VU radijo mėgėjai skrieti aplink Žemės rutulį paleido balioną – rinks informaciją, patirtį tikisi perduoti moksleiviams

Vilniaus universiteto (VU) radijo mėgėjai skrieti aplink Žemės rutulį paleido balioną. Pasiekęs viršutinius atmosferos sluoksnius jis rinks metereologinę informaciją. Projekto patirtį radijo entuziastai tikisi perduoti Lietuvos mokykloms, kad jaunimas kartu su pedagogais galėtų patys kurti, ir augtų susidomėjimas gamtos bei tiksliaisiais mokslais.

VU radijo mėgėjai skrieti aplink Žemės rutulį paleido balioną / LRT stop kadras

Oro navigacijos leidimas kelti balioną – gautas. Tam palankus ir oras – giedras dangus ir saulėtas rytas. Balionas turėtų apskrieti apie Žemę stratosferoje.

„Kosmosas daug arčiau, nei atrodo, ir tą kiekvieną dieną liudija praskriejanti tarptautinė kosminė stotis, kai kasdien virš Lietuvos turime 300 kilometrų atstumu astronautus, praskrendančius su visa galybe įrangos, kuri yra prieinama ir civiliams gyventojams, tokiems kaip mes, radijo mėgėjams“, – sako Vilniaus universiteto radijo mėgėjų klubo prezidentas dr. Simonas Kareiva.

VAIZDO ĮRAŠO NUORODA (PASPAUSKITE ŽEMIAU)

https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000133832/vu-radijo-megejai-skrieti-aplink-zemes-rutuli-paleido-baliona-sis-rinks-meteorologine-informacija?jwsource=cl

Balionas į orą pakilo iš Vilniaus universiteto radijo mėgėjų klubo prezidento rankų, nors idėja dar prieš kelis metus kilo Haroldui Lapinskui – tuo metu dvyliktokui.

Tąkart Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviai susiekė su tarptautine kosmine stotimi, skriejusia virš Lietuvos. Vėliau radijo mėgėjų stovykloje Pietų Afrikos Respublikoje H. Lapinskas susipažino su kitais radijo entuziastais.

Pasak Haroldo, kurti tokį projektą motyvuoja jo paprastumas ir aiškiai matomas rezultatas.

„Kadangi tai nėra raketų mokslas, tai net jeigu ir negavai 8-ukų fizikoje, vis tiek suprasi, kas vyksta“, – tikina VU radijo mėgėjų klubo narys.

O vyksta daug – iš Vilniaus pakilęs balionas pajudėjo Panevėžio link. Per savaitę praskriejo virš Latvijos, Estijos, perskrido Rusiją ir šios savaitės pradžioje jau buvo virš Japonijos salų.

„Tarkime, mūsų balionas praskrido virš Panevėžio, bet 8 km aukštyje judėjo vos 10 km per valandą greičiu. Sunku pagalvoti, kad tokiame aukštyje vėjas beveik nepučia. Tokių įdomių dalykų pastebime šios misijos metu.

VU radijo mėgėjai skrieti aplink Žemės rutulį paleido balioną / LRT stop kadras

Problema yra tik ta, kad virš Rusijos skrendant egzistuoja mažai infrastruktūros, kuri galėtų gauti informacijos apie baliono koordinates“, – pasakoja S. Kareiva.

Radijo entuziastai tikisi, kad baliono kelionė apie Žemę bus sėkminga ir ją pakartoti galės Lietuvos moksleiviai. Juo labiau, kad pakelti tokį balioną kainuoja iki šimto eurų, detalių galima įsigyti internetu ir sukonstruoti namie. Su savo moksleiviais tai jau ketina išbandyti fizikos mokytoja Edita Dijokienė.

„Jeigu paimtume tuos mažesnio amžiaus vaikus, tai būtų labai didelė nauda, neišgąsdintume tiksliaisiais mokslais. Šeštokai ar septintokai gal iki galo visko nesupras, tam reikalingos suaugusio žmogaus prisijungimas, nes pakankamai sudėtingi dalykai laukia tokio lygio projektuose, bet kad užsidegimas vaikui garantuotas, tai čia jau tikrai“, – sako fizikos mokytoja E. Dijokienė.

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos prezidentas tokias iniciatyvas sveikina ir sako, kad šalyje jų vis daugėja, nors kliūčių visiems moksleiviams dalyvauti išlieka daug.

„Čia galėtų būti glaudesnis bendradarbiavimas tarp įvairių institucijų, tarp bendrojo ugdymo mokyklų, kolegijų, universitetų, reikėtų tam pritaikyti organizacinį modelį, galimybes ugdymo planuose, tvarkaraščiuose“, – teigia dr. Dainius Žvirdauskas.

Radijo mėgėjai tikisi, kad balionas kelionę aplink Žemę baigs per kelis mėnesius. Per kiek laiko šis projektas galėtų apskrieti šalies mokyklas – dar sunku pasakyti.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą