Mokslininkų sukurtame filmuke – „kosminiu“ greičiu tirpstantis storiausias Arkties ledas

Paviešintoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip seniausias ir storiausias Arkties jūros ledas nyko nuo 1984 metų. Vaizdo įrašą sukūrė Amerikos geofizikos sąjunga, kuri norėjo parodyti, kaip kadaise tvirtas senojo jūros ledo regionas per pastaruosius kelis dešimtmečius pasikeitė.Kurdami filmuką mokslininkai rėmėsi žurnale „Geophysical Research Letters“ publikuoto tyrimo duomenimis. Ankstesni tyrimai rodė, kad šis regionas bus paskutinė vieta pasaulyje, kur ledas dengia vandenį visus metus. Tiesa, naujieji modeliai rodo, kad šiame regione ledas tirpsta du kartus greičiau nei kitur Arktyje.

Naujajame tyrime buvo naudojami palydovinių stebėjimų ir duomenys, siekiant parodyti, kaip ledo storis dviejuose „paskutiniojo ledo prieglobsčio“ subregionuose pakinta po maždaug 1,2 metro kiekvienais metais. Tačiau taip pat aprašomas bendras 0,4 metro ledo storio praradimas per dešimtmetį, o tai reiškia, kad nuo stebėjimų pradžios buvo prarasta 1,5 metro ledo.

Prognozės pasikeitė todėl, kad ledas daug daugiau juda, nei manyta anksčiau. Nors subregionai yra seni, juos veikia galinga vandenyno srovė ir atmosferos vėjai, dėl kurių senesnis (o dažnai storesnis ir tvirtesnis) ledas išslenka iš regiono.

Pasak mokslininkų, tirti ledą šiame regione yra labai sudėtinga, nes jis nuolatos keičiasi, jo storio svyravimai priklauso ir nuo sezoninių temperatūrų.

Tokie pokyčiai gali turėti didelės įtakos visai sistemai. Laukinė gamta, nuo jūros paukščių iki poliarinių lokių, priklauso nuo jūros ledo, kur dažnai randa prieglobstį, ilsisi, suka lizdus, maitinasi ir medžioja.

Dar daugiau, jūros ledas vaidina lemiamą vaidmenį pernešant ir paskirstant maisto medžiagas į jūras.

Share This Post

Rašyti komentarą