Lietuviai – verkšlenanti ir nelaiminga tauta

LiudesysNaujas tarptautinis tyrimas parodė, kad lietuviai yra aštunti tarp nelaimingiausių tautų pasaulyje. Už lietuvius mažiau teigiamų emocijų rodo tik Singapūro, Armėnijos, Irako, Gruzijos, Jemeno, Serbijos ir Baltarusijos gyventojai.
Bendrovės “Gallup” tyrimas apėmė 148 valstybes, kuriose gyventojų buvo klausiama, ar dieną prieš apklausą jie jautėsi laimingi, gerbiami, pailsėję, juokėsi ir šypsojosi, ar darė ką nors įdomaus. Šio tyrimo duomenimis, laimingiausi yra Lotynų Amerikos gyventojai.

Pozityviausiai nusiteikusių šalių gyventojai


Proc. atsakiusių „taip“

1. Panama 85
2. Paragvajus 85
3. Salvadoras 84
4. Venesuela84
5. Trinidadas ir Tobagas 83
6. Tailandas 83
7. Gvatemala 82
8. Filipinai 82
9. Ekvadoras 81
10. Kosta Rika 81

Negatyviausiai nusiteikusių šalių gyventojai

Proc. atsakiusių „taip“

1. Singapūras 46
2. Armėnija 49
3. Irakas 50
4. Gruzija 52
5. Jemenas 52
6. Serbija 52
7. Baltarusija 53
8. Lietuva 54
9. Madagaskaras 54
10. Afganistanas 55
11. Azerbaidžanas 55
12. Haitis 55
13. Togas 55
14. Makedonija 55

Daug uždirbantieji ne visada jaučiasi laimingi

Tyrimo duomenys gali nustebinti analitikus, kurie visada remiasi tradiciniais ekonomikos rodikliais. Panamos, kuri pagal BVP užima 90-ą vietą pasaulyje, gyventojai yra vieni iš pozityviausiai nusiteikusių pasaulyje. O Singapūro, kuris pagal BVP yra 5-as pasaulyje, gyventojai – vieni didžiausių pesimistų.

Daug uždirbantieji ne visada jaučiasi laimingi. Pvz., Nobelio premijos laimėtojas Danielis Kahnemanas ir Prinstono universiteto (JAV) ekonomistas Angusas Deatonas išsiaiškino, kad pajamos turi didesnės įtakos kasdieniam teigiamam nusiteikimui, kai metinis uždarbis yra iki 75 tūkst. dolerių (196,7 tūkst. Lt), o didesnis atlyginimas jau nebedaro didelės įtakos nuotaikoms.

Norintiems užtikrinti savo vadovaujamų šalių (ypač Singapūrui, kuris pagal įprastus ekonomikos rodiklius lyderiauja, tačiau jo gyventojai netrykšta optimizmu) gyventojams geresnį gyvenimą lyderiams vertėtų pamąstyti ne tik apie gerovę, bet ir apie kitas strategijas.

Lotynų amerikiečiai – laimingiausi žmonės pasaulyje


Laimingiausi pasaulyje žmonės gyvena ne Katare, kuris daugeliu atžvilgių yra turtingiausia valstybė, taip pat ne Japonijoje, kur žmonės gyvena ilgiausiai, o Kanada, kurioje daugiausiai žmonių baigia aukštąsias mokyklas, netgi nepatenka į pirmąjį dešimtuką.

Trečiadienį paskelbti tyrimo, kurio metu buvo apklausti beveik 150 tūkst. žmonių visame pasaulyje, rodo, kad septynios iš dešimties šalių, kurioje žmonės jaučiasi laimingiausi, priklauso Lotynų Amerikos regionui.

Daugelis iš šių septynių valstybių yra neturtingos, vertinant pagal tradicinius gerovės rodiklius – pavyzdžiui, Gvatemala, nuniokota dešimtmečius vykusio pilietinio karo, po kurio suklestėjo gaujų nusikalstamumas, taip pat išsiskirianti vienu iš didžiausių savižudybių skaičiumi pasaulyje.

Vertinant pagal Jungtinių Tautų (JT) žmogiškojo išsivystymo indeksą, kuris apskaičiuojamas pagal tikėtiną žmonių gyvenimo trukmę, švietimo lygį ir vienam gyventojui tenkančias valstybės pajamas, Gvatemala stovi tik vienu laipteliu aukščiau nei Irakas, tačiau pagal teigiamas emocijas ši šalis yra septinta.

“Gvatemaloje gyvuoja draugiškų, visada besišypsančių žmonių kultūra, – sakė 30-metis plaukiojimo banglentėmis instruktorius Luzas Castillo. – Kad ir kokių problemų patiriame, mus supa gamtos grožis, kuris leidžia nuo viso to atitrūkti.”

Viešosios nuomonės tyrimų agentūra “Gallup Inc.” apklausė apie tūkstantį žmonių kiekvienoje iš 148 pernai tirtų šalių, ar jie jaučiasi gerai pailsėję, gerbiami, ar jie daug šypsosi ir juokiasi, ar ankstesnę dieną jie sužinojo arba nuveikė ką nors įdomaus ir jautė džiaugsmą.

Panamoje ir Paragvajuje 85 proc. respondentų teigiamai atsakė į visus šiuos penkis klausimus, todėl šios šalys užima aukščiausią poziciją sąraše. Nuo jų mažai atsilieka Salvadoras, Venesuela, Trinidadas ir Tobagas, Tailandas, Gvatemala, Filipinai, Ekvadoras ir Kosta Rika.

Tuo tarpu mažiausiai teigiamų emocijų išgyveno gyvenantys Singapūre – itin turtingame ir tvarkingame mieste valstybėje, kuris laikomas vienu iš labiausiai išsivysčiusių šalių.

Kitos turtingosios šalys taip pat užima netikėtai žemas pozicijas šiame sąraše. Vokietija ir Prancūzija varžosi su neturtingu separatistiniu Afrikos regionu Somalilandu dėl 47-osios vietos.

Klestinčiose šalyse žmonės gali būti labai nelaimingi. Tuo tarpu skurdo prislėgtų valstybių gyventojai dažnai trykšta teigiamomis emocijomis – arba bent taip atrodo iš pažiūros.

Šis paradoksas gali smarkiai gluminti palaikančius gana naują ir prieštaringai vertinamą vadinamosios laimės ekonomikos koncepciją, raginančią užtikrinti geresnę vyriausybės veiklą, pridedant žmonių pasitenkinimo įvertinimą prie tradicinių gerovės rodiklių, tokių kaip tikėtina gyvenimo trukmė, vienam gyventojui tenkančios valstybės pajamos ir aukštąjį išsilavinimą įgijusių gyventojų dalis.

Himalajų karalystė Butanas išgarsėjo pasaulyje, vertindamas savo politikos veiksmingumą pagal rodiklį, vadinamą bendruoju nacionaliniu laimės indeksu.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas 2010 metais paskelbė vykdysiantis nacionalinę žmonių gerovės didinimo programą, įgyvendindamas pažadą pagerinti britų gyvenimą po pasaulinės recesijos. Apklausos apie namų ūkių būklę anketose, kurios buvo išsiuntinėtos 200 tūkst. britų, užduodama neįprastų klausimų – pavyzdžiui, “Kaip įvertintumėt dabartinį pasitenkinimą savo gyvenimu?”

Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (OECD), kuriai priklauso 34 labiausiai išsivysčiusios šalys, neseniai sukūrė geresnio gyvenimo indeksą, leidžiantį visuomenei palyginti šalis ne vien pagal materialinę gerovę, bet ir pagal žmonių gyvenimo kokybę.

Kai kurie ekspertai teigia, jog toks kelias pavojingas – leidžiantis vyriausybėms naudotis teigiamais visuomenės jausmais kaip dingstimi nepaisyti problemų. Kai kurie kaip galimų pavojų pavyzdį pateikia pastarąjį “Gallup” tyrimą, kurios rezultatai gali būti iškreipti Lotynų Amerikos kultūrinių ypatumų – šio regiono gyventojai linkę vengti neigiamų pareiškimų, kad ir kaip iš tikrųjų jaustųsi.

“Mano pirmoji reakcija – jog (šis tyrimas) paveiktas kultūrinių ypatumų”, – sako buvęs Amerikos šalių plėtros banko vyriausiasis ekonomistas Eduardo Lora, tyrinėjęs statistinius žmonių pasitenkinimo vertinimus.

“Empirinė literatūra sako, kad kai kurios kultūros linkusios labiau teigiamai reaguoti į bet kokio pobūdžio klausimą”, – aiškino tyrėjas, kilęs iš Kolumbijos, kuri buvo įvertinta kaip 11-oji labiausiai teigiamai nusiteikusi šalis.

Nekelia nuostabos, kad tarp devynių šalių, kurių gyventojų nuotaikos pačios prasčiausios, minimas Irakas, Jemenas, Afganistanas ir Haitis. Tačiau antrą žemiausią poziciją užėmusioje Armėnijoje, taip pat Gruzijoje ir Lietuvoje skurdas atrodo kur kas labiau efemeriškas.

“Čia jaustis nelaimingam yra nacionalinio mentaliteto dalis, – teigia Armėnijos sostinėje Jerevane dirbantis sociologas Agaronas Adibekianas. – Armėnai nuolat gedi; šalies istorijoje buvo labai daug sukrėtimų. Amerikiečiai nuolat šypsosi ir vengia dalytis savo problemomis su kitais. Tuo tarpu armėnai gėdijasi, kad jiems sekasi.”

Jungtinės Valstijos pagal teigiamas nuotaikas užima 33 poziciją, o Lotynų Amerikos stipriausios ekonomikos – Meksika ir Brazilija – nuo šios šalies atsilikusios daugiau nei 20 laiptelių.

“Gallup” partneris Jonas Cliftonas pripažino, kad ši apklausa iš dalies atspindi kultūrines emocijų reiškimo tendencijas – ar jos būtų teigiamos, ar neigiamos.

Tačiau jis pažymėjo, kad skeptikai neturėtų nuvertinti gebėjimo reikšti teigiamas emocijas, kuris savaime yra svarbus fenomenas.

“Šios išraiškos yra tikrovė, ir būtent tai mes stengiamės išmatuoti, – aiškino J.Cliftonas. – Manau, tos (aukštesnes pozicijas užėmusiose) šalys pasižymi labiau teigiamu emocionalumu.”

Šaltinis: DELFI

Share This Post

Rašyti komentarą