Vilniaus miesto mokytojai Dauguvos ir Žeimenos vandenskyroje

Vilniaus_LGMA_skyrius_Sirvetos_RP5Tęsdami idėją lankytis Lietuvos regioniniuose parkuose, Vilniaus mokytojai geografai spalio 21-ąją išsiruošė į Sirvėtos regioninį praką. Išvykos planą sudarė Vytauto Didžiojo gimnazijos mokytojas Vytautas Butkus, kuris ir  pasakojo apie šio regiono, Švenčionių aukštumõs – Nemuno ir Dauguvõs vandenskyros – ypatumus.

Aplankėme Šventos dvaro svirne įsikūrusį lankytojų centrą. Jame gidas papasakojo apie vidaus ekspoziciją mitologijos tema, kur daugiausia dėmesio skyrė gyvybės medžiui su įvairiausiais ženklais bei simboliais, kuriuose – informacija apie Žemyną, Perkūną, Gabiją… Pasirinkę leidinių, gavę dovanų informacinį vadovą po Sirvėtos regioninį parką bei informacijos apie pažintinius takus, turizmo maršrutus, patraukėme į mitologinį taką.

Takas vingiuoja įspūdingu kraštovaizdžiu į Šventos mišką, pro buvusio dvaro tvenkinį. Anot gido Mariaus, patekome į kitą dievų lygmenį. Keliaudami taku apžiūrėjome visas 17 skulptūrų – Lazdoną, Žvėrūną, Javinę, Aušlavį… Likome sužavėti gido žiniomis mitologijos tema ir netikėtai po lietaus nušvitusia saule.

Vėliau pasukome į Kačėniškės piliakalnį. Nuo šio įspūdingo gamtos ir žmogaus kūrinio apžvelgėme Mergežerį bei apylinkes. Paiškylavę prie Bėlio ežero nuvykome į Paliesiaus dvarą Mielagėnų artumoje. Tai – jau Ignalinos rajono plote. Paliesiuje mus maloniai priėmė administratorė Birutė, aprodė atkurtąjį paveldą. Iš šio šiauriausio mūsų išvykos objekto patraukėme prie Lino verdenės, kurios vanduo nuteka į Sėtikio ežerą. Vakarop besileisdama saulė padėjo padaryti keletą įspūdingų nuotraukų.

Grįždami į Vilnių apsilankėme ir Cirkliškio dvare, kur dabar įsikūręs Švenčionių profesinio rengimo centras.

Išvykoje sužinojome, kad keletas kolegų yra kilę iš šio krašto, tad įspūdžiais ir žiniomis dalijomės visą kelionę po Nalšios kraštą.

Vilniaus m. geografijos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė, LGMA tarybos narė

mokytoja ekspertė Asta Rutkienė

Share This Post

Rašyti komentarą