Bevizis režimas į Baltarusiją vilioja turistus – kelionės iš Lietuvos išperkamos akimirksniu

Minsko stotisViena iš priežasčių, kodėl lietuviai veržiasi į Baltarusiją, ko gero, yra itin patraukli kaina. Štai vienos dienos kelionė į Gardiną autobusu žmogui dabar kainuoja 15-45 eurus. Jos metu keleiviai aplanko ne tik Gardino miestą, jame esantį zoologijos sodą, bet ir apylinkes, kuriose yra ir garsusis „Augustavo kanalų parkas“.

Lenkijoje ir Baltarusijoje esantis Augustavo kanalas jungia Nemuno ir Vyslos upių baseinus. Kanalo ilgis – 101 km, iš kurių 22 km – Baltarusijoje.

123rf.com/Gardinas123rf.com Gardinas ir per jį tekantis Nemunas


Tai vienas didžiausių kanalų Europoje, įtrauktas į preliminarų UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. 2004–2006 metais Baltarusija rekonstravo kanalą savo pusėje. Vasarą jame turistai gali plaukioti baidarėmis, valtimis, kateriais, važinėtis dviračiais, o šaltuoju metų laiku – pasivaikščioti ir pasigėrėti vaizdais.

„Naujovės žmones domina – dauguma nori važiuoti ten, kur nėra buvę. Žinoma, kalbant apie Gardiną didelis pliusas dabar yra bevizis režimas. Juk nereikia mokėti už vizas. Anksčiau susidomėjimas kelionėmis į Baltarusiją nebuvo didelis – vos surinkdavome autobusą. Dabar norinčių važiuoti kur kas daugiau“, – tikino kelionių agentūros „InterLux Travel“ kelionių vadybininkė Ieva.

123rf.com/Gardinas, ugniagesių bokštas123rf.com Gardinas. Ugnegiasių bokštas


Ne ką mažiau populiarios ir kelionės į Belovežo girios nacionalinį parką. Lankantis šioje vietoje vizų taip pat nereikia. Vienos dienos kelionės metu aplankoma Kijevo, Lietuvos kunigaikščių, Lenkijos karalių ir Rusijos carų medžioklių vieta – Belovežo giria, kuri įtraukta į Pasaulio paveldo sąrašą kaip stambiausias miško masyvas centrinėje Europoje, beveik nepaliestas nuo XIII a. Ši giria driekiasi Baltarusijos-Lenkijos teritorijoje.
Pasak šią kelionę organizuojančios bendrovės „Eura travel“ darbuotojų, didžiąją dalį lapkričio-gruodžio mėnesiais vyksiančių kelionių užpildo šeimos su vaikais. Ir tai nieko keisto, mat vienas iš pagrindinių kelionės tikslų – Senio Šalčio rezidencija, įsikūrusi Belovežo girioje.

„Tai – pigesnė alternatyva Laplandijai, į kurią kelionė žmogui kainuoja nuo 200 eurų. Tad, jeigu šeimoje yra keturi asmenys, ir visi nori vykti, suma išeina didžiulė. Kelionė į Belovežo girią kainuoja kur kas pigiau. Be to, pati kelionė trunka trumpiau. O įspūdžiai puikūs“, – sakė „Eura“ projektų vadovas Artūras Šidlauskas.
Kelionės organizatorių nuotr./Senelis Šaltis ir Snieguolė

Senelis šaltis ir Snieguolė


Pasak jo, nors faktas, kad nereikia vizos, didelis privalumas, tarp lietuvių populiarios ir kitos kelionės į Baltarusiją. Pavyzdžiui, į Minską. Norinčių ten sutikti Naujuosius metus net daugiau nei galimybių juos visus nuvežti.

„Per savaitę į Naujųjų metų kelionę į Minską pardavėme beveik 100 kelionių. Būtume pardavę ir daugiau, bet tik tiek pavyko nupirkti bilietų į Minsko Didįjį operos ir baleto teatrą – pasirodymas jame yra įtrauktas į kelionės programą“, – pasakojo pašnekovas.
123rf.com/Minskas123rf.com Minskas


Jo teigimu, lietuviams Baltarusija – tam tikra egzotika, galimybė grįžti atgal į praeitį, į socializmą. Nors nuo Vilniaus iki Minsko – tik kiek daugiau nei 200 km, ten – kitas pasaulis.

„Pavyzdžiui, darbo dienomis Minske, kuris už Vilnių gal tris kartus daugiau gyventojų turi, nepamatysi žmonių. Visi dirba, nes ten galioja įstatymas, draudžiantis darbo metu veltėdžiauti. Pats miestas labai tvarkingas – gatvėse nerasi nė šiukšlės. Apskritai Baltarusijos valdžia dabar stengiasi pritraukti turistų – tai rodo sprendimai dėl bevizio režimo. Žadama, kad netrukus vizų nereikės ir važiuojant į Minską“, – sakė kelionių organizatoriaus „Eura“ atstovas.

123rf.com/Nesvyžiaus pilis123rf.com Nesvyžiaus pilis


Pasak jo, visiems be išimties įspūdį palieka prieš keletą metų atnaujintas Minsko operos ir baleto teatras, kurio interjeras nukelia į XX a. ketvirtąjį dešimtmetį – restauracijos darbai vykdyti pagal originalų pirminį projektą.

„Šis teatras kaip reta „šikarnas“ (puošnus – aut. past.), tačiau bilietai į spektaklius ir koncertus jame kainuoja stebėtinai pigiai – 3-4 eurus, o parteryje – 10-15 eurų“, – sakė A.Šidlauskas.

Susidomėjimo visada sulaukia ir kelionės į Baltarusiją, aplankant restauruotas pilis, pavyzdžiui, Nesvyžiaus. Su Lietuvos istorija nemažai sąsajų turinčios pilys pastaraisiais metais intensyviai atnaujinamos – didžioji dalis darbų vyksta privačiomis lėšomis. Tačiau dauguma jų atviros turistams.

„Lietuvius į Baltarusiją vilioja ir draugiškos kainos. Žinoma, tabako ir alkoholio gaminiai nėra tokie pigūs kaip, tarkime, Ukrainoje. Bet jų kainos vis tiek mažesnės nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, cigarečių pakelį galima įsigyti už 1,5 euro. Pigesni ir kiti produktai“, – sakė A.Šidlauskas.

123rf.com /Turistai Baltarusijoje
123rf.com Turistai Baltarusijoje


Savarankiškai ar su grupe?

Kaip geriau keliauti į Baltarusiją – savarankiškai ar su kelionių agentūra? Jei ieškote patogumo, geriau keliauti su grupe. Tokiu atveju sutaupysite laiko ir keliolika eurų vizos gamybai (vienam asmeniui viza kainuoja 25 eurus, grupei – pigiau).

„Keliaujant su grupe paprasčiau bus išspręsti ir transporto, apgyvendinimo klausimai. Vykstant į Baltarusiją reikia gauti oficialų patvirtinimą iš viešbučio ar kitos apgyvendinimo vietos, kurioje apsistosite kelionės laikotarpiu, taip pat nurodyti kelionės tikslą. Be to, turistiniai autobusai greičiau juda pasienio kontrolės punkte – jiems skirta atskira eilė. Grupei lengviau įsigyti ir bilietus į lankomus objektus. Tad, jei į Baltarusiją važiuoji turėdamas tikslą kuo daugiau pamatyti, geriau tai daryti su kelionių organizatoriumi“, – įsitikinęs „Eura“ projektų vadovas.

Kita vertus, keliaujant savarankiškai galima patirti daugiau nuotykių, nes turistai net šalies sostinėje Minske nėra dažnas dalykas.

Šaltinis: 15min.lt

Share This Post

Rašyti komentarą