Skelbiama geografijos brandos egzamino užduotis: teko atsakyti ir kuri šalis pirmoji sutinka kalendorinius Naujuosius metus

Abiturientai trečiadienį laikė geografijos valstybinį brandos egzaminą.

Su užduotimi galima susipažinti ČIA.

Pasak papildomo ugdymo mokyklos „Alfa klasė“ istorijos ir geografijos mokytojos Livetos Repšienės, šių metų egzamino užduotys neturėjo nustebinti abiturientų, kurie sistemingai ruošėsi šiam egzaminui pastaruosius dvejus metus.

„Ypač tų, kurie prieš egzaminą buvo gerai susipažinę su praėjusių metų geografijos egzamino užduotimis. Egzamino metu būta užduočių iš gana dažnų temų – orai ir klimatas, sausumos vandenys (upės), demografinė šalių raida, migracija ir kita. Egzamino rengėjai į užduotis įtraukė ir klausimų, kurie, mano manymu, atspindi šiandienos pasaulio, Lietuvos aktualijas. Pavyzdžiui, 28 užduoties 6 klausimas apie bado problemą ir jos priežastis arba 27 užduoties 4 klausimas apie imigracijos ir emigracijos galimą poveikį šalims. Mano nuomone, šių metų egzamino užduotyse buvusios visuomeninės geografijos užduotys lengvesnės, lyginant jas su gamtinės geografijos užduotimis. Pateikta šaltinių medžiaga iš šių temų (gyventojų mirtingumo, gimstamumo statistika, Lietuvos gyventojų gimstamumo kreivė) neturėjo būti sunkiai abiturientų išnagrinėta“, – savo nuomonę pagrindė pedagogė.

Anot jos, geografijos egzaminas galėjo būti sudėtingesnis tiems mokiniams, kurie neskyrė pakankamai dėmesio pasikartoti gamtinės geografijos temų, dažniausiai išsamiai nagrinėjamų 11-oje klasėje.

„Bet tie, kurie skyrė pakankamai laiko šioms temoms pasikartoti ir sprendė praeitų metų geografijos egzaminų užduočių, šį egzaminą turėjo išlaikyti sėkmingai“, – mano mokytoja.

Egzaminą pasirinko 3858 kandidatai, egzaminas vyks 71 centre, pranešė Nacionalinė švietimo agentūra.

Anot jos, tai egzaminas, kurį pasirinkusių abiturientų skaičius, šiemet išaugo daugiausia – per 400.

Brandos egzaminai

Brandos egzaminai / E. Blaževič/LRT nuotr.

Egzaminą sudaro keturios teminės sritys: gamtinė, visuomeninė ir regioninė geografija bei geografinė informacija. Užduotyje bus po 40 proc. užduočių, kurios tikrina mokinių žinias, supratimą ir žinių taikymą, 20 proc. užduočių tikrins aukštesnius mąstymo gebėjimus.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidėjo birželio 1 dieną ir truks iki birželio 23 dienos. Šios egzaminų sesijos rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 dienos.

Švietimo agentūros duomenimis, brandos egzaminus šiemet iš viso laikys 27 tūkst. 731 bendrojo ugdymo mokyklų ir profesinių mokyklų baigiamųjų klasių moksleivis.

Brandos egzaminai

Brandos egzaminai / BNS nuotr.

Lietuvoje norintieji gauti brandos atestatą turi išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieno dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą. Iš viso kandidatai gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą