LGMA išreiškia palaikymą streikuojantiems mokytojams (papildyta)

LGMA oficialiai išreiškė palaikymą ŠMM streikuojantiems mokytojams ir kviečia pasirašyti „Nestreikuojančių mokytojų peticiją už streikuojančius”.

Gruodžio 5 d. 21.00 val.

Diskusija vyko beveik dvi valandas. Jai moderavo ir įžanginį žodį tarė Andrius Tapinas. Jis akcentavo kelis dalykus.

Pirma – antradienį LR Seimas tvirtina biudžetą, kuriame mokytojams pinigų nėra. Tačiau ekspertai teigia, kad pinigų yra, tik klausimas, kaip skaičiuojame.

Antra – tikros derybos nevyksta, nėra su kuo derėtis, nes ŠMM ministrė atstatydinta.

Trečia – LR Vyriausybės vadovas šiandien pareiškė, kad buria derybinę grupę su tikslu susitarti dėl tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų kilimo iki 2025 metų. Tapinas klausia visų susirinkusijų, ar jie tiki, kad šie pažadai realūs…? Patirtį turintys dalyviai paneigia tokio siūlymo realų įgyvendinimą.

Nuskamba siūlymas – organizuoti eitynes, protesto akciją.

Vienas po kito kalba švietimo profsąjungų vadovai Andrius Navickas, Audrius Jurgelevičius. A.Navickas dėkoja visiems čia susirinkusiems, taip pat tėvų bendruomenei ir net mokiniams už palaikymą mokytojams. A.Jurgelevičius palaiko mokytojus, išsako poziciją, jog mąsto, ar pasirinktas kelias yra teisingas. Šis susibūrimas jo vadovaujamai profsąjungai labai svarbus galutiniam apsisprendimui.

Pasisako visi, kurie nori išsakyti savo pilietinę poziciją. Kalba medikų, rezidentų atstovai, pareigūnai, aktoriai, žurnalistai, psichologai, advokatai, finansistai, bankininkai, mokytojų atstovai (geografijos ir socialinių pedagogų), mokyklų vadovai, aukštųjų mokyklų dėstytojai, tevų bendruomenė ir kt. Absoliuti dauguma išsako palaikymą mokytojams, taip pat akcentuoja dėmesį, kad pavojuje atsidūrė visas viešasis sektorius. Vardijamos priežastys, dalijamasi bendravimo su valdžios pareigūnais pavyzdžiais. Akcentuojamas dėmesys, kad viešieji finansai yra įrankis, kuriuo manipuliuojama, akivaizdus žongliravimas skaičiais, piktnaudžiajama viešaisiais ryšiais.

Vienas po kito išsakomi pasiūlymai – burtis, samdyti ekspertus, sudaryti darbo grupę, parengti reikalavimų sąrašą, susitarti dėl to, ko siekiama, tiksliai žinoti savo siūlomus skaičius ir pan.

Reziumuojant diskusijos mintis bendru visuotinu pritarimu patvirtinama, kad visos diskusijoje dalyvavusios profsąjungos, organizacijos, remdamos mokytojus ir gindamos visą viešąjį sektorių, sekmadienį, gruodžio 9 d., inicijuoja mitingą PASKUTINIS SKAMBUTIS. Jo esmė – gyva žmonių grandinė, nusidrieksianti nuo LR Seimo iki Švietimo ir mokslo ministerijos. Po to visi renkasi į Mitingą prie LR Vyriausybės. Šia pilietine akcija norima atkreipti LR Seimo bei LR Vyriausybės dėmesį į susidariusią krizinę situaciją valstybėje, siekiama, kad būtų sustabdytas kitų metų biudžeto tvirtinimas, peržiūrėta mokesčių reforma. Tuo tikslu bus suburta specialistų grupė, turinti įgaliojimus atstovauti visą viešąjį sektorių.

.

Gruodžio 5 d., 19.00 val.

Andriaus Tapino pakviestoje bendradarbystės erdvėje AltSpace renkasi dalyviai. Jų gretos gausėja, LRT televizija filmuoja pavienius interviu. Visi besirenkantys labai geranoriški, bičiuliški, visi supranta susidariusią padėtį, jaučia atsakomybę. Susirenka apie 50 profsąjungų, asociacijų, sandraugų, draugijų, kitų pilietinių darinių vadovai, atstovai. Pasitarimų erdvės durys uždaromos, žurnalistai neįleidžiami.

.

Gruodžio 5 d., 11.30 val.

LGMA prezidentas išreiškė palaikymą Andriaus Tapino iniciatyvai ir jo asmeniškai yra pakviestas šiandien, 19.00 val., atvykti į visų palaikančiųjų organizacijų atstovų susitikimą, kuris vyks bendradarbystės erdvėje AltSpace.

Gruodžio 4 d., 15.00 val.

LGMA prezidentas Rytas Šalna nuvyko į ŠMM pasikalbėti su streikuojančiais mokytojais, tačiau buvo jėga sulaikytas ir neįleistas į ŠMM. Prašymo susisiekti su geografiją ŠMM kuruojančiu specialistu apsauginiai nepaisė ir prašė netrikdyti vykdyti ŠMM potvarkio ir šiuos klausimus spręsti lauke. Tam pritarė pro šalį einantys ŠMM darbuotojai, kad labai gerai, jog į ŠMM niekas neįleidžiami. Susisiekus su geografiją kuruojančiu specialistu, pavyko patekti į ŠMM. Trumpo susitikimo metu buvo matyti, kad streikuojantys mokytojai labai geranoriški ir užtikrinti savo misija. LGMA prezidentas ŠMM su geografiją kuruojančiu specialistu aptarė Bendrųjų ugdymo programų kaitos klausimus.

Visi, kurie neišdrįsome dėl objektyvių ar subjektyvių priežasčių įsijungti į neterminuotą Mokytojų streiką, pasirašome, kad nepritariame skubotam ir nepavykusiam etatiniam darbo užmokesčio modelio įvedimui. Palaikome streikuojančius Mokytojus ir viešai reikalaujame mus skaičiuoti kaip streikuojančius mokytojus.

PETICIJOS NUORODA

Share This Post
5 komentarai
  1. Šaunuoliai.

  2. Ačiū, Rytai! Tik kartu – Mes jėga!

  3. Šaunuoliai. Pajudėjo Lietuva

  4. Gruodžio 1 d. Kėdainiuose vykusiame LGMA aktyvo posėdyje buvo išreikštas palaikymas streikuojantiems mokytojams. Negalime toliau leisti mus žeminti, niekinti, ignoruoti, tyčiotis. Susitelkime!Būkime kartu tvirti ir atsakingi!

  5. Šaunuoliai mokytojai. Visiems parodė tikrą pilietiškumo pamoką.

Rašyti komentarą