Milijoninės Taivano investicijos ateina į Lietuvą: trys įmonės sutarė dėl bendradarbiavimo

Trečiadienį trys Lietuvos įmonės – „Teltonika“, „Solitek“ ir „Oxipit“ – pradėjo bendradarbiavimą su Taivanu. Taivaniečiai į dvi iš trijų minėtų įmonių investuos, o trečiai suteiks paskolą. Bendra susitarimų vertė siekia apie 22 mln. eurų.

Lietuvos daiktų interneto prietaisų gamybos grupė „Teltonika IoT Group“ su Taivano Pramonės technologijų tyrimų institutu (ITRI) pasirašė 2,5 metų trukmės susitarimą dėl puslaidininkių lustų technologijų perdavimo. Tai apims pasiruošimą lustų gamyklos statyboms sostinės Liepkalnyje.

„Teltonika“ sulaukė 10 mln. eurų investicijos

ITRI ir „Teltonikos“ sutarties vertė sieks 14 mln. eurų, iš kurių 10 mln. eurų skirs Taivano užsienio reikalų ministerija pagal Lietuvos ir Taivano vyriausybių dvišalio bendradarbiavimo planą, o dar 4 mln. eurų – „Teltonikos“ įmonių grupė. Galutinė projekto vertė paaiškės atlikus išsamesnius skaičiavimus pasirengimo etape bei įvertinus investicijas.

„Teltonikos“ įkūrėjas ir prezidentas Arvydas Paukštys sako, kad su ITRI kontraktas bendrovei suteiks teisę įsigyti ir naudoti institute kuriamas puslaidininkių technologijas. Šiuo pagrindu Lietuvoje bus pradedama plėtoti lustų gamybos pramonė. „Teltonika“ Vilniuje ketina statyti „Teltonika High-Tech Hill“ puslaidininkių technologijų parką.

A. Paukštys pažymi, kad į 20 projektų (61 ha plote) per dešimtmetį bendrovė ketina investuoti apie 4 mlrd. eurų, įdarbinti apie 8 tūkst. darbuotojų. Tai esą turėtų tapti vienu iš didžiausių aukštųjų technologijų parkų Rytų Europoje.

Anot jo, įgyvendinus šį projektą per 10 metų, bendrovės eksportas sudarytų 9–10 mlrd. eurų kasmet, o Lietuvai tai reikštų 5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Šios investicijos yra pamatas mūsų technologijų parkui. Sutarėme, kad per pustrečių metų paruošime keturis projektus: lustų „R&D“ (tyrimų ir plėtros – red.) centrui, lustų surinkimo gamyklai ir lustų gamybos gamyklai. Šalia atsiranda nauja niša – galios elektronikos komponentų gamybos, plius specialistų mokymai Taivane ir Lietuvoje. Tai yra nedidelis biudžetas, su kuriuo startuojame, bet iš esmės sutarėme, kad gamyklos turės veikti.

Tai didžiausia nauda Lietuvai, kad čia gaminame pridėtinę vertę ir eksportuojame komponentus. Po 10 metų veikiant lustų fabrikui, generuosime 5 proc. Lietuvos BVP. Vieni pavėluoti metai yra labai brangūs, todėl greičiau reikia įgyvendinti projektą. Eksportuosime už 9–10 mlrd. eurų, bet 5 mlrd. eurų bus sukurta Lietuvoje“, – žurnalistams kalbėjo A. Paukštys.

Jis pažymi, kad 2,5 metų užtruks statybos projektas, įrangos pirkimas ir paleidimas iki 5–6 metų, o po 6 metų jau visi fabrikai veiks. „Mūsų visas 20 gamyklų planas – per 10 metų“, – sako jis.

Arvydas Paukštys

Arvydas Paukštys

© ELTA / Marius Morkevičius

„Teltonikos“ įmonių grupė Vilniuje planuoja vystyti tokias naujas veiklas kaip puslaidininkių lustų
projektavimas, puslaidininkių lustų gamyba, puslaidininkių lustų surinkimas ir testavimas bei galios modulių gamyba. „Teltonika“ artimiausiu metu pradės rengti detaliuosius šių projektų planus. Pirminiais skaičiavimais, tai gali užtrukti apie porą metų, iki 2025 metų.

Parengus projektų planus ir įvertinus investicijas, puslaidininkių pramonei reikiamų objektų statybos galėtų užtrukti apie dvejus metus. Puslaidininkių pramonei Lietuvoje pradėti reikiamus projektus planuojama įgyvendinti iki 2027 m.

„Tai istorinis įvykis Lietuvai, kadangi tai bus didžiausias ITRI bendradarbiavimo projektas su užsienio šalimi per visa šio instituto 50 metų istoriją. Dėkoju Taivano vyriausybei už parodytą pasitikėjimą ir Lietuvos politikams už pagalbą derybose. Tikiu, kad įgyvendinę planuojamus darbus padėsime Lietuvai atsidurti greta pažangiausių pasaulio šalių”, – sako A. Paukštys.

Milijoninės Taivano investicijos ateina į Lietuvą: trys įmonės sutarė dėl bendradarbiavimo

„SoliTek“ – 8 mln. eurų paskola

Trečiadienį renginyje paskelbta apie dar vieną Taivano ir Lietuvos bendradarbiavimo sutartį. Saulės modulių gamintojui „SoliTek“ Taivano valstybiniame banke atidaroma 8 mln. Eur vertės kredito linija. Tai – pirmoji Taivano paskola iš Rytų ir Vidurio Europai skirto 1 mlrd. Eur paskolų fondo.

Anot „SoliTek“ vadovo Juliaus Sakalausko, šie pinigai padės iš Taivano įsigyti daugiau žaliavų gaminamiems saulės elektrinės moduliams.

„Pasirašėme finansavimo kontraktą su Taivano banku, tai – kredito linija žaliavų pirkimui. Mes jau daug metų perkame žaliavas Taivane. Tai mums pagerins sąlygas pirkti iš Taivano įmonių. Tiekimas trunka gan ilgai, keletą mėnesių, nes žaliavos keliauja laivais, su tiekėjais iš Azijos paprastai viską moki iš anksto. Toks kreditas ir garantas iš Taivano leidžia už krovinius nemokėti iš anksto, o tik tada, kai jie atvyksta į Lietuvą“, – renginyje žurnalistams kalbėjo J. Sakalauskas.

Anot jo, „Solitek“ kasmet auga labai sparčiai – pernai 3 kartus, šiemet taip pat planuoja didelį augimą. Taivano pinigai padės išlaikyti augimą: „Kadangi mes augame labai sparčiai, apyvartinės lėšos labai reikalingos.“

Gediminas Pekšys ir Julius Sakalauskas

Gediminas Pekšys ir Julius Sakalauskas

© ELTA / Marius Morkevičius

„Oxipit“ sulaukė 3,5 mln. eurų investicijos

Dar viena Lietuvos bendrovė, biotechnologijų startuolis „Oxipit“ gavo 3,5 mln. Eur investiciją iš rizikos kapitalo 200 mln. JAV dolerių vertės „Taiwania Capital“ fondo, skirto investicijoms Vidurio ir Rytų Europoje.

„Pernai gavome reguliacinį leidimą taikyti dirbtinį intelektą teikti radiologo išvadoms be poreikio naudoti daktarą, nes produktas yra ypač tikslus, tam buvo atlikti klinikiniai tyrimai daugelyje šalių. Ši investicija leis plėsti komandą, klientų skaičių ir bendrai augti įmonei“, – pažymi „Oxipit“ vadovas Gediminas Pekšys.

Tai – jau antroji investicija iš Rytų ir Vidurio Europai skirto 200 mln. USD fondo. Pernai lapkritį Taivanas paskelbė apie 3,5 mln. Eur investiciją į Lietuvos lazerių įmonę „Litilit“.

Armonaitė: tai ne vien tik apie pinigus

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė atkreipia dėmesį, kad Lietuva – vienintelė šalis pasaulyje, kuriai taivaniečiai perduos savo technologijas ir žinias puslaidininkių srityje.

„Vienintelei šaliai pasaulyje Lietuvai perduodama technologija, gaminant puslaidininkius. Tai labai reikšminga, nes daugiausia – 80 proc. – puslaidininkių gaminių į pasaulį ateina iš Taivano, – apie Taivano investiciją į „Teltoniką“ kalba A. Armonaitė. – Kita investicija – į mūsų startuolį „Oxipit“, kuris keičia radiologiją, investuojama 3,5 mln. eurų, o „Solitek“ gauna finansinę paskolą iš 1 mlrd. eurų Taivano fondo toliau didinti savo pajėgumus atsinaujinančios energetikos srityje.“

Aušrinė Armonaitė

Aušrinė Armonaitė

© ELTA / Marius Morkevičius

„Ką mes matome – puslaidininkiai, technologijos, atsinaujinanti energetika – tos sritys, kurios formuos mūsų ateitį ir jau keičia pasaulį. Labai džiaugiuosi, kad Lietuva yra šiame žemėlapyje matoma, sukurs čia daugiau vertės, bus didesni atlyginimai ir grąža.

Tai yra ne vien apie pinigus, tai ir apie technologijų ir žinių perdavimą, specialistų mokymai ir kiti dalykai. Tai kur kas daugiau, jokia kita šalis tokios partnerystės neturės“, – kalbėjo ministrė.

Anot jos, vyksta derybos dėl tolesnių projektų su Taivanu.

„Galiu pasakyti, kad sektoriai – labai panašūs. Noriu paminėti lazerių technologijas, ką Lietuva turi ir specializuojasi trumpo dažnio lazerių gamyboje. Tai labai domina Taivaną, nes jie patys tokiuose lazeriuose nesispecializuoja. Jau matėme pirmąją investiciją šioje srityje – į įmonę „Litilit“, bet prognozuočiau, kad daugiau įmonių tiek eksporto prasme, tiek investicijų turės dar galimybių. Pokalbiai vyksta ne tik dėl investicijų į įmones, yra įmonių, kurios planuoja čia į gamybą investuoti, kol kas tie pokalbiai nėra vieši“, – teigia A. Armonaitė.

Šaltinis: delfi.lt

Share This Post

Rašyti komentarą