Gruodžio 5-oji – Pasaulinė dirvožemių diena

Gruodžio 5-oji – tarptautiniu mastu nuo 2014 m. oficialiai minima kaip pasaulinė dirvožemio diena. Jos tikslas – priminti plačiajai visuomenei apie dirvožemio svarbą aplinkoje ir kasdieniame mūsų gyvenime.

 

 

Dirvožemis yra būtinas gyvybei Žemėje, tačiau jiems gresia įvairios degradacijos formos. Maistinių medžiagų disbalansas buvo nustatytas kaip viena iš dešimties didžiausių grėsmių dirvožemio būklei visame pasaulyje, turintis neigiamą poveikį aplinkai, socialiniam ir ekonominiam poveikiui. Žmonėms, kaip ir augalams bei gyvūnams, reikia pakankamai maisto, kad išgyventų, o 95 % mūsų valgomo maisto gaunama tiesiogiai arba netiesiogiai iš mūsų dirvožemio. 

Sumažėjęs dirvožemio derlingumas reiškia, kad daugelyje javų, daržovių ir vaisių nėra tiek daug vitaminų ir maistinių medžiagų, kaip prieš 70 metų. Nuimant derlių iš dirvožemio, paimama nemažai maistinių medžiagų. Jas galima pakeisti pridedant neorganinių arba organinių trąšų, tačiau nepakankamas, netinkamas arba per didelis trąšų naudojimas didina šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, blogina dirvožemio ir vandens išteklius bei gali pakenkti gyvūnams ir žmonėms.

2022 m. Pasauline dirvožemio diena (WSD) ir jos kampanija siekiama didinti informuotumą apie sveikų ekosistemų ir žmonių gerovės palaikymo svarbą sprendžiant pagrindinius iššūkius, susijusius su dirvožemio derlingumu, dirvožemio sveikata ir maistinių medžiagų disbalansu. 

Mokytojai, priminkime ir mūsų mokiniams apie tai, kas yra dirvožemis, kuo jis svarbus kiekvienam iš mūsų. 

LGMA informacija 

Share This Post

Rašyti komentarą