Šventasis Paektu kalnas: kuo ši vieta tokia ypatinga Š. Korėjoje?

paektu ugnikalnisŠiaurės Korėja išbandė galingiausią savo balistinę raketą, užbaigė branduolinės programos tobulinimą ir įrodė, kad gali pasiekti beveik bet kurį JAV tašką. Ką režimo lyderis veikia po šio pasiekimo? Pranešama, kad jis lanko savo tėvo gimimo vietą užgesusiame ugnikalnyje.

„Paektu kalnas – šventas revoliucijos kalnas“ – tokia Kim Jong-ilo citata puošia vieną kalno šlaitą.
©Mark Fahey (CC BY 2.0) | commons.wikimedia.org

Kim Jong Unas nėra didelis sporto ar gamtos mėgėjas. Jaunystėje jam patikdavo krepšinis, tačiau ilgi pasivaikščiojimai gamtoje jo nedomina. Visgi, ši išskirtinė proga jį atvedė ant Paektu kalno – seniai užgesusio ugnikalnio, ant kurio, pasak legendos, gimė jo tėvas Kim Jong-ilas. Šalies žiniasklaida praneša, kad užgesusiame ugnikalnyje Kim Jong Unas galvoja apie įvykdytus planus.

Legenda pasakoja, kad kai 1942 m. Kim Jong-ilas gimė bazėje ant Paektu, dangų nušvietė dviguba vaivorykštė ir sužibo nauja žvaigždė danguje. Gali pasirodyti, kad tai – tik juokinga, perdėta istorija, tačiau ši pasaka iš tikrųjų yra pateikiama, kaip realių įvykių istorija. Tačiau greičiausiai nei viena šios istorijos dalis neatitinka tikrovės.

Slapta stovykla ant Paektu kalno
©Mark Scott Johnson (CC BY 2.0) | commons.wikimedia.org

Kim Jong-ilas, pasak kai kurių liudijimų ir dokumentų, greičiausiai net negimė Šiaurės Korėjoje. Panašu, kad jis gimė 1941 metais viename miestelyje Sibire. Neaišku, kodėl jo tėvas Kim Il Sungas pasirinko šią vietą savo sūnaus gimimui, tačiau gali būti, kad buvo nepasitikima vietiniais gydytojais ar tiesiog norėta nuo priešų paslėpti šeimą. Taigi, šioje istorijoje nebuvo jokio Paektu, vaivorykštės ir naujos žvaigždės.

Kim Jong-ilas mirė 2011 metais, tikriausiai po širdies smūgio. Įvairūs pranešimai teigia, kad prieš mirtį jis labai įtūžo dėl statybų broko vienoje naujoje elektrinėje, tačiau tikroji istorija tikriausiai taip ir liks neatskleista. Ant vieno iš Paektu kalno šlaitų yra Kim Jong-ilo citata – „Paektu kalnas – šventas revoliucijos kalnas“. Mitai ir legendos apie režimo asmenybes Šiaurės Korėjai yra labai svarbūs, nes padeda išlaikyti reikiamą atskirtį tarp žmonių ir lyderių. Žmonės gali pradėti piktintis, jog politinių lyderių šeimos nariai gyvena geriau nei kiti, tačiau ši mistinė istorija parodo, kad jie nėra paprasti žmonės – naujos žvaigždės žymi ne visų žmonių gimimą.

https://volcanocafe.files.wordpress.com/2013/07/baekdu-flower.jpg
Paektu ugnikalnio kaldera
volcanocafe.files.wordpress.com

Tai ką ant kalno iš tiesų veikia Kim Jong Unas? Tikriausiai ilsisi, žvalgosi į žiemišką gamtos peizažą. Kalnas prieinamas ir turistams, yra nutiesta keltuvo linija. Nors ten yra bent viena slapta stovykla, ji taip pat nėra saugoma. Visgi, turistai dažnai perspėjami nepamiršti, jog užrašas apie kalno šventumą ten padėtas ne be reikalo ir reikėtų elgtis pagarbiai ir atsargiai.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą