Geografas Algirdas Stanaitis – Č.Kudabos premijos laureatas

Stanaitis1Šiemet Česlovo Kudabos premiją pelnė Lietuvos edukologijos universiteto Socialinės geografijos ir turizmo katedros profesorius, Gamtos bičiulių asociacijos prezidentas, gamtininkas ir geografas Algirdas Stanaitis. Laureatui premija buvo įteikta antradienį, per Aplinkos ministerijos rengiamą iškilmingą Pasaulinės aplinkos dienos minėjimą.

Aplinkos ministerijos įsteigta Č. Kudabos premija skiriama kas dveji metai už nevyriausybinių organizacijų ar jų narių, taip pat kitų asmenų nuopelnus šalies aplinkosaugai.

Birželio 5-ąją tarptautinė bendruomenė pažymi Pasaulinę aplinkos dieną. Ji pradėta minėti prieš 40 metų.

Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos taryba teikė rekomendaciją garsiam Lietuvos geografui ir pedagogui, Lietuvos edukologijos universiteto profesoriui Algirdui Stanaičiui.

Daugiau kaip 50 metų geografijos ir pedagogikos srityse dirbantis profesorius gerai žinomas geografijos mokytojų bendruomenei. Daugiau kaip 20 metų jis buvo Gamtos mokslų fakulteto dekanu, ilgai vadovavo Geografijos katedrai. Per tuos metus jis dėstė tūkstančiams su gamtiniu kontekstu susijusių specialybių – geografijos, biologijos, gamtos, chemijos – studentams ir dabartiniams mokytojams. Savo paskaitose dėstytojas ypač skiepijo meilę gimtajam kraštui, gamtinės aplinkos apsaugai, darniajam vystymuisi.

Lietuvos mokytojams Algirdas Stanaitis žinomas ne tik kaip plačios erudicijos dėstytojas, bet ir kaip gamtininkas–mokslininkas, gamtosaugos idėjų puoselėtojas, gamtosaugos renginių organizatorius ir aktyvus dalyvis, įdomių gamtos pažintinių ekskursijų nepailstantis vadovas.

Profesorius parengė per 20 leidinių, kelis šimtus mokslo ir mokslo populiarinimo straipsnių. Praktiškai visuose, nors jie skirti ne tik gamtosaugai, bet ir Lietuvos gyventojams, lokaliniams tyrimams, daug vietos skiriama gamtinės aplinkos apsaugai, gamtojautos ugdymui, ekologiniam švietimui.

Jau antras dešimtmetis, kaip profesorius su geografijos mokytojais kasmet keliauja po Lietuvą ir kaimyninius kraštus, gamtinėje aplinkoje visada akcentuoja gamtosaugos klausimus. Tokios išvykos jau kelis dešimtmečius vyksta ir su studentais, o apie jų naudą visada prisimena dabartiniai mokytojai.

Šiemet Jungtinės Tautos pagrindine Pasaulinės aplinkos dienos tema pasirinko žaliąją ekonomiką, o jos šūkis – „Žalioji ekonomika: ar esi jos dalis?”– kiekvienam žmogui primena, kad gyvenimo gerovės turime siekti tausodami aplinką.

Pasaulinei aplinkos dienai skirti renginiai vyksta daugelyje pasaulio šalių, o jos „šeimininke” šiais metais tapo Brazilija.

Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas

Rytas Šalna

Share This Post
4 komentarai
  1. Nuoširdžiai sveikinu su garbingu įvertinimu, visada ir visur linkiu sėkmės, sveikatos ir kūrybinių laimėjimų. Visada būsiu dėkingas Jums už toleranciją, nuoširdumą, atvirumą ir supratimą.
    Pagarbiai Vytautas

  2. Labai apsidžiaugiau TV žiniose pamačiusi gerbiamą Profesorių gavus garbingą apdovanojimą. Sveikinu ir didžiuojuosi, jog toks žmogus prisidėjo ir prie mano profesinių pasiekimų.
    Pagarbiai Jūratė

  3. Gerbiamas Profesoriau, nuoširdžiausi sveikinimai, linkiu Jums geros sveikatos, neblėstančios tolerancijos, kūrybos.
    Pagarbiai Vilma

  4. Nuoširdžiai sveikinu su garbingu įvertinimu, visada ir visur linkiu sėkmės, sveikatos ir kūrybinių laimėjimų. Linkiu neblėstančios kūrybos ir dar garbesnių mokslinių pasiekimų.

Rašyti komentarą