Į jūros gelmes netoli Indonezijos nusileidę mokslininkai ištraukė dar neregėtus gyvūnus (Foto)

Nauja rusis2Naujausios ekspedicijos į vandenyno gelmes netoli Indonezijos krantų metu mokslininkai aptiko iki šiol neištyrinėtas ekosistemas, kur gyvybė knibždėte knibžda juodžiausioje tamsoje, kone nulinėje temperatūroje ir gniuždančiame slėgyje.

Tropinės Javos salos pakrantės žinomos savo krištolo skaidrumo vandeniu ir viliojančiomis seklumomis. Čia neretai užklysta plėšrūs vandens gyventojai – bangininiai rykliai ar rajos, kuriuos su entuziazmu stebi smalsūs atvykėliai. Tačiau visai šalia esančiose gelmėse tūno visiškai kitokios gyvybės formos – niekada šviesos nemačiusios ir žmonių neištyrinėtos jūrų pabaisos, rašoma mokslo svetainėje lkcnhm.nus.edu.sg.

Per keturiolika dienų trukusią ekspediciją (SJADES 2018) į Ramiojo vandenyno gelmes prie Indonezijos gamtininkai aptiko apie 800 mokslui nežinomų jūrų būtybių.

Mokslininkų komanda iš Singapūro ir Indonezijos savo radinius artimiausiu metu ištirs, o informaciją surašys į katalogus.


©Ikcnhm | Instagram

Nors Indonezija yra itin pamėgta nardytojų iš viso pasaulio, aplink šią salą esančios gelmės saugo labai daug paslapčių. Nusileidę 2100 metrų gylį, mokslininkai ištyrinėjo 63 vietas. Čia aptiktos ir pintys, medūzos, moliuskai, jūrų žvaigždės, ežiai, kirmėlės, žuvys ir kiti padarai. Dauguma jų buvo pirmą kartą stebėtos.


©Ikcnhm | Instagram

Pavyzdžiui, aptiktas ypatingos išvaizdos omaras, tyrintis į pjūklą panašią žnyplę (lot. – Thaumastocheles massonktenos), gyvenantis maždaug pusės kilometro gylyje. Tiesa, nepaisant labai agresyvios išvaizdos, šis aklas omaras savo pjūklinę žnyplę naudoja tarsi rėtį, o ne įnagį grobio medžioklei.

Kitas įdomus gyvis – išsprogtaakis kalmaras, kurio akys – skirtingo dydžio. Manoma, kad gyvūnas plaukioja didžiąją akimi stebėdamas dugną ir ieškodamas maisto, tuo tarpu mažoji – skirta žiūrėjimui į viršų, taip saugantis nuo plėšrūnų.


©Ikcnhm | Instagram

Mokslininkus nustebino ir gigantiški lygiakojai, bei Grimpoteuthis genčiai priklausantis nedidukas, mielos išvaizdos „Dumbo“ aštuonkojis, turintis mažytes „ausis“. Be abejonės, gelmėse plaukiojo ir šiurpūs kardadančiai beriksai.


©Ikcnhm | Instagram


©Ikcnhm | Instagram


©Ikcnhm | Instagram
Šaltinis: technologijos.lt
Share This Post

Rašyti komentarą