Nacionalinė aplinkosaugos olimpiada artėja

Nacionalinė aplinkosaugos olimpiada: „Energija be ribų!“           

Kodėl žmonijai reikalingi kitokie energijos šaltiniai, nei tie, kurie rodėsi tinkami vos prieš 50 metų? Kodėl vis dažniau kalbame apie atsinaujinančius energijos šaltinius? Į šiuos klausimus šiandien turėtų gebėti atsakyti netgi mūsų šalies mokyklų septintokai ir aštuntokai.

Todėl nuo pat pradžių palaikėme Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) rengiamos Nacionalinės aplinkosaugos olimpiados 7 ir 8 klasių mokiniams pasirinktą tematiką. Tai – atsinaujinantys energijos šaltiniai ir jų galimybės, siekiant tvarumo, puoselėjant ekosistemas.

Šių metų lapkričio 17 d. įvyksianti Nacionalinė aplinkosaugos olimpiada – tradicinė, jau devintoji EPA inicijuota olimpiada. Jos šūkis – „Energija be ribų!“ Renginio partneriai – Kauno technologijos universitetas (KTU), Lietuvos geografijos mokytojų asociacija (LGMA).

Nuo pat pirmosios EPA inicijuotos aplinkosaugos olimpiados rengiame metodinę medžiagą, padedančią mokiniams pasiruošti atsakyti į testo klausimus, ruošiame ir pačius klausimus. Šiemet olimpiados klausimyne daugiausia dėmesio kreipėme klimato kaitai, CO2 išmetimams, susijusiems su iškastinių išteklių kurui ir degalams naudojimu, palietėme ir įvairių mažėjančių žemės išteklių temą. Neliko be dėmesio ir geopolitinės aplinkybės, aktualizuojančios atsinaujinančių energijos šaltinių svarbą, bei technologijos, kurios įgalina naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius, ypač saulės ir vėjo energiją.

Atsinaujinantiems šaltiniams paprastai naudojama elektronikos įranga ir baterijos, kuriems taip pat reikalingi iškastiniai ištekliai, o ši įranga ir baterijos taip pat ilgainiui padidina elektronikos atliekų srautą. Todėl atkreipėme dėmesį, kad atsinaujinantys šaltiniai siejami ir su elektronikos ir baterijų atliekų rūšiavimu, surinkimu, perdirbimu, antriniu panaudojimu.

Atsižvelgėme į tai, kad mokiniams galėtų būti įdomūs ir praktiniai elektros energijos taupymo ir tvaraus vartojimo klausimai, padidinantys supratimą apie visų minėtų klausimų problematiką, įtraukiantys, padedantys pasijausti globalaus proceso dalyviais, sprendėjais.

Esame įsitikinę, kad dalyvavimas 2022 m. Nacionalinėje aplinkosaugos olimpiadoje padėtų mokiniams geriau suprasti globalią energijos išteklių problematiką ir su ja susijusius ekologinius iššūkius. Todėl nuoširdžiai kviečiame visus geografijos mokytojus ir jų pamokas lankančius septintokus ir aštuntokus sudalyvauti prasmingame edukaciniame renginyje!

Registruokitės, dalyvaukite, tegu jūsų mokiniai žino daugiau ir supranta geriau! Daugiau informacijos: https://www.epa.lt/akcijos-ir-projektai/nacionaline-aplinkosaugos-olimpiada/

 

Share This Post

Rašyti komentarą