas 1918–1939 m laikotarpio sienų kaitai bei apsaugai. Mokiniai susipažino su prieškario pasienio policininko Antano Straukos, 1-ojo laipsnio Vyčio kryžiaus ordino laisvės kovų dalyvio fotonuotraukomis, apdovanojimais, uniformos detalėmis bei kitais asmeniniais daiktais.

Moksleiviai, atlikdami kontūriniuose žemėlapiuose geografijos mokytojos Gražinos užduotį „Lietuvos pasienio punktai“, naudojosi gausia informacine mokomąja medžiaga, eksponatais bei video medžiaga.

Apžiūrėjom Lietuvos sienos apsaugos sistemos pareigūnų bei perduotus užsienio šalių pasienio tarnybų uniformų pavyzdžius, jų naudojamą atributiką.

Neliko nepastebėti pirmieji asmens dokumentų patikros prietaisai, pirmieji datos spaudai, Lietuvos Respublikos vizos spaudas, ES vidinės sienos su Lenkija bei Latvija ir išorinės sienos su Baltarusija valstybių sienos ženklų herbų ir numeracijos lentelės, termovizoriai, padedantys pasieniečiams aptikti nelegalus bei kontrabandines prekes, suklastotos pinigų kupiūros bei pasai.

Įdomiausia ir smagiausia antroji pamokos dalis buvo su Pasieniečių mokyklos pareigūnais mokyklos auditorijose – klasėse, sporto salėje bei šaudykloje. „Taikliąją ranka“ tapo Raimondas, surinkęs 48 taškus iš 50 galimų.

Pusdienį praleidę Medininkų Pasieniečių mokykloje, supratome – sienų likimas neatsiejamas nuo valstybės likimo – jos yra akivaizdus nepriklausomybės simbolis.

Vilniaus savivaldybės Grigiškių gimnazijos

geografijos vyr. mokytoja Gražina Pleskevičiūtė,

istorijos ir pilietinio ugdymo vyr. mokytoja Božena Senkevič

Share This Post
1 komentaras
  1. Sveiki,

    puiki idėja geografijos pamokai – ačiū, kad pasidalijote savo patirtimi 🙂

Rašyti komentarą