16-metis Marius su draugais surašė 32 būdus, ką veikti paaugliams namuose: „Užtrukome tris dienas“

Ką veikti per karantiną? Pasiieškoti darbo, kad galėtum būti naudingas. Vilniaus licėjaus antros klasės moksleivis Marius Mikelionis subūrė bendraamžių draugų kompaniją ir surinko bei aprašė veiklų sąrašą, kuo galėtų užsiimti šiuo sudėtingu laikotarpiu paaugliai.

Mariaus iniciatyva savo feisbuke penktadienį pasidalijo Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėjas Karolis Žukauskas.

„Pirmadienį ryte į mane kreipėsi šešiolikmetis Marius Mikelionis, paklausė, kuo gali padėti. Paprašiau pagalvoti, ar turėtų patarimų bendraamžiams, kurie karantino metu turi daug laiko praleisti namuose – ką veikti? Jo pirma reakcija: „Uuuuuu, aišku, kad galėčiau (-tume).“ <…> Po trijų dienų, vakar vakare (ketvirtadienį – red.) jau grįžo su tekstu“, – pažinties su jaunuoliu įspūdžiais dalijosi K.Žukauskas.

Taip gimė leidinys „Ką veikti paaugliams per karantiną? 32 būdai, kaip leisti laiką namuose“, kurį dabar galima atsisiųsti ČIA.

Čia yra visko: pasidaryti generalinę tvarką. Domėtis ekologija. Kurti naujus įpročius. Dalyvauti šaškių ir šachmatų online turnyruose. Tūsintis „Lizdo“ feisbuko paskyroje (penktadieniais ir šeštadieniais 20 val.). Žaisti „akląsias“ keliones. Klausytis podkastų.

Sekti įdomius žmones instagrame. Susirasti naują hobį. Domėtis tėvų darbu. Nepamiršti bendrauti su draugais.

O kur dar TED pamokos, filmų, literatūros, serialų ir Youtube turinio pasiūlymai Nuo M.K.Čiurlionio iki „Coldplay“, nuo „Skrydžio per Atlantą“ iki „Tobulų melagių“.

Meras Remigijus Šimašius per savo patarėją Karolį Žukauską perdavė padėką ir pakvietė Marių susitikti, „kai viskas baigsis“ (po karantino – aut.).

15min GYVENIMAS pakalbino Vilniaus licėjaus moksleivį Marių Mikelionį – darbo vadovą – apie tai, ką jis drauge su 15–17 metų jaunuoliais (daugiausia tai Vilniaus licėjaus moksleiviai, jų per 20 – red.) nuveikė per karantiną.

– Kas labiausiai jus nustebino, kai susibūrėte ir susisteminote visų siūlomų veiklų paaugliams sąrašą?

– Labiausiai nustebino, kad viskas taip žiauriai greitai įvyko. Mes viską surinkome ir susisteminome per tris dienas! Ketvirtadienį vėlai vakare viską pateikėme Vilniaus savivaldybei, o jau penktadienį turėjome gražiausiai apipavidalintą leidinį PDF formatu (darbus atliko „We are marketing“ – red.). Tai neįtikėtina, žiauriai greitai.

– Kokia buvo pradžia?

– Idėją paskelbiau savo feisbuke ir priėmiau visus, panorusius prisidėti prie prasmingo darbo. Visi bendravome mesendžeriu, diskutavome ir siūlėme idėjas, kurias pildėme Google Docs.

– Peržvelgus programą, bene didžiąją dalį sudaro edukacinės veiklos. Koranaviruso akivaizdoje siūlote savo bendraamžiams laiką leisti prasmingai?

– Iš esmės tai nerinkome nieko specialiai, o siūlėme ir sudėjome viską, ką radome, ką manome esant naudinga ir prasminga.

Edukacinių veiklų pasiūlymų buvo daugiausia, nes išties jomis visi gausiai dalijasi. Kai negalime lankyti mokyklos, edukacinė veikla visgi yra viena svarbiausių.

– Ką pačiam jau teko išbandyti iš siūlomų veiklų sąrašo? Tarkim, yra punktas, kad reikėtų susitvarkyti spintą, nereikalingus drabužius parduoti ar paaukoti…

– Iš to sąrašo tikrai dar mažai ką išbandžiau, bet užtat labai daug sužinojau, ką galima nuveikti. Va, kambarį susitvarkiau, daugiau laiko dabar yra (šypsosi).

– Vienas iš punktų – skatinate paauglius pasidomėti tėvų darbu, išmokyti šeimos narius naudotis technologijomis. Jūsų šeimoje visi jau asai?

– Mamai teko parodyti, kaip Skype videoskambučius padaryt. Dabar jau moka (šypsosi). O šiaip viską moka, nereikėjo papildomų pamokėlių.

– Apie pramoginį turinį – siūlote ne tik žaisti kompiuterinius žaidimus, bet ir pasimokyti juos kurti. Ar jūsų iniciatyvinėje grupėje yra tokių paauglių – kuriančių?

– Taip, ir Aldas Lenkšas kuria žaidimus, ir aš. Mums patinka, malonu. Aldas ypač užsidegęs ta veikla – jis ir aprašė tą skyrių leidinyje.

– Neaplenkėte meno srities. Siūlote atverti kūrybiškumą, atsiskleisti tapant, muzikuojant, kuriant eilėraščius. Visi paaugliai dabar tokie kūrybingi?

– Taip, mūsų toje grupėje išties nemažai tokių, kuriems menas, kultūra patinka. Man, pavyzdžiui, patinka montuoti video, žiūrėti meno kūrinius.

– Ačiū už prasmingus darbus. Ir pokalbį.

Paauglių sudarytą leidinį „Ką veikti paaugliams per karantiną?“ galite parsisiųsti, spausdami ČIA.

Šaltinis: 15min.lt

 

Share This Post

Rašyti komentarą