Lietuvos jaunieji geografai – antri pasaulyje!

Liepos 18 d. pasibaigė XVIII tarptautinė geografijos olimpiada. Olimpiadą nuotoliniu būdu organizavo prancūzai iš Paryžiaus, o organizacinio komiteto nariai rezidavo Jungtinėje Karalystėje, Taivane, Nyderlanduose, Čekijoje ir Lenkijoje.  

Šiemet olimpiadoje dalyvavo rekordinis šalių-dalyvių skaičius. Daugiau kaip 200 moksleivių iš 54 pasaulio valstybių.  

Lietuva pasaulinio lygio tarptautinėse olimpiadose pradėjo dalyvauti nuo 2004 metų.     

Lietuvos komandą atstovavo 4 mokiniai, kurie laimėjo 2 aukso ir 2 sidabro medalius. 

Aukso medalį laimėjo Ugnius Žagarys Kauno technologijos universiteto gimnazijos ir Pijus MačiulisVilniaus licėjaus.

Sidabro medaliu buvo apdovanoti Laurynas Korsakas Vilniaus licėjus ir Mūza SvetickaitėPalangos senosios gimnazijos. 

Mokiniai varžėsi trijose rungtyse, kurioms buvo ruošiamasi nuosekliai ir kryptingai. Pirminiame etape mokiniams padėjo jų geografijos mokytojai, o kryptingu pasiruošimu olimpiadai rūpinosi komandos vadovai: geografas Rytas Šalna, olimpiadų alumnė Gabija Vasiliauskaitė ir geografijos mokytoja ekspertė Angelė Pakamorienė.        

Olimpiados dalyviai varžėsi trijose rungtyse. Teorinėse užduotyse mokiniams reikėjo gvildenti transporto ir šiltnamio dujų ryšį, Pietų Ramiojo vandenyno problematiką, Mekongo baseino žemupio ypatumus, miškų gaisrų, grimztančių miestų ir darnaus vystymosi iššūkius, žaliosios revoliucijos ir gyventojų skaičiaus kaitos sąsajas.  

Bemaž sunkiausia rungtimi olimpiadoje laikomos aplinkos tyrimų užduotys, pasiruošimas kurioms reikalauja labai daug laiko ir abipusių pastangų. Lietuvos komanda šioje rungtyje parodė geriausią rezultatą pasaulyje. 

Trečiąja užduotimi olimpiadoje buvo vadinamasis multimedia testas. Mokiniams reikėjo greitai atsakyti į 40 iliustruotų ir sudėtingų bei painių klausimų su pasirenkamaisiais atsakymais. 

Susumavus visų olimpiados dalyvių rezultatus, Lietuvos komanda šioje olimpiadoje parodė geriausią rezultatą tarp visų Europos šalių dalyvių bei tapo antrąja pasaulyje, praleidusi į priekį tik Singapūrą.   

Liepos 18 d. Lietuvos vardas suskambo Pasauliniame geografų kongrese, kurio atidaryme buvo paskelbti aukso medalio laimėtojai. Laimėti medalius tarptautinėje olimpiadoje yra aukštas pasiekimas, bet kelis metus išlaikyti itin aukštus pasiekimus – tai kryptingo, nuoseklaus, labai daug laiko reikalaujančio, o neretai net alinančio mokinių, mokytojų ir komandos trenerių darbo rezultatas.

Pasibaigus užduotims mokiniai turėjo vieną laisvą dieną, kurios metu leidosi į pažintinę iGEO kelionę po Suvalkiją ir Sūduvos kraštą. Įveikta per 300 km, maršrutas driekėsi per 8 savivaldybes, aplankyti miestai ir miesteliai, pamatytos upės ir upeliai, atsidurta prie pat LT-RU pasienio, lipta į 6 LT riedulį, kopta į piliakalnį, „važiuota” didžiausiu šalyje akmeniniu dviračiu, grožėtąsi dvaru, pamatytas skrendantis apuokas girioje, atiduota pagarba Lietos himno autoriui ir Lietuvos nepriklausomybės kovų dalyviams, aikčiota nuo Sūduvos kalvų grožio, aplankytos Romintos girios prieigos, iš didelio aukščio žvelgta į dviejų šalių paribyje telkšantį ežerą gražuolį, kurio vaizdas priminė Suomiją.               

Dėkojame mokinių mokytojams Jolitai Milaknienei, Linoretai Vasilevičienei, Akvilei Kamarauskaitei ir Nerijui Vaišvilui, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centrui už sudarytas puikias sąlygas, taip pat visiems alumnams, kurie prisidėjo prie šių metų komandos ruošimo.       

XVIII tarptautinės olimpiados Lietuvos komandos vadovų informacija 

Share This Post
1 komentaras
  1. Sveikinu visus dalyvius ir rengėjus. FANTASTIKA. Be galo džiaugiuosi. Tik šaunių mokinių ir jų mokytojų bei visos komandos pastangos išgarsino Lietuvą. Skleiskit žinią visi visiems. O dabar linkiu puikių visiems atostogų.
    Staselė

Rašyti komentarą