Ši vasara šiauriniame Žemės pusrutulyje buvo karščiausia istorijoje

JAV mokslininkai skelbia, kad Šiaurės pusrutulis pasiekė karščiausios istorijoje vasaros rekordą.

Birželis, liepa ir rugpjūtis buvo 1,17°C virš 20-ojo amžiaus vidurkio, skelbia Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NVAA).

Naujasis rekordas aplenkė 2016 ir 2019 metų vasaras. Praėjęs mėnesis taip pat buvo antrasis pagal karštumą pasaulio stebėjimų istorijoje rugpjūčio mėnuo. Šie skaičiai stumia 2020 metus link tapimo vienais iš penkių šilčiausių metų stebėjimų istorijoje, teigia NVAA.

© NOAA Sausumos ir vandenyno šiltėjimo mastai 2020 m. sausį-rupjūtį

Atsakingi Jungtinių Tautų pareigūnai perspėjo, kad dauguma valstybių nėra pasirengusios įgyvendinti ambicingų planų, susijusių su klimatu, o greta to, JAV ruošiasi prezidento rinkimams, kurie nulems ar valstybė prisidės prie globalių pastangų ar jas atmes.

Pasitelkus agresyvias federalines priemones iki 2030 metų JAV galėtų sumažinti savo klimato taršą beveik perpus, lyginant su 2005 metais, skelbiama naujausioje „America‘s Pledge“ ataskaitoje.

Klimato kaita kursto aistras ir prezidento rinkimuose

Net jei Donaldas Trumpas laimės rinkimus ir didžiąja dalimi toliau ignoruos klimato kaitą, tačiau iki 2030 metų valstijos, miestai ir verslai patys galėtų sumažinti emisijas 37%, skelbiama ataskaitoje.

JAV prezidento rinkimuose klimato krizės klausimas vis labiau kyla į diskusijų epicentrą. Demokratų kandidatas Joe Biddenas pirmadienį nusitaikė į Trumpą, kalbėdamas apie sąsajas tarp istorinių miškų gaisrų vakarinėje JAV ir žmogaus sukurtos klimato kaitos.

© Noah Berger, AP | Gaisras Kalifornijoje

„Jei turėsime dar keturis Trumpo klimato kaitos neigimo metus, tuomet kiek priemiesčių dar sudegs miškų gaisruose, kiek priemiesčių rajonų dar bus užlieta potvynių vandeniu, kiek dar priemiesčių bus nušluoti superaudrų,“ – klausė Biden. „Jeigu klimato padegėjui suteiksite dar ketverius metus Baltuosiuose rūmuose, tuomet kodėl turėtumėte nustebti išvydę liepsnojant vis didesnei Amerikos daliai… vis daugiau Amerikos atsiduriant po vandeniu?“

Trumpas ir toliau skatina iškastinio kuro naudojimą. Jo administracija neseniai aukščiausią NVAA, postą skyrė mokslininkui, kuris atmeta klimato mokslą, o būtent ši organizacija ir pateikė naujausius duomenis apie rekordinę vasarą.

Ši vasara kai kuriuose regionuose buvo ypač karšta, kas rodo, kad žmonių vedama klimato kaita kai kurioms pasaulio dalims smogia smarkiau ir greičiau nei kitoms.

Karštis mažiausiai 2°C virš vidurkio buvo šiaurinėje Rusijoje ir pietvakarinėje bei šiaurės rytinėje JAV. Šiaurinėje Azijoje temperatūros buvo daugiau nei 3°C virš vidutinės. Europa, Azija ir Karibai išgyveno savo karščiausią laikotarpį nuo sausio iki rugpjūčio. Pietų Amerikoje šis laikotarpis buvo antrasis pagal šiltumą.

Pietų pusrutulis, kuris tuo metu išgyveno žiemą, susidūrė su trečiu pagal šiltumą sezonu per stebėjimų istoriją.

Šaltinis: gismeteo.lt

Share This Post

Rašyti komentarą