Kinų archeologai atrado 4300 metų senumo prarastą miestą: galėjo būti vienas didžiausių miestų pasaulyje su 70 metrų aukščio ir 24 ha ploto piramide (Video)

Chinese-Pyramid-ShimaoKinijoje archeologai iškasė 4300 metų senumo miestą, kuriame yra 70 metrų aukščio aukščio 24 hektarus žemių užimanti piramidė.

Pasakojama, kad piramidė buvo dekoruota akių simboliais ir pusiau žmonių, pusiau gyvūnų veidais.

„Šie paveikslai siejami su ypatinga religine jėga ir leido sustiprinti vizualinį įspūdį piramidės auditorijai“, – straipsnyje rašė archeologai.

Penkis šimtmečius aplink šią piramidę klestėjo miestas. Vienu metu jo dydis buvo apie 400 hektarų, todėl tai galėjo būti vienas didžiausių miestų pasaulyje. Šiandien miesto griuvėsiai vadinami „Shimao“, tačiau jo senovės laikų pavadinimas nėra žinomas.

Piramidė turi 11 didelių laiptų, kurių kiekvienas yra išklotas akmenimis. Ant viršutinio laiptelio, mokslininkų teigimu, buvo pastatyti didžiuliai rūpai su mediniais stulpais ir čerpių stogais. Taip pat buvo rasta ir vandens rezervuaro bei namų apyvokos daiktų liekanų.

Šiuose rūmuose gyveno miesto valdovai, netoliese buvo vykdomi įvairūs meno ir amatų darbai. „Turime įrodymų, kad ši piramidė buvo ne tik gyvenamoji erdvė „Shimao“ elitui, bet ir amatininkų darbo vieta“, rašė archeologai.

©Ancient Architects | www.youtube.com

Aplink piramidę ir visą miestą buvo pastatyta didžiulė akmens siena su vartais ir pylimais. „Prie įėjimo į piramidę rastos didžiulės gynybinės sienos, kurių konstrukcija rodo, kad jos buvo skirtos gynybai ir įėjimo į piramidės vidų ribojimui“, – rašoma tyrime.

„Shimao“ buvo atrasta ir daugybė žmonių aukų. „Išorinėje įlankoje šalia rytinių vartų buvo rastos šešios duobės, kuriose gulėjo žmonių galvos.“

Nors archeologai apie „Shimao“ jau žinojo daugelį metų, anksčiau buvo manoma, kad tai yra Didžiosios kinų sienos dalis. Kad „Shimao“ miestas yra daug senesnis už Didžiąją sieną, mokslininkai suprato visai neseniai, kai buvo pradėti kasinėjimai.

VIDEO

Parengta pagal LiveScience / technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą