10 įdomybių apie Baikalo ežerą – seniausią ir giliausią pasaulyje

Baikalo ežeras plyti azijinėje Rusijos dalyje, Buriatijos ir Irkutsko srityse, tolimajame Sibire. Tarp kalnų pasislėpęs milžiniškas gėlo vandens telkinys driekiasi 636 km į ilgį, o didžiausias plotis – 79 km. Nors jis susiformavo prieš milijonus metų, vis dar slepia daug paslapčių. Štai 10 faktų ir įdomybių apie jį.

National Geographic nuotr.

Seniausias ežeras pasaulyje

Geologų teigimu, Baikalas yra seniausias ežeras pasaulyje. Telkinys susiformavo maždaug prieš 25 mln. metų dėl tektoninių plokščių sąveikos. Plokštėms judant, tarp jų atsirado tarpas, kuri pasidengė nuosėdomis ir prisipildė vandeniu. Žemės pluta ir dabar nuolat juda ežero dugne, čia dažni žemės drebėjimai. Dėl to ežeras nuolat gilėja – po kelis centimetrus per metus.

Ežerą maitina 336 upės

Į Baikalą įteka 336 upės, o išteka tik viena – Angara. Didžiausiu kiekiu vandens ežerą maitina Selengos upė – ja atiteka beveik pusė telkinio vandens. Baikalo tūris yra net 23 tūkst. kubinių km, ir jame telkšo apie penktadalis viso pasaulio gėlo vandens išteklių. Skaičiuojama, kad jeigu visur kitur planetoje išnyktų gėlo vandens telkiniai, Baikalo ežero vandens žmonijai pakaktų beveik 50-iai metų.

Tai giliausias ežeras pasaulyje

Kitas Baikalo rekordas – net 1642 m siekiantis jo gylis. Antroje vietoje esančia Tanganiką jis lenkia beveik 200 metrų. Palyginimui, giliausias Lietuvos ežeras Tauragnas yra 62,5 m gylio.

Ežere yra bent 27 salos

Baikalas užima 31,5 tūkst. kv. metrų plotą, o jame iškilusios bent 27 salos. Kartais jų priskaičiuojama iki 30, priklausomai nuo to, kas yra laikoma sala. Dauguma salų yra negyvenamos, bet štai didžiausioje – 71 km ilgio Olchone – gyvena apie 1,5 tūkst. žmonių. Ji yra ir populiari turistinė vieta, į salą reguliariai plukdo keltai.

Vida Press nuotr./Kerintis užšalusio Baikalo grožis
Vida Press nuotr./Kerintis užšalusio Baikalo grožis

Tai vienas skaidriausių ežerų pasaulyje

Itin įspūdingas ir Baikalo vandens skaidrumas – matomumas į gylį siekia net iki 40 metrų. Įdomu ir tai, kad vanduo yra toks švarus, kad jį galima gerti tiesiai iš ežero. Žiemą tas skaidrumas atrodo dar įspūdingiau, kai Baikalas užsitraukia storu perregimu ledu.

Žiemą Baikalas tampa „greitkeliu“

Žiemos metu Baikalas visiškai užšąla. Krištolo skaidrumo vanduo virsta tvirtu ir storu ledu, kuris atlaiko net sunkvežimius. Žinoma, tuomet Baikalas pritraukia ir begales turistų bei vietinių, kurie mėgaujasi čiuožinėdami ant giliausio ežero pasaulyje.

Baikalas įtrauktas į UNESCO sąrašą

Dėl savo išskirtinės gamtos ir fantastiškų vaizdų Baikalas yra tapęs viena patraukliausių vietų keliautojams Rusijoje. Nuo 1966 m. ežeras ir jo apylinkės yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Tai augalų ir gyvūnų karalystė

Kadangi telkinys nesusieja su jokia jūra ar vandenynu, ežeras tapęs namais daugiau nei 2 630 gyvūnų ir augalų rūšių. Daugiau nei pusė jų laikomos vietinėmis – t. y., jų neaptinkama niekur kitur pasaulyje.

Palei Baikalą – 90 km geležinkelis

Baikalo krantu eina Kruglobaikal geležinkelio bėgiai, kuriais traukiniu galima nuvažiuoti daugiau nei 90 km. Tai – dalis istorinio Transsibiro geležinkelio dalis, pastatyta 1899-1949 m. Visgi vienas populiariausių būtų pamatyti ežero grožį yra ne važiuoti traukiniu, o eiti palei bėgius.

Sakoma, kad maudynės jame ilgina gyvenimą

Na gerai, čia jau ne faktas. Su ežeru siejama daug legendų ir pasakojimų. Pasak vieno jų, Baikalas susiformavo į Žemę rėžusis meteoritui. Kita legenda tikina, kad tie, kas maudosi ežere, bus apdovanoti ilgu ir sveiku gyvenimu. Visgi malonumo per tokias maudynes gali būti maža – tokio milžiniško telkinio vanduo šyla labai lėtai, ir labai vangiai. Gegužės-birželio mėnesiais vandens temperatūra siekia vos 4-5 laipsnius. Tik esant karštam rugpjūčiui gali būti viršyta 15 laipsnių riba.

Šaltinis: 15min.lt

Share This Post

Rašyti komentarą