Pakeistas aukščiausio Šiaurės Amerikos kalno pavadinimas

MakinlisDovanėlė naujų mokslo metų proga geografijos pamokoms:
JAV prezidentas Barakas Obama paskelbė apie aukščiausio Šiaurės Amerikos kalno McKinley pervadinimą į Denali.

Vietinės Aliaskos indėnų genties atabaski kalba „denali“ reiškia „didelis, aukštas“. Atabaskai taip vadino šį kalną, kol jis nebuvo pervadintas 25-ojo JAV prezidento Williamo McKinley’io garbei. Aplink viršukalnę plytintis parkas jau seniai vadinasi Denali.

2011 rugpjūčio 19 dienos fotografijoje matomas McKinley Denali Nacionaliniame parke, Aliaskoje. Prezidentas Barakas Obama sekmadienį, 2015 rugpjūčio 30 d. paskelbė apie aukščiausio Š. Amerikos kalno pervadinimą į Denali
©AP Photo/Becky Bohrer

Už kalno pavadinimo išsaugojimą ilgai kovojo Ohajo valstijos valdžia, nes iš ten kilęs prezidentas McKinley’is. Kalną jo vardu pakrikštijo aukso ieškotojas, palaikęs jo kandidatūrą valstybės vadovo rinkimuose. Pats McKinley’is buvo nužudytas 1901 m., eidamas antrąją savo kadenciją, ir Aliaskos aplankyti nespėjo.

Pareiškimą apie pervadinimą prezidentas paskelbė trijų dienų vizito Aliaskoje išvakarėse, kurio pagrindine tema taps kova su klimato kaita.

McKinley’io viršukalnės aukštis yra 6168 metrai ir pagal santykinį aukštį – 6144 m – ji yra trečias pagal aukštį kalnas pasaulyje.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą