Geomokslininkas Spiridonovas apie Sacharos dulkes Europoje: tokių įvykių dažnėja

Savaitės pradžioje Lietuvoje ir kai kuriose kitose Europos šalyse buvo fiksuojama didelė tarša iš Sacharos dykumos vėjo atneštomis dulkėmis. Vilniaus universiteto (VU) profesorius geomokslininkas Andrejus Spiridonovas LRT RADIJUI pasakojo, kas yra žinoma apie Sacharos dulkių kilmę ir poveikį.

Vėjo atneštos dulkės ir smėlis iš Sacharos Lione Prancūzijoje / Vida Press nuotr.

Atkeliauja iš Sacharos dykumos esančio ežero dugno

Sacharos dulkės yra labai mažos dalelės – mažesnės už 1 mm – tad yra vadinamos aleuritais.

A. Spiridonovo teigimu, Sacharos dulkės susidarė Sacharos viduryje esančio Čado ežero dugne, vadinamu megaežeru, prieš kelis tūkstančius metų. Kažkada šis ežeras savo dydžiu prilygo Kaspijos jūrai, tačiau vėliau išdžiūvo.

„Tos dalelės – viskas, kas buvo ant ežero dugno – gali būti ir įvairių grybelių, ir bakterijų. Tos kvarcinės dalelės yra labai mažos ir lengvai prasiskverbia giliau į audinius bei gali juos pažeisti“, – situaciją komentuoja geomokslininkas.

„Vėjai sezoniškai pakelia dulkes ir pagal laikrodžio rodyklę tos dulkės kartu su vėjais keliauja į Atlanto vandenyną, gali jį perskristi ir nusėsti Pietų Europoje“, – aiškina VU profesorius.

Yra pastebima, kad Sacharos dulkės Europą aplanko vis anksčiau nei įprasta, pastebi ekspertas.

„Šis įvykis yra neįprastas tuo, kad vyksta ganėtinai neįprastu sezoniniu metu, tai yra, anksti. Dažniausiai būna vasarą. Tokie įvykiai dažnėja ir, manoma, kad tai susiję su klimato kaitos pokyčiais, tačiau su kokiais mechanizmais, dar ne iki galo išsiaiškinta“, – sako pašnekovas.

Dulkės gali būti naudingos

Anot A. Spiridonovo, Sacharos dulkės gali būti naudingos Atlanto vandenynui ir Amazonės miškams.

„Tai yra vienas iš pagrindinių Atlanto vandenyną maitinančių procesų (…), nes organizmams reikia ne tik saulės ir vandens, bet ir maistinių medžiagų, kurios patręšiamos iš viršaus.

Be to, tos dulkės perskrenda Atlanto vandenyną ir nusėda Amazonėje. Tropikuose dirvožemiai yra stipriai išdūlėję ir maistinės medžiagos labai lengvai nuplaunamos. Praktiškai, ten yra maistinių medžiagų badas. Kai nukrenta dulkės iš viršaus, kurios savyje turi mineralinių medžiagų, jos pagyvina Amazonės produktyvumą“, – apie Sacharos dulkių naudą pasakoja geomokslininkas.

Parengė Justina Lopataitė.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą