LGMA kviečia organizuoti ,,Geografijos naktį – 2020“

Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos aktyvas sausio mėnesį vykusiame posėdyje priėmė sprendimą raginti Lietuvos mokyklas gausiai jungtis į Žemės mylėtojų ir geografijos gretas bei kviečia dalyvauti 2020 metų ,,Geografijos naktyje“. Šių metų renginį siūloma organizuoti ir vykdyti pasirinktinai bet kurią dieną nuo balandžio 3 iki 10 dienos.

Pagrindinis renginio tikslas – skatinti domėjimąsi geografija, populiarinti šią mokomąją discipliną bei supažindinti su geografijos taikymo galimybėmis kasdieniame gyvenime.

Pirmąją „Europos geografijos naktį“ 2017 m. inicijavo Prancūzijos Nacionalinis geografijos komitetas, Europos šalių geografijos draugijų asociacija EUGEO. Lietuvoje „Geografijos naktį” globoja Lietuvos geografų draugija.

Per 2018 metų ,,Geografijos naktį“ buvo surengti 133 renginiai 7-iose Europos valstybėse (Italijoje, Prancūzijoje, Kroatijoje, Vengrijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Portugalijoje). Vien Italijoje tą vakarą geografija domėjosi daugiau kaip 10 000 žmonių!

Lietuvos geografijos profesionalai ir mylėtojai 2018 m. pirmąkart prisijungė prie šios akcijos.

Trečią kartą šventė „Geografijos naktis“ sušvito daugiau nei 100 renginių 12-oje Europos šalių (iš jų Italijoje – daugiau nei 50), 6 Afrikos šalyse ir Gvianoje Pietų Amerikoje! 

2019 m. balandžio 5 d. popietę ir visą naktį mokslo ir mokymo įstaigos, universitetai ir mokyklos, dėstytojai ir mokytojai, geografijos draugijos ir klubai, keliautojai ir atradėjai, muziejų darbuotojai, visi, kurie džiaugiasi geografija trijuose žemynuose, – organizavo geografijos populiarinimui skirtus renginius, paskaitas, pamokas, keliones, žygius, ekskursijas.

Dalyvavusių šiuose renginiuose nuomone, šis renginys jiems suteikė galimybes ne tik pagilinti geografijos žinias, bet ir patirti atradimo džiaugsmą, mokytis bendrauti ir bendradarbiauti, priimti iššūkius ir rasti sprendimus.

Renginys įtrauktas į UNESCO asocijuotų renginių sąrašą.

Lietuvos geografijos mokytojų asociacija pateikia pluoštą patarimų ir siūlymų būsimiesiems „Geografijos nakties“ organizatoriams

Prieš renginį galima paskelbti ,,Geografijos nakties“ logotipo kūrybos konkursą.

Siūlytume organizatoriams numatyti bendrus dalyvių naktipiečius (jei renginys vyks dieną – pietus, pavakarius).

Galimi renginiai:

1. Protmūšis „Geografija veža“ tarp klasių, mokyklų.

2. Stalo žaidimai susiję su geografija, pvz. Pasaulio vėliavos, Europa, Lietuva ir kt.

3. Geografinis žaidimas „Aktyvus protas“.

4. Kelionė po Pasaulį. Kabinetai tampa pasaulio šalis/regionus pristatančiomis stotelėmis, kuriose pasirengę vadovai (mokiniai) reprezentuoja valstybę, užduoda klausimus, organizuoja mini užduotis, kviečia paragauti patiekalų ir pasimėgauti muzika.

5. Geografinio orientavimosi varžybos: atstumų ir azimuto nustatymas be prietaisų, krypčių nustatymas, pvz. amfiteatre.

6.  Filmų apie aplinkosaugą (,,Sengirė“), kalnus („Everestas“, ,,Vertikali riba, ,, Mano viršūnė“), vaikus („Pakeliui į mokyklą“), įvairias gentis ar laidos geografine tema peržiūra ir aptarimas (diskusija).

7. Pakviesti į svečius knygų autorius, keliautojus ar geografijos mylėtojus.

8. Paskaitos “Kelionė aplink pasaulį”.

9. Orientavimasis poromis po miestą su fotografavimusi įdomiose vietose (kaip įrodymai punktuose).

10. Mokytojų (keliautojų) sukauptų kolekcijų parodos (suvenyrai iš kelionių). 

11. Protmūšiai tarp žingeidžiausių (komandiniai, individualūs).

12. Kryžiažodžių valandos ar kryžiažodžių maratonas.

13. ,,Gimtinė pro geografinius akinius“.

14. Geografinio plakato įvairiomis temomis kūrimas.

15. Geografinių estafečių vykdymas (sutartiniai ženklai, valstybė – objektai, keliautojai ir atradėjai, valstybių vėliavų ir herbų, „geodanga“).

16. Vadovėlių, žemėlapių, įvairios literatūros apie geografiją, kelionių žurnalų parodos.

17. Geografinė poezija „Sudėk žemėlapį ir sukurk eilėraštį”.

18. „Geografinės šarados“ kūrimas.

19. Orientavimosi varžybos mokykloje arba tarp mokyklų – surasti punktus ir atlikti įvairias geografines užduotis.

20. Orientavimosi varžybos su geografinėmis užduotimis punktuose mieste.

21. Nuotraukų, piešinių apie Žemę konkursas.

22. Naktinė diskoteka su geografinių užduočių intarpais, pvz. skirtingų šalių tautiniais šokiais.

23. Naktinis žygis po apylinkes.  

24. Renginio logotipo sukūrimas.

25. Ekskursijos į Molėtų observatoriją, prie jūros, pasitikti saulėtekį, regioninius parkus, muziejus, piliakalnius ar kt. išskirtines vietas.

26. Pasaulio tautų kostiumų pristatymas.

27. Filmo sukūrimas ,,Geografijos naktis – 2020“.

28. Konkursas ,,Europos tautų papročiai ir muzika“.

29. Geografinės dėlionės „Puzzle“.

30. Geografija su Kahoot programėle.

31. Kūrybinė užduotis „Sukurkime savo žemėlapį“ .

30. „Geocaching“ (lobiavimas) naktinio žygio metu.

31. Actionbound orientacinis žaidimas komandoms.

32. ,,Atrasti Europą“ ( Keliaudami  per miestą ieško ženklų, simbolių, vaizdų, geriausiai atspindinčių Europą). Grįžusios komandos pristato ,,atradimus“ piešiniais, simboliais, vaidinimais.  

Renginį „Geografijos naktis“ siūloma organizuoti ir vykdyti balandžio 3-10 dienomis. Taip pat primename, kad pasaulyje šių metų „Geografijos naktis” vyks balandžio 3 d. Tas mokyklas, kurios organizuos renginį būtent šią dieną, prašome savo iniciatyvą registruoti Lietuvos geografų draugijos parengtoje registracijos svetainėje https://arcg.is/e11Dm 

LGMA visų organizatorių prašo po įvykusio renginio trumpai pasidalinti renginio akimirkomis. Jūsų laiškų lauksime lgmainformacija@gmail.com Apibendrinus gautą informaciją, LGMA paskelbs šio renginio santrauką bei informuos Lietuvos geografų draugiją. 

Geografija yra labai smagi! Ją galima rasti visur, pajausti ir mokytis muzikoje, dailėje, atpažinti maiste, pritaikyti kasdieniniame gyvenime.

Tikimasi, kad „Geografijos naktis“ taps tradicija, nes įgyta patirtis, žinios įprasmina geografijos dalyko svarbą ir naudą šiuolaikiniame pasaulyje.

Turite klausimų – rašykite šiuo adresu: lgmainformacija@gmail.com

Geografijos-naktis_Kauno_rajone

LGMA aktyvo informacija

Share This Post

Rašyti komentarą