Kauno miesto geografų metodinė išvyka į Šilutę

Kauno_geografai_AukstumalojeRudens atostogų metu Kauno miesto geografai išsiruošė į neeilinę metodinę dieną – buvo organizuota išvyka-seminaras Šilutėje, Pamario pagrindinėje mokykloje. Geografijos mokytojai dalyvavo seminare „Kinestetinio mokymo(si) įtaka mokinių ugdymo(si) kokybės gerinimui“, kurį vedė Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos mokytojos Iveta Ambrulaitienė ir Nijolė Kungelienė.

Labai smagu, kad pasiūlytą metodinės dienos idėją palaikė, padėjo išvyką organizuoti ir kartu su mokytojais vyko Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas, geografų kuratorius Edvardas Starkus. Seminaro metu mokytojai ne tik susipažino su kinestetinio mokymo metodais, bet ir praktiškai patys juos išbandė. Energija trykštanti lektorė Iveta įtikino visus mokytojus šių metodų naudojimo ugdymo procese nauda.

Kinestetinis mokymas(sis) vyksta beveik viską išbandant praktiškai, įsimenant per judėjimą. Toks mokymo(si) metodas susietas su įvairiais žaidimais, kuriuos labai mėgsta įvairaus amžiaus mokiniai. Naudojant kinestetinius metodus pamokos niekada nebus monotoniškos, netaps rutina nei mokytojui, nei mokiniams. Lektorės užsiėmimus vedė ne tik klasėje, bet ir koridoriuje, priesalėje, fojė. Geografijos mokytojus sužavėjo I aukšto fojė grindys, ant kurių specialiais nenusiplaunančiais dažais nupiešti du dideli Žemės pusrutuliai ir juose pavaizduotos svarbiausios lygiagretės: pusiaujas, atogrąžos, poliaračiai. Atsivedus mokinius į šią erdvę, galima mokyti Žemės pusrutulių, pasaulio horizonto krypčių, slėgio juostų, oro masių ir daugelį kitų temų. Mokytojai praktiškai išbandė ir ant grindų nupieštą koordinačių sistemą, kur turėjo atsistoti ir pastatyti bokštelį toje platumoje ir ilgumoje, kurią išsitraukė burtų keliu. Lektorė Iveta pridūrė, kad šią koordinačių sistemą dažnai naudoja ir matematikos mokytojai.

Geografams daug ir smagių emocijų sukėlė žaidimai „Daktaras Vatsonas“, „Kryžiukai prieš nuliukus“, „Pliaukštelk“, „Veno diagramos“, „Taip. Ne“, „Interaktyvi nuotrauka“ ir daugelis kitų. Šešių akademinių valandų laikas praėjo labai greitai!

Papietavus prasidėjo pažintinė kultūrinė programa. Iveta Ambrulaitienė ne tik dirba mokykloje, bet ir yra profesionali gidė. Kauno miesto geografams ji padovanojo nepakartojamą kelionę į Aukštumalos pelkę bei papasakojo daug įdomių faktų apie Šilutę.

Susitikimui su šia Vakarų Lietuvos aukštapelke geografai pasiruošė iš anksto: visi į žygį pasiėmė guminius batus! Aukštumalos aukštapelkė priklauso Nemuno deltos regioniniam parkui. Aukštapelkė yra įrašyta į Ramsaro konvencijos tarptautinės svarbos teritorijų ir NATURA 2000 saugomų teritorijų sąrašus. Tai ir pirmoji pasaulyje mokslinėje monografijoje aprašyta aukštapelkė (C.A. Weber, 1902). Pelkė yra turtinga savo augalija ir gyvūnija. Jokioje kitoje aukštapelkėje, tik Aukštumaloje, auga tyrulinė erika! Visi geografai liko sužavėti rudeniu alsuojančia Aukštumalos pelke!

Šį kartą kinestetiniai mokymo(si)metodai buvo pritaikyti geografijos mokytojams, tačiau juos galima naudoti įvairių dalykų pamokose. Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos lektorių komanda mielai veda seminarus įvairių dalykų mokytojams, mokyklų komandoms. Kaip minėjo energija ir geranoriškumu spinduliuojanti Iveta Ambrulaitienė, galima susitarus ir į mokyklą atvažiuoti, ir patiems atvykti į Šilutę, kaip tai padarė Kauno geografijos mokytojai!

Organizatoriai

Loreta Latvienė, LGMA Kauno m. skyriaus pirmininkė

Simonas Šabanovas, Kauno m. geografų metodinio būrelio pirmininkas

Share This Post
2 komentarai
  1. Labai patiko išvyka, ačiū. 🙂

  2. Geros emocijos, sudominote. Iveta ir Nijole, Joniškio, Šiaulių ir Akmenės geografai norėtume pas Jus į svečius…

Rašyti komentarą