Sibire rasta prieš 40 000 metų gyvenusio milžiniško vilko galva

vilkasSensacingas plėšrūno galvos radinys su sveikomis smegenimis, nuo priešistorinių laikų išlikęs amžinajame įšale. Globalinis atšilimas netikėtai pasitarnavo mokslui – jis aktyviai atveria pasaulinę senovinių artefaktų slėptuvę – amžinąjį įšalą.

Per pastaruosius kelis metus keletas Sacha respublikos gyventojų pradėjo apptikti jau ne kaulus, o praktiškai sveikus pleistoceno epochos gyventojų kūnus. Naujausias nuostabus radinys milžiniško vilko, gyvenusio maždaug prieš 40 000 metų, galva.

vilkas

Radinys aptiktas Tirechtiacho upės krante iš karto patraukė mokslininkų dėmesį tuo, kad buvo sveika, puikiai išsilaikiusi senovinio plėšrūno galva. Iltys, oda, raumenys, netgi smegenų medžiaga – lyg kas vilko galvą būtų atskyręs vakar ir padėjęs į šaldiklį. Radinio ilgis viršijo 40 cm, kas dar įdomiau – tikėtina, mokslininkai aptiko suaugusio, visiškai susiformavusio individo palaikus. Palyginimui, tai yra maždaug pusės dabartinio vilko viso kūno ilgio, kuris yra nuo 66 iki 86 cm.

Vilko galva
©Albert Protopopov, Naoki Suzuki

Rastoji galva – itin vertinga. Mokslininkai galės išsiaiškinti, kaip plėšrūnas gyveno, kuo maitinosi, kokios ligos jį kamavo. Didžiulėje galvoje yra daugybė audinių, o tai – DNR pavyzdžių šaltinis. Juos bus galima palyginti su kitomis vilkų populiacijomis. Įvairių šalių užima eilę, kad galėtų radinį ištirti – jie tikisi sužinoti ką nors naujo apie tų senų laikų gamtą, klimatą ir kitas gyvenimo sąlygas.

©Albert Protopopov, Naoki Suzuki
Šaltinis: technologijos.lt
Share This Post

Rašyti komentarą