Golfo srovėje Šiaurės Atlante įvyko dramatiškų pokyčių – perspėja apie negrįžtamus procesus visoje planetoje

Remiantis nauju tyrimu, per pastaruosius keturis dešimtmečius Golfo srovė nusilpo 4 proc. Dar didesnį nerimą kelia tai, kad mokslininkai yra net 99 proc. tikri, kad šios itin svarbios vandenyno srovės silpnėjimas nėra atsitiktinis.

Golfo srovė. RedAndr/Wikimedia/https://www.ucl.ac.uk nuotr.

Golfo srovė labai svarbi JAV Rytų pakrantės ir Vakarų Europos klimatui. Ji priklauso didesnei globaliai sistemai, vadinamai termohaline cirkuliacija, kuri veikia tarsi milžiniškas konvejerio diržas, paskirstantis šilumą ir energiją po visus pasaulio vandenynus.

Golfo srovė formuojasi netoliese Floridos ir tada neša šiltą orą į šiaurę palei JAV Rytų pakrantę link Kanados, o tada kerta Atlanto vandenyną link Europos. Šie šilti vandenys padeda Vakarų Europai džiaugtis šiltesniu klimatu, nei kad turėtų kitu atveju, rašo iflscience.com.

Golfo srovė. RedAndr/Wikimedia/https://www.ucl.ac.uk nuotr.
Golfo srovė. RedAndr/Wikimedia/https://www.ucl.ac.uk nuotr.

Be to, jie yra labai svarbūs ir vandens lygiui bei uraganų aktyvumui. Tai reiškia, kad Golfo srovės pokyčių padariniai yra itin skaudūs mums visiems.

Nepaisant jos svarbos, bandymai išmatuoti ir stebėti jos stiprumą pateikia daug skirtingų rezultatų, o tai reiškia, kad kaip ir nėra bendro sutarimo, ar ji tikrai silpsta dėl klimato kaitos. Na, bent jau taip buvo iki šiol.

Savo darbe Chrisas Piecuchas iš „Woods Hole Oceanographic Institution“ ir Lisa Beal iš Majamio universiteto Floridoje palygino įvairius Floridos sąsiaurio stebėjimų duomenis. Siekta įvertinti, kaip nuo 1982 metų pasikeitė Golfo srovės mastas.

Informacija rinkta iš trijų nepriklausomų duomenų rinkinių – iš povandeninių kabelių, palydovų ir stebėjimų vietoje. Medžiaga analizuota pasitelkus Bayeso teoremą: šis metodas leido mokslininkams deramai įvertinti modelių neapibrėžtumą.

Tyrimas atskleidė, kad per pastaruosius 40 metų Golfo srovė patyrė esminių pokyčių, o šie rezultatai – labai patikimi.

„Mes gana užtikrintai darome išvadą, kad per pastaruosius 40 metų Golfo srovė sulėtėjo maždaug 4 proc. Tai pirmieji tokie patikimi įrodymai, kad vandenyno srovė išgyveno svarbių pokyčių“, – teigia straipsnio autoriai.

Golfo srovė aplink Šiaurės Ameriką
Golfo srovė aplink Šiaurės Ameriką

Labai svarbu tai, kad šie rezultatai nėra priklausomi nuo vienos konkrečios duomenų grupės. Kitaip tariant, jeigu pašalintume bet kurį iš trijų duomenų segmentų, vis tiek Golfo srovės pokyčiai būtų akivaizdūs.

„Jeigu nori kažką įrodyti, reikia daugiau nei vieno liudininko. Iš tikrųjų idealiu atveju reikia kelių nepriklausomų liudininkų, kurių liudijimai – visi kartu – sudaro nuoseklią ir sklandžią istoriją. Ir mes visus tuos nepriklausomus liudininkus sukvietėme į vieną vietą – susisteminome skirtingus duomenis. Susidarėme labai aiškų paveikslą: iš tikrųjų per tuos 40 metų Golfo srovė susilpnėjo 4 proc., o tai ryškus pokytis. Tai daugiau nei tikėtumėmės tuo atveju, jeigu srovė būtų stabili, tad pasikeitimas tikras vertas dėmesio “, – paaiškina Ch. Piecuchas.

„Aš daugiausia tyrinėju vakarines sroves, pirmiausia Adatos Kyšulio srovę, darau tai jau trisdešimt metų. Ir tik dabar pastebėjau tokią išskirtinę vienos iš dinamiškiausių sistemų pokyčių tendenciją. Manau, kad tai esminis lūžio taškas. Šiame darbe labai svarbus Bayeso modelis, kurį sukūrė Ch. Piecuchas, jis leidžia kokybiškai palyginti duomenis. Manau, kad ši metodika turi nemenką potencialą ištraukti klimato kaitos įrodymų ir iš kitų padrikų stebėjimų vandenynuose“, – kolegai antrina L. Beal.

Tyrimas pateikia nenuginčijamų įrodymų, kad Golfo srovė iš tikrųjų silpsta. Ši išvada – ilgų ir nuodugnių stebėjimų rezultatas.

„Kuo subtilesnis mūsų stebimas pokytis , tuo ilgesnių stebėjimų rezultatų reikia norint tą pasikeitimą užčiuopti“, – sako Ch. Piecuchas.

L. Beal pridūrė, kad „Golfo srovė yra gyvybiškai svarbi vandenyno cirkuliacijai, taigi jos silpnėjimas pasijus visame pasaulyje. Seniau maniau, kad pokyčiai vandenyną – nepažabojamą, laukinį ir nenumaldomą – pasieks paskutinį. Labai liūdna, kad mūsų priklausomybė nuo iškastinio kuro padarė pažeidžiamą ir jį“.

Šaltinis: delfi.lt

Share This Post

Rašyti komentarą