Nori baigti studijas? Privalai prieš tai pasodinti 10 medžių. Filipinai rengiasi priimti keistą, bet labai naudingą įstatymą

filipinu miskasNuo 1990-ųjų iki 2005-ųjų metų Filipinai neteko 32,3 procentų miškų ploto. Neteisėti miškų kirtimai visada buvo didžiulė problema, tačiau dabar Filipinų Atstovų Rūmai pasiūlė naują būdą, kaip spręsti miškų plotų sumažėjimo problemą. Pateiktas įstatymo projektas, kuriuo iš moksleivių būtų reikalaujama iki mokslų pabaigos pasodinti bent po 10 medžių.

„Graduation Legacy for the Environment Act“ įstatymo projektą pasiūlė du parlamentarai: Gary Alejano ir Strike Revilla. Šiuo metu įstatymo projektas keliauja į Senatą, kuris turėtų jį patvirtinti.

„Ši iniciatyva, jei tik bus tinkamai įgyvendinta, užtikrins, jog kiekvienais metais Filipinuose bus pasodinta bent po 175 mln. naujų medžių. Dėka šios iniciatyvos, viena žmonių karta pasodintų ne mažiau, kaip 525 mlrd. medžių“, – teigė Alejano, kuris dar pridėjo, kad „net jei medžių prigijimo rodiklis tesieks 10 proc., tai vis tiek reikš, kad mūsų jaunimas papildomai pasodins 525 mln. medžių.“

Dėka Filipinų vyriausybės iniciatyvų ir padidėjusio teisėsaugos dėmesio plačiai šalyje paplitusiai nelegaliai medienos ruošai, nuo 2015-ųjų metų miškų plotai šioje šalyje šiek tiek padidėjo.

Remiantis Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos visuotinio miškų išteklių vertinimo duomenimis, vien tik 2012-aisiais Filipinuose miškais buvo apsodintas 221 763 ha plotas.

filipinu miskas2

Naujuoju įstatymu reikalaujama, kad prieš baigdami savo mokslus, visų lygių mokyklų (pradinių, vidurinių ir aukštųjų) moksleiviai pasodintų bent po 10 medžių. Tik yra neaišku, ar tai reiškia, kad norint baigti kiekvieną mokyklą reikės pasodinti po 10 medžių ir tai tai jau gautųsi 30, ar užteks 10-ies medžių.

Teigiama, kad sodinukų sėjimą, jų priežiūrą ir paruošimą miško sodinimui prižiūrės keletas vyriausybės agentūrų.

Įdomu, jog tai jau nebe pirmas kartas, kai Filipinų vyriausybei kyla tokia idėja. 2012-aisiais Senatui taip pat buvo pateiktas labai panašus įstatymo projektas, kuriuo siekta, kad medžių sodinimas būtų privalomas.

Ir nors tokios iniciatyvos yra labai sveikintinos, bet svarbu atkreipti dėmesį, kad pirmiausiai vyriausybė turėtų užsiimti pramonės sektorių reguliavimu ir užkirsti kelią nelegaliems miškų kirtimams, jų naikinimui ir teršimui.

Be to, nors sodinti naujus medžius ir taip plėsti miškų plotus visada yra gerai, bet seni miškai yra vertingesni dėl didesnės biologinės įvairovės ir gebėjimo sekvestruoti (izoliuoti) didesnį kiekį anglies.

Bet kuriuo atveju, toks Filipinų planas yra sveikintinas ir kitoms šalims derėtų rimtai apsvarstyti panašių iniciatyvų pritaikymą savo šalyse. Žinoma, pirmiausiai nepamirštant išsaugoti turimų, senų ir visomis prasmėmis vertingų miškų.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post
1 komentaras
  1. Kiekvienas savo gyvenime turėtų pasodinti bent po medį..

Rašyti komentarą