Gaisrai Australijoje tokie galingi, kad susikuria savo orus

Viktorijos meteorologijos biuras skelbia, kad Australiją siaubiantys gaisrai yra tokie dideli, jog geba susikurti savo orus. Pasak specialistų, gaisrai suformuoja naujas audras ir žaibus, kurie padeda gaisrui plisti.

„Šios gaisro sukeltos audros padeda gaisrui plisti, nes stiprus vėjas ir žaibai pasiekia vis kitas vietas “, – rašoma biuro išplatintame pranešime. Palydovinė fotografija rodo intensyvius dūmų sukeliamus atmosferos debesis.

Galingų ir išplitusių gaisrų šiluma taip pat gali sukurti pakankamai galingą srautą, kad jis galėtų sukelti atmosferos pokyčių.

Kylant karščiui ir dūmams, debesų srautas gali atvėsti ir susidaryti didelis pūkuotas debesis, kuriame gali būti susikaupę vandens.

Galiausiai vandens lašai debesyse kondensuosis ir gali sukelti lietų. Visgi tikėtinas ir kitas scenarijus, kurio metu skirtingų oro srautų susidūrimo vietoje prasideda žaibavimas, galintis sukelti dar daugiau gaisrų.

Jei gaisro sukurta audra yra pakankamai galinga, ji gali sukelti ugnies tornadą. Jis buvo susiformavęs 2003 metais.

Mokslininkai įspėja, kad tokių gaisrų sukeltų audrų visame pasaulyje tik daugės. Tam įtakos turi augantis gaisrų skaičius ir didėjanti oro temperatūra. Tokių audrų metu dūmai gali pasiekti stratosferą ir pakilti 10–50 km virš žemės paviršiaus.

Čia galite pamatyti, kaip formuojasi gaisro sukeliama audra:

 
Gaisro sukeliami orai / Viktorijos meteorologijos biuro iliustracija



 

Šaltinis: lrt.lt
Share This Post

Rašyti komentarą