Straipsnių serija – lietuvių išeivių bendruomenės ir paveldas pasaulyje

atkurtailietuvai100-vertikalus-logo-tamsus-su-spalvotu-rgb-(1)-11976Likus mėnėsiui iki akurtos Lietuvos 100-mečio jubiliejaus LGMA pristato ir periodiškai talpins straipsnių seriją apie pasaulyje išsisklaidžiusias, tačiau tautiškai sutelktas lietuvių išeivių bendruomenes ir jų paveldą

Užsienyje gyvena virš milijono lietuvių kilmės žmonių. Dauguma jų už šalies ribų pateko ne vienu laiku ir skirtingais būdais. Kaip beveik 3 milijonus gyventojų turinčiai valstybei tai yra itin didelis skaičius. Užsienio lietuviai visada buvo ir yra neatskiriama tautos dalis.

Lenkų, vokiečių, žydų ar rusų tarpe yra populiaru lankyti su jų istorija susijusias vietas, tarp jų ir esančias Lietuvoje. Tačiau lietuviai dar nėra atradę savojo paveldo užjūriuose, net internete informacijos labai mažai.

Štai Amerikoje gausu nuostabių lietuviškų šimtamečių bažnyčių ištapytų lietuviškais užrašais, tautinėmis freskomis kaip „Mindaugo karūnavimas“; lietuvių kapinių (JAV palaidotas ne vienas žymus žmogus, pvz. prezidentas Smetona ar Lietuvos krepšinio tėvas Lubinas), Kanadoje yra du Vilniaus garbei pavadinti miesteliai, o Pietų Afrikoje – Klaipėdos. Baltarusijoje ir Ukrainoje pilna LDK pilių, Rusijoje ir Kazachijoje – tremties vietų, Lenkijoje – bendrą Lietuvos-Lenkijos istoriją atmenančio paveldo. Tai – vos keli pavyzdžiai. Lietuviško paveldo yra bent keliasdešimtyje pasaulio valstybių.

Lietuviu bendruomene Cikagoje

Lietuvių bendruomenė Čikagoje

Internetinis tinklalapis http://global.truelithuania.com/ ir jo autorius Augustinas Žemaitis renka gabalėliais ir talpina šią informaciją į vieną vietą. Tad kviečiame sekti LGMA straipsnių seriją šia tema ir susipažinti su nedaugeliui girdėta informacija apie mūsų tėvynainius svetur.

Share This Post

Rašyti komentarą