Monkevičius atskleidė, kokie bus nauji mokslo metai: į klases vaikščios mokytojai, pristatė, kada prireiks kaukių

„Jei kyla klausimų, ar pirkti uniformą, atsakymas yra „taip“, – sakė ministras Algirdas Monkevičius. Mokslo metai prasidės rugsėjo 1-ąją, pirmakursiams – greičiausiai rugsėjo 14 dieną. Numatytos ir aplinkybės, kuriomis būtų skelbiamas nuotolinis mokymas.

Kalbėdamas apie Rugsėjo 1-osios šventę, ministras pabrėžė, kad šventė turėtų vykti lauke, jei yra tokių galimybių.

Numatoma, kad ugdymas būsimais mokslo metais vyks įprastu būdu, bet jei konkrečioje savivaldybėje bus 25 užsikrėtimai 100 000 gyventojų, tada bus vertinama padėtis ir pereinama prie nuotolinio mokymo.

„Užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičiui savivaldybėje pasiekus 16 atvejų 100 000 gyventojų per 14 dienų ir jeigu bent 10 proc. naujų užsikrėtimų bus nesusiję su lokalizuotais ir valdomais ligos protrūkiais ir įvežtiniais atvejais, bus svarstoma dėl privalomo kaukių dėvėjimo ugdymo įstaigose.

Algirdas Monkevičius / E. Blaževič/LRT nuotr.

Konkrečioje savivaldybėje esant 25 užsikrėtimams 100 000 gyventojų per 14 dienų ir jeigu bent 10 proc. naujų užsikrėtimų bus nesusiję su lokalizuotais ir valdomais ligos protrūkiais ir įvežtiniais atvejais, bus vertinama galimybė pereiti prie nuotolinio ugdymo“, – aiškino ministras.

Kol kas tokie rodikliai, pabrėžė ministras, nebūdingi nė vienai Lietuvos savivaldybei, sakė ministras.

A. Monkevičius sakė, kad operacijų vadovas spręs, ar reikia keisti mokymo režimą.

Jis pabrėžė, kad mokyklose turi būti laikomasi epidemiologų keliamų reikalavimų, tarkim, klasės turėtų kuo mažiau kontaktuoti tarpusavyje, į pamokas turėtų vaikščioti mokytojas, o vaikai turėtų mokytis tame pačiame kabinete.

Pasak ministerijos, gamtos mokslų, technologijų, fizinio ugdymo pamokos turės būti organizuojamos tam skirtose specialiose klasėse, bet užtikrinant, kad būtų dezinfekuojami visi paviršiai, išvėdintos patalpos.

Mokyklose turi būti iškabintos judėjimo po mokyklą schemos – į valgyklą, iki tualetų ar iki specializuotų kabinetų schemas. Pamokos būtų vykdomos slenkamu grafiku, kad vaikai nesusidurtų koridoriuose.

Be to, rekomenduojama į mokyklą leisti įeiti ne tik per pagrindinį, bet ir per kitus įėjimus.

Rekomenduojame numatyti ilgesnę pertrauką papietauti, planuoti vieną po kitos einančias dvi to paties dalyko pamokas. Maitinimas galės būti organizuojamas tiek klasėse, tiek valgyklose.

Rekomenduojama mokykloms tvarkaraščius kurti taip, kad būtų įmanoma kuo lengviau pereiti prie nuotolinio mokymo. Numatyti ir papildomi reikalavimai ugdymui nuotoliniu būdu – nustatytas nuotolinių sinchroninių pamokų skaičius.

Ar klasėje reikės dėvėti kaukes, jei klasėse daugiau mokinių, anot ministro, priklausys nuo situacijos konkrečioje vietovėje. Kol kas turėtų pakakti srautų reguliavimo.

„Jeigu reikės dalinti klases į grupes, tam reikės lėšų, esame paskaičiavę, kad tai per mėnesį kainuotų 16-17 mln. eurų, jeigu reikėtų visoje Lietuvoje“, – sakė ministras.

Vaikai, kaip įprasta, bus pavėžėjami į mokyklas, autobuse jie turės dėvėti kaukes, autobusas po to bus dezinfekuojamas.

„Gali būti rekomenduojamas ir saugos priemonių dėvėjimas tiek darbuotojams, tiek mokiniams“, – sakė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė.

Kaukės ypač rekomenduojamos rizikos grupės mokyklų darbuotojams.

Gali būti sprendžiama ir dėl konkrečios mokyklos

A. Monkevičius sako, kad kiekvieną savaitę bus tariamasi su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologais ir įvertinus rodiklius bus sprendžiama, ar reikia perorganizuoti ugdymo procesą konkrečioje mokykloje ar savivaldybėje. Tai bus daroma operacijų vadovo teikimu, įvertinus situaciją ir pasitarus su konkrečia savivaldybe, ugdymo įstaigomis.

Ministras sakė, kad sprendimas dėl galimų pakeitimų savivaldybėse būtų priimamas trečiadienį ketvirtadienį, o įsigaliotų pirmadienį, kad mokyklos spėtų pasirengti.

Jei konkrečioje mokykloje kiltų protrūkis, šalies vyriausiasis šalies epidemiologas galėtų ten iškart galėtų skelbti karantiną.

A. Monkevičius pabrėžė, kad patvirtino ugdymo planus, kuriuose numatoma ir kad nuotolinis ugdymas galėtų būti taikomas ir kitais – karščio, šalčio – atvejais.

Mokykla / BNS nuotr.

Savivaldybėms bus išdalinta 2850 nešiojamųjų kompiuterių, kurie bus perduoti mokytojams. Pirmenybė bus teikiama naujai pradedantiems dirbti mokytojams arba tiems, kuriems kompiuterių stinga.

Mokytojams antrąją rugpjūčio pusę organizuojami tobulinimosi seminarai.

„Tačiau išliekant kad ir mažiausiai tikimybei dėl mokymosi nuotoliniu būdu, ruošiamasi ir šiam scenarijui. Todėl planuojamas papildomas mokyklų finansavimas, kad jos galėtų apsirūpinti informacinių technologijų priemonėmis, taip pat tobulinti mokytojų skaitmenines kompetencijas. Tam numatoma skirti 12 mln. eurų“, – pranešė ŠMSM.

Anot ministerijos, rugpjūčio antroje pusėje suplanuoti mokymai pedagogų bendruomenei. Numatyti seminarai, mokymai, kaip dirbti su IT sistemomis ir mokomosiomis platformomis.

Pirmakursiai mokslo metus pradės kiek vėliau, nes nukėlus brandos egzaminus vėluoja priėmimas.

LRT.lt primena, kad aukštosios mokyklos buvo išsakiusios nuomonę, kad pirmakursiams mokslai galėtų prasidėti rugsėjo 14-ąją, o aukštesnių kursų studentams – įprastu laiku, rugsėjo 1-ąją. Tiesa, kai kurios aukštosios mokyklos linkusios rugsėjo viduryje pradėti mokslo metus visų kursų studentams.

ŠMSM birželį nurodė, kad įmanomi trys būsimų mokslo metų scenarijai: realiai grįžtama į mokyklas, grįžtama mišriu būdu derinant realųjį mokymą ir nuotolinį, trečiasis variantas – toliau dirbama vien nuotoliniu būdu. Ministerija mano, kad realiausias antrasis variantas.

Kovą prasidėjus karantinui el. dienynų ir pratybų leidėjai leido savo siūlomais ištekliais naudotis nemokamai. Lygiai taip pat pasielgė ir leidėjai – nereikalaudami užmokesčio atvėrė savo siūlomas knygų, kitokio skaitmeninio turinio bazes. Tačiau jie jau paskelbė, kad rugsėjį taip elgtis nebeketina. Leidėjų argumentai – per brangu, be to, taip pažeidžiamos autorių teisės.

Leidėjai piktinasi, kad ministerija nesurado planuotų 5 eurų vaikui skaitmeniniam turiniui apmokėti.

Edukacinio turinio leidėjai yra sunerimę ir pripažįsta, kad antrą kartą nemokamo turinio suteikti negalės. Jei rudenį mokymasis vyktų nuotoliniu būdu, didelė tikimybė, kad vaikai neturės vienos reikalingiausių mokymosi priemonių.

Tarėsi su epidemiologais

Trečiadienį apie būsimus mokslo metus pranešė ir premjeras Saulius Skvernelis

„Vaikai ir jų tėvai gali ramiai ruoštis Rugsėjo pirmosios šventei. Mokslo metai prasidės ugdymo įstaigose, o ne prie kompiuterių ekranų iš namų.

Ugdymo įstaigos veiks ir užtikrins mokinių bei mokytojų saugumą. Įsivedame aiškius kriterijus, kuriais remdamiesi organizuosime ugdymo procesą vertindami situaciją kiekvienoje savivaldybėje.

Su epidemiologais esame numatę sąlygas, kada ugdymo procesas vyks įprasta tvarka, kada būtų įvedamos kaukės ir kada būtų svarstoma nuotolinio mokymosi būtinybė. Kol kas rizikingos ribos nesiekia nė viena Lietuvos savivaldybė.

Esame pasirengę užtikrinti, kad nenukentėtų vaikų ugdymo kokybė, o tėvai galėtų ramiai dirbti“, – skelbiama premjero paskyroje.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą