LR prezidentūroje vyko Lietuvos mokinių – tarptautinių olimpiadų ir konkursų dalyvių – pagerbimo šventė

Gruodžio 18 d. Lietuvos Respublikos prezidentūroje Vilniuje rinkosi gabiausi šalies mokiniai ir jų mokytojai. Čia vyko 2019 metais tarptautinėse olimpiadose ir konkursuose dalyvavusių mokinių, juos ruošusių mokytojų ir komandų vadovų pagerbimo šventė.

„Kiekvienais metais prieš pradedant ruoštis olimpiadoms aš visada prisimenu Sizifą, kuris visai amžinybei yra pasmerktas ridenti akmenį į kalno viršūnę tik tam, kad po to bejėgiškai žiūrėtų kaip šis vėl nuriedės į papėdę. Neretam atrodo, kad mes, olimpiadininkai, atliekame beprasmį darbą kaip ir Sizifas. Ir iš tiesų, sėdėjimas prie vadovėlių ar mokyklos suole, kai visi klasės draugai atostogauja, tikrai nėra lengvas. Šis kasmetinis mokymasis tam, kad kitais metais viską kartotumei iš naujo, labai vargina, tačiau dabar, kaip ir kiekvienais metais leidžiantis nuo kalno galiu apmąstyti, kodėl aš tai vis vien tęsiu. Aš suprantu, kad tokią lemtį pasirinkau pats, nieko neverčiamas, nes noriu dirbti tokį darbą” – kalbėjo tarptautinės geografijos olimpiados aukso medalio ir Baltijos šalių geografijos olimpiados aukso medalio laimėtojas Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos mokinys Simas Kontrimas.

Susirinkusius į renginį sveikino ir už Lietuvos vardo garsinimą padėkojo Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Esate kaip puikūs muzikos instrumentai, labai anksti pradėję kurti savo gyvenimo melodiją, kuri mus džiugina ir skatina Jumis didžiuotis. Neabejoju, kad dar daug nuostabių melodijų išgirsime ateityje. Džiaugiuosi, kad tarp Jūsų yra talentų ir iš mažesnių Lietuvos miestų ir miestelių, nors išties norėtųsi matyti jų dar daugiau. Mes nepavargsime siekti, kad mūsų švietimo sistema būtų pajėgi suteikti vaikams lygias galimybes visur – tiek Žemaitijos šiaurėje, tiek Dzūkijos pietuose“, – sakė šalies vadovas. Pasak jo, nors iššūkių švietime mums netrūksta, bet aukščiausi jaunimo pasiekimai įrodo, kad esame pajėgūs varžytis su bendraamžiais pasaulyje.

Prezidentas pabrėžė, kad svarbi prielaida mokinių pergalėms yra tėvų palaikymas ir atsidavusių, entuziastingų mokytojų profesionalumas bei pašaukimas. Jis padėkojo ir mokslininkams, olimpiadų komandų vadovams, kurių žinios ir patirtis padeda Lietuvos mokiniams tobulėti ir nuveda iki tarptautinių konkursų viršūnių.  

Prieš padėkų teikimo ceremoniją Prezidentas su pirmąja ponia Diana susitiko su jaunimu neoficialaus pokalbio prie arbatos. Šalies vadovas pasikvietė moksleivius, norėdamas iš pirmų lūpų išgirsti jų gyvenimo aktualijas ir įspūdžius iš pasaulinių olimpiadų, klausinėjo apie sudėtingiausias užduotis ir stebėjosi novatoriškomis konkursinių darbų idėjomis. Taip pat Prezidentą domino jaunuolių įžvalgos apie situaciją Lietuvos mokyklose, vadovėlius ir studijas užsienyje. Šalies vadovas palinkėjo būti pavyzdžiu bendraamžiams, parodyti, kad uolus darbas ir aistringas smalsumas atveria žmogui daugybę durų.

2019 metais tarptautinėse olimpiadose ir konkursuose dalyvavo 190 Lietuvos mokinių, kurie pelnė 6 aukso, 6 sidabro ir 25 bronzos medalius, 10 pagyrimo raštų, 5 trečiąsias vietas bei 1 specialųjį prizą.

Visas komandas pasveikino ir dovanas įteikė Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Pirmieji ant pakylos pakviesti geografijos olimpiadų laimėtojai, dalyviai ir jų mokytojai.

Mūsų šalies mokiniai tarptautinėje geografijos olimpiadoje dalyvauja nuo 2004 m. Per tą laiką lietuviai pelnė 30 medalių, net penkis iš jų – aukso. Šiemet Lietuvos geografai tarptautinėje olimpiadoje, kuri vyko Honkonge, laimėjo tris medalius: aukso, sidabro, bronzos. Čia varžėsi daugiau nei 160 mokinių iš beveik 50 šalių. Komandinėje įskaitoje Lietuva užėmė devintąją vietą pasaulyje. Verta pažymėti, kad taip pat puikiai geografams pasisekė ir Baltijos šalių olimpiadoje: laimėti 1 aukso, 1 sidabro ir net 4 bronzos medaliai. Komandinėje įskaitoje Lietuva užėmė pirmąją vietą.

Parengta pagal LR Prezidentūros, LMNŠC ir LGMA informaciją
Share This Post

Rašyti komentarą