Kuršėnuose: tiltas tarp kultūros ir gamtos

Ar teko lankytis Kuršėnuose? Dar ne…, o ar žinote, kuo šis miestas unikalus? Nežinote, vadinasi, Jums būtina atvykti ir susipažinti. 

Kuršėnuose nuo 2020 metų visuomenei atvertas unikalios konstrukcijos, vienas gražiausių, moderniausių ir ilgiausių Lietuvoje – 262 metrų – pėsčiųjų ir dviračių til­tas per Ventos upę.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 1500 tiltų, kai kurie iš jų – išskirtiniai savo ilgiu, aukščiu, konstrukcija, istorija ar architektūra. Nors Kuršėnų tiltas nėra pats ilgiausias, bet tubūt moderniausias. Jis sujungia Lauryno Ivins­kio aikš­tę ir Kur­šė­nų dva­ro par­ką, todėl vadinamas tiltu tarp kultūros ir gamtos.

Kuršėnų pėsčiųjų tiltas lankytojus traukia ne tik ori­gi­na­lia iš­vaiz­da, bet ir in­te­rak­ty­viais bei iš­ma­niais spren­di­mais. Tilto apdaila sukurta iš korteno – vienos madingiausių šiuo metu, itin ilgaamžės medžiagos, kuri plačiai naudojama Europos, pasaulio architektų ir dizainerių. Tai grūdintas plienas, kuris nereikalauja nei dažymo, nei lakavimo, o metams bėgant jis iš oranžinio tampa tamsiai rudu, panačiu į medžių kamienus. Čia įrengtas išmanusis apšvietimas, kuriuo intensyviau apšviečiami judantys objektai, o vietos, kuriose judėjimo nėra – prigesintos. Valstybinių švenčių dienomis tiltas šviečia Lietuvos vėliavos spalvomis.

Sukurtos erdvės, kuriose veikia “žaliosios” energijos stotelė, galima pasinaudoti belaidžiu internetu, pasikrauti mobilųjį telefoną, klausytis muzikos ar prisipūsti dviračio padangą.

Apžvalgos aikštelėje – poilsio zona su tinkliniu gultu, šilokų “kilimai”, spynų kabinimo konstrukcija. Šviečiančioje galerijoje galima grožėtis besikeičiančiais dailės kūriniais.

Ven­tos upės de­ši­nio­jo kran­to te­ri­to­ri­jo­je įrengti pės­čių­jų ta­kai, vai­kų žai­di­mų aikš­te­lė, lau­ko tre­ni­ruok­liai, prie­plau­ka, mau­dyk­la, lau­ko te­ra­sa bei su­tvar­ky­ta ža­lio­ji zo­na.

Statinio lokacija tapo dar vienu iššūkiu projektuotojams: salpinėse pievose, kurios anksčiau buvo užliejamos Ventos upės, statomos tilto atramos reikalavo preciziško kruopštumo ir patirties projektuojant tiltus sudėtingų geologinių procesų paveiktose vietose. Tiltas buvo montuojamas neįprastu ir retai mūsų šalyje sutinkamu – užstūmimo metodu. 

Šis projektas pagerino Kuršėnų gyvenamosios aplinkos kokybę, tapo ryškiu traukos objektu ne tik kuršėniečiams, bet ir miesto svečiams bei pravažiuojantiems turistams.

Kviečiu atvykti, pasibūti ir pasidžiaugti. Tai – mūsų visų Lietuva! 

Parengė geografijos mokytoja iš Kuršėnų  

Estera Matulevičienė 

Fotografijos Manto Skudricko 

Share This Post

Rašyti komentarą