Ekspertai optimistiški: perėjimas prie atsinaujinančios energetikos greitesnis nei tikėtasi

Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad atsinaujinanti energetika per porą metų aplenks anglis ir taps didžiausiu pasaulyje elektros energijos šaltiniu. Ypač didelė pažanga pastebima šalyse, kurios laikomos didžiausiomis teršėjomis – Europoje, Kinijoje ir Jungtinėse Valstijose. Čia atsinaujinantys šaltiniai šiemet turėtų padengti beveik ketvirtį šalies poreikio. Ekspertai svarsto, kad šioms tendencijoms tęsiantis, žalioji revoliucija įvyks anksčiau nei tikėtasi.

Vėjo jėgainė/AP nuotr.

„Einame žaliuoju keliu, gelbėjime planetą. Turime elektrinį automobilį. Šie įrengimai mums kainuoja tik truputį daugiau nei man kainuodavo pripildyti degalų baką“, – pabrėžia britas Normanas Pittas.

Nutarusiems įsirengti saulės kolektorius ir šilumos siurblius, vyriausybė siūlo subsidijas, svyruojančias nuo 6 iki 9 tūkst. svarų sterlingų, nors, pasak ekspertų, toks atsinaujinimas vis dar prieinamas tik pasiturintiems.

Saulės elektrinė

Saulės elektrinė / D. Umbraso/LRT nuotr.

„Įsigilinę į skaičius pamatysite – tai šiek tiek turtingesni žmonės. Tai nėra namų ūkiai, kuriems tvarkytis su pragyvenimo krize sunkiausia“, – konstatuoja Šefildo Hallam universiteto profesorė Aimee Ambrose.

Bet bendra tendencija ekspertus džiugina. Ir ne tik JK. Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad jau iki 2025-ųjų atsinaujinantieji energijos ištekliai aplenks anglis ir taps pagrindiniu elektros energijos šaltiniu.

Postūmis, nepaisant politinių priešpriešų, itin ryškus JAV, kur šiemet iš atsinaujinančių šaltinių tikimasi pagaminti maždaug 23 proc. visos reikalingos energijos.

Nors, iš pirmo žvilgsnio atrodytų nedaug, tai 10 procentinių punktų daugiau nei prieš dešimtmetį ir tik patvirtina, kokiu greičiu atsinaujinanti energetika žengia į priekį. Net kai kuriose konservatyviose valstijose, kur pramonė tradiciškai neatsiejama nuo anglių gavybos.

„Klausimas ne ar esame pasirengę mokėti už šiuos sprendimus, o ar mokėsime dabar ir mažai, ar vėliau ir daug brangiau“, – akcentuoja Kolorado Boulderio universiteto profesorius Keithas Porteris.

Saulės elektrinė

Saulės elektrinė / J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

Saulės kolektoriai, vėjo turbinos ir elektra varomi automobiliai prieš 15 metų daug kur buvo matomi kaip nišinė technologija – per brangi ir nepakankamai patikima.

Tačiau švari energetika, daugelio nuostabai, atpigo greičiau nei buvo galima tikėtis. Saulės energija atpigo 83 proc., elektromobiliams naudojamų ličio jonų baterijų kaina per 3 dešimtmečius smuko 97 proc.

Štai kodėl „Teslos“ ar kitų markių elektromobiliai gatvėse – nebe egzotika, o vis panašiau į kasdienybę. JAV pernai priimtas vadinamasis Infliacijos mažinimo aktas, kuriame numatytos milijardinės investicijos į atsinaujinančios energetikos infrastruktūrą, o kartu ir darbo vietas. Tokia tendencija kelia lūkestį, kad galbūt švari ateitis ateis anksčiau nei daugelis galvoja.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą