Kvietimas dalyvauti Atliekų kultūros egzamine

Įrodyk, kad žinai daugiau: registruokis „Atliekų kultūra“ egzamine ir laimėk prizus

Nė kiek neabejojame, kad puikiai žinote, kokiais ženklais žymimi plastiko, popieriaus ar stiklo konteineriai, tačiau ar galėtumėte tiksliai atsakyti į kur kas sudėtingesnius, tačiau ne mažiau svarbius klausimus – kiek metų prireikia, kad suirtų pamiškėje paliktos padangos ar kiek maisto atliekų kiekvienas lietuvis vidutiniškai išmeta per metus? 

Pasitikrinti savo žinias apie atliekų prevenciją, tvarkymą, rūšiavimą ir jų perdirbimą bei kartu geriau suprasti atliekų tvarkymo svarbą kviečia trečius metus iš eilės organizuojamas „Atliekų kultūros“ egzaminas, kuris šiais metais vyks balandžio 28 dieną.

Registruotis egzaminui galite ČIA

Jau tradicija tampantis „Atliekų kultūros“ egzaminas gimė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) darbuotojų iniciatyva, o šiandien prie jo organizavimo prisideda Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija ir 6 regioniniai šalies atliekų tvarkymo centrai – Utenos RATC, Panevėžio RATC, Klaipėdos RATC, Kauno RATC, Tauragės RATC, Šiaulių RATC.

„Atliekų kultūra“ egzaminas, kaip ir atliekų tvarkymas – skirtas visiems, tad jame kviečiami dalyvauti ne tik moksleiviai ir studentai, bet ir visi, neabejingi aplinkai, kurioje mes gyvename.

Egzamino testas parengtas trims amžiaus grupėms:

  • 1-4 klasių moksleiviams testą sudaro 15 klausimų;
  • 5-10 klasių moksleiviams testą sudaro 20 klausimų;
  • 11 klasių ir vyresniems dalyviams testą sudaro 20 klausimų.

Kiekvienas dalyvis, užsiregistravęs „Atliekų kultūros“ egzamino puslapyje, balandžio 28 dieną jam patogiu metu galės prisijungti prie asmeninės paskyros ir kibti į darbą. Atsakymams į pateikus klausimus skiriamos 45 minutės.

Konkurso dalyviai, priklausomai nuo teisingai atsakytų klausimų skaičiaus, bus apdovanoti virtualiais Pažengusiojo, Žinovo arba Eksperto diplomais, o parodę geriausius rezultatus – ir egzamino partnerių bei rėmėjų įsteigtais prizais.

„Šis egzaminas – tai galimybė visiems šalies gyventojams ne tik pasitikrinti, bet ir pagilinti žinias apie atliekų tvarkymą, pokyčius, naudą ir svarbą“, – sako VAATC vadovas Tomas Vaitkevičius.

Praėjusiais metais „Atliekų kultūros“ egzaminą laikė apie 14 tūkst. dalyvių iš visos Lietuvos. Labiausiai aktyvumu nustebino švietimo ir ugdymo įstaigo. Šiais metais organizatoriai tikisi ne tik pakartoti praėjusio egzamino sėkmę, bet ir sulaukti dar daugiau aplinkai neabejingų žmonių įsiraukimo.

„Vieša paslaptis, kad moksleivių aktyvumą lėmė mokytojų iniciatyvos ir tai iš tiesų džiugina. Lietuvoje netrūksta puikių pedagogų, kurie aukodama savo asmeninį laiką, savarankiškai integruoja atliekų kultūrą į mokymosi programą ir rodo tinkamą pavyzdį jaunajai kartai. Todėl labai tikimės,  kad per artėjantį egzaminą sulauksime dar didesnio aktyvumo iš moksleivių, o ateityje atliekų kultūra taps pilnaverčiu mokomuoju dalyku“, – teigia T. Vaitkevičius.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras kviečia balandžio 28 d. išbandyti jėgas jau trečią kartą organizuojamame „Atliekų kultūra“egzamine. Dalyviai, užsiregistravę specialioje platformoje, galės pasitikrinti žinias apie atliekų tvarkymą, rūšiavimą, jų mažinimą ir perdirbimą. Egzamine gali dalyvauti tiek pavieniai moksleiviai, tiek ir jų klasės.

Geriausių rezultatų pasiekę moksleiviai, klasės, mokyklos bus apdovanoti Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos, savivaldybių, regioninių atliekų tvarkymo centrų bei privačių įmonių įsteigtais prizais. Visi dalyviai, priklausomai nuo teisingai atsakytų klausimų skaičiaus, bus apdovanoti virtualiais Pažengusiojo, Žinovo arba Eksperto diplomais. Taip pat specialiais diplomais bus apdovanoti ir mokinius Egzaminui rengę mokytojai.

Daugiau informacijos apie Egzaminą – jo interneto puslapyje egzaminas.atliekukultura.lt. Šiame puslapyje rasite ir žinyną, padėsiantį pasirengti Egzaminui.

Gyvendami atsakingai, sąmoningai tvarkydami atliekas ir rūpindamiesi savo aplinka, galime užtikrinti geresnį gyvenimą sau patiems bei ateities kartoms.

Kviečiame registruotis Egzaminui jau dabar: egzaminas.atliekukultura.lt

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) organizuojamą renginį globoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija. Projekto partneriai – šalies regioniniai atliekų tvarkymo centrai: Utenos RATC, Panevėžio RATC, Klaipėdos RATC, Kauno RATC, Tauragės RATC, Šiaulių RATC.   

Share This Post

Rašyti komentarą