Nepaprastas žemėlapis: pamatykite, kur prieš milijonus metų būtų stovėję jūsų namai

pangeaŽemei – 4,5 mlrd. metų. Bet per šį laikotarpį ji patyrė tikrai nemažai transformacijų, rašo „IFL Science“. Pavyzdžiui šiandien mes turime septynis kontinentus, bet prieš 240 milijonus metų egzistavo tik vienas – gigantiškas žemynas Pangėja.

Bet Pangėja yra tik vienas iš trijų superkontinentų (kiti – Nuna arba Kolumbija, o taip pat Rodinija), kurie egzistavo Žemėje tam tikru laiko momentu. Geologai mano, kad egzistuoja tam tikras nereguliarus (ar lėtas) superkontinentinis ciklas, kuriuo sausasis Žemės paviršius per milijonus ir milijardus metų tai skyla, tai vėl susijungia. Tiesą sakant, ekspertai prognozuoja, kad kažkada po 50-200 milijonų metų vėl susidarys vienas superžemynas, ir jau vadina jį Amazija (angl. Amasia) – Amerikos + Azija.

Ir čia jau reikėtų paminėti Ianą Websterį – šiaip jau kompiuterių mokslininką, dirbantį prie asteroidų duomenų bazės „Asterank“, bet jis sukūrė ir iš tiesų nuostabų interaktyvų žemėlapį „Senovinė žemė, leidžiantį pamatyti, kaip pasaulis pasikeitė per paskutiniuosius 750 milijonus metų.

Dar geriau – naršyklėje veikianti programa leidžia įvesti savo rajoną ir/ar miestą (pavyzdžiui – „Pašilaičiai, Vilnius“ arba „Dusetos“) ir pamatyti, kur šioji vieta buvo prieš daugybę amžių. Galima nukeliauti į ediakarijaus periodą prieš 600 milijonus metų, kuriame atsirado daugialąstė gyvybė – arba į devoną prieš 400 milijonus metų, kai karaliavo keturkojai ir vabzdžiai. Žinoma, nepamirštas ir juros periodas – dinozaurų aukso laikai.

Keliauti galima pagal įvykius – „pirmoji daugialąstė gyvybė“, „pirmieji sausumos gyvūnai“, „pirmieji hominidai“ ir t.t. – arba pagal metus: prieš 750 mln. metų, prieš 300 mln. (beje, Vilnius tada irgi buvo ne per toliausiai jūros, tik ši buvo ne vakaruose, o rytuose), prieš 105 mln. metų, 20 mln. metų (tada Vilnius buvo tikrai Europos viduryje, bet nebuvo Baltijos jūros) ir t.t.

Štai pavyzdžiai:

Vilniaus vieta prieš 240 milijonus metų:

Vilniaus vieta prieš 240 milijonus metų
©„Ancient earth“ iliustr.

Vilniaus vieta (po vandeniu) prieš 430 milijonus metų (silūro periodas), kai pasaulyje ėmė augti pirmieji augalai. Beje, tuo metu įvyko masinis gyvybės išnykimas, nusinešęs apie pusę jūrinės gyvybės formų:

Vilniaus vieta (po vandeniu) prieš 430 milijonus metų (silūro periodas), kai pasaulyje ėmė augti pirmieji augalai.
©„Ancient earth“ iliustr.

Vilniaus vieta prieš 20 mln. metų, kai Afrikoje atsirado pirmieji hominidai – žmonių protėviai:

Vilniaus vieta prieš 20 mln. metų, kai Afrikoje atsirado pirmieji hominidai – žmonių protėviai
©„Ancient earth“ iliustr.
Šaltinis: technologijos.lt
Share This Post
1 komentaras
  1. Kokia įdomi informacija!Ačiū!

Rašyti komentarą