Sibiro ežere aptiktas tikras lobis – puikiai išsilaikę mamuto kaulai

Rusijos šiaurinių elnių augintojai Sibiro ežere aptiko gerai išsilaikiusio gauruotojo mamuto skeleto dalis ir, tikėtina, kad dar daugiau jo fragmentų vis dar slepiasi dumble.

Kai kurie iš kaulų vis dar turi prie jų prisitvirtinusius raiščius. Šis radinys aptiktas netoli Pechevalavato ežero, Rusijos Jamalo-Nencų regione. Šiaurinių elnių augintojai aptiko dalį mamuto kaukolės, kelis šonkaulius ir jo kojos fragmentą.

49851ec3.jpg

© A. Cheremisov | AP „Ežero dugno dumblas gali slėpti likusį mamuto skeletą,“ – Rusijos naujienų agentūrai „TASS“ sakė Dmitry Frolov, Arkties tyrimų centro vadovas.

„Tolesniems tyrimams yra reikalinga nustatyti tikslią palaikų buvimo vietą,“ – sakė jis.

Pilnas iškasimas užtruks

Po pirminio atradimo buvo aptikti dar keli didesni fragmentai. Vis dėlto, likusio skeleto iškasimo darbams prireiks daug laiko ir specialios įrangos, darant prielaidą, kad jie visi yra vienoje bendroje pozicijoje, sakė mokslininkai.

Pilno mamuto skeleto atradimas yra palyginti retas atvejis, televizijai sakė Yevgeniya Khozyainova iš Salechardo mieste veikiančio Šemanovskio instituto.

Karščio banga tirpdo amžinąjį Sibiro įšalą

Ekspertai mano, kad gauruotieji mamutai išmirė prieš maždaug 10000 metų. Pasiekdami 5,5 metrų aukštį ir sverdami iki 12 tonų, savo dydžiu ir svoriu jie buvo maždaug dvigubai didesni už šiandieninį dramblį.

Pastaraisiais metais šiaurinio Sibiro amžinajame įšale, regionui išgyvenant sparčią klimato kaitą, čia buvo aptikti kelių gerai išsilaikiusių mamutų palaikai.

Šiuo metu Sibiras susiduria su karščio banga, kuri yra dar vienas įspėjamasis ženklas klimato ekspertams, tikintiems, kad kylančios temperatūros gali ištirpdyti amžinąjį įšalą ir į atmosferą paleisti milžiniškus anglies dioksido ir metano kiekius.

Penktadienį, Jungtinių Tautų Pasaulio meteorologijos organizacija perspėjo, kad praėjusio mėnesio vidutinės temperatūros ten buvo 10 laipsnių pagal Celsijų virš normos.

Šaltinis: gismeteo.lt

Share This Post

Rašyti komentarą