Pasaulyje geriausiai išlikusi mamuto fosilija Mosėdžio gimnazijoje!

Mamutai šių dienų žmonėms geriausiai pažįstami iš populiaraus animacinio filmo „Ledynmetis“. Bet ne visiems žinoma, kad mūsų kraštuose prieš 45 tūkstančius metų jų būriai minkė dabartinės mūsų teritorijos kalvas ir klonius.

 

 

Deja, paskutinio ledynmečio srūvantys vandenys ir besiklostančios ledyno atneštos morenos išblaškė jų kaulus ir pas mus jie randami tik laimingo atsitiktinumo dėka ir tik fragmentiškai. Tiesa, radinių būta ir Lietuvoje. 1957 metais Antakalnyje, Smėlio gatvėje, vamzdžius tiesę darbininkai aptiko vadinamąjį Vilniaus mamutą, bet dėl tuomečio neišmanymo abu durklai, kojų kaulai, žandikaulis sugadinti, taigi nebeturi mokslinės vertės.  Jo liekanos šiuo metu Kauno zoologijos muziejuje.

Šių metų liepos 1 d. į Mosėdį, po ilgo ir daug pastangų kainavusio darbo, atkeliavo mamuto Gošos skeletas. Jis rastas Kotelno saloje – didžiausioje Anžu salų grupės saloje Naujojo Sibiro salyne, Jakutijoje (Rusija). Tai labiausiai į šiaurę nutolęs žinomas mamuto skeleto radinys. Skeletas rastas 2003 m. rugpjūčio mėnesio ekspedicijos metu. Nustatyta, kad jis gyveno apytikriai prieš 45 000 metų. Būdamas gyvas šis mamutas svėrė apie 7 tonas. Tai pilnai išlikęs mamuto skeletas, kuris susilaukė didžiulio populiarumo, viešėdamas VU.

Skuodo rajonui ir Mosėdžio miesteliui pasitaikė nereali proga pakviesti pasisvečiuoti mamutą Gošą pas save vasaros laikotarpiui. Išskirtinio geologinio eksponato ir jo trumpalaikė paroda (nuo liepos iki rugsėjo 20 d.) yra puikus objektas neformaliajam gamtamoksliniam ugdymui, platesnei sklaidai ir skatina mokinius domėtis gamtos mokslais bei integruotų geografijos, zoologijos, botanikos, chemijos ir kitų gamtamokslinių žinių plėtojimui.

Pagrindinis šio sumanymo tikslas – pritraukti kuo daugiau lankytojų į Skuodo rajoną, Mosėdžio V.Into akmenų muziejų, sudaryti galimybę ne tik Vakarų Lietuvos moksleiviams, bet ir visiems gyventojams lengviau pasiekti šį įspūdingą eksponatą ir jiems perteikti gamtamokslines žinias, akcentuojant geologijos ir geografijos mokslų svarbą. Manome, kad tai bus didelė reklama mūsų rajonui ir paskatins turizmo plėtrą rajone bei jo žinomumą.

Tam, kad mamutas Goša atvyktų pas mus, buvo įdėta labai daug pastangų, bet jau pirmosios dienos po ekspozicijos atidarymo parodė, kad visas darbas nebuvo veltui. Srautai turistų ir vietinių gyventojų norinčių pamatyti pasaulyje geriausiai išlikusią mamuto fosiliją, teka nenutrūkstančiu srautu.

Nuo rugsėjo 1 iki 20 d. lankymas bus skirtas tik mokinių grupėms. Todėl, gerbiamieji kolegos geografai, suskubkite su savo mokiniais ir būtinai „užsisakykite audienciją“ pas Gošą! 

Jūsų paslaugoms – geografijos mokytojas Virgilijus Pajarskas. 

Registracija mokinių grupėms prasidės nuo rugpjūčio 8 d.

Kontaktinis tel. 861550410

El. paštas: virgilijus.pajarskas@gmail.com

Share This Post

Rašyti komentarą