Saugiausios pasaulio šalys: įvertino, kur mažiausia karo, terorų aktų ir žmogžudysčių tikimybė

Pasaulinis taikos indeksas (GPI) įvertina saugiausias ir taikiausias pasaulio šalis. Šią ataskaitą kasmet skelbia Ekonomikos ir Taikos institutas, kuris save apibrėžia kaip „nepriklausomą, nepartinę, pelno nesiekiančią organizaciją, kurios tikslas yra nukreipti pasaulio dėmesį į taiką kaip teigiamą, pasiekiamą ir apčiuopiamą žmonių gerovės ir pažangos priemonę“.

Pasaulio šalių vėliavos FOTO: Shutterstock


Kaip rašoma tinklalapyje visionofhumanity.org, ataskaitoje tiriamos šalys, siekiant nustatyti, kurios yra saugiausios, o kurios – pavojingiausios.

Iš viso GPI ataskaitoje pateikiamos 163 šalys, kuriose kiekvienos šalies saugos ar pavojaus lygis reitinguojamas pagal 23 skirtingus rodiklius. GPI sudarymui naudojami šie rodikliai: vidinių ir išorinių smurtinių konfliktų skaičius, nepasitikėjimo lygis, politinis nestabilumas, teroro aktų tikimybė, žmogžudysčių skaičius ir karinės išlaidos BVP procentais. Šie rodikliai suskirstyti į tris dideles kategorijas – besitęsiantis tarptautinis konfliktas, visuomenės saugumas ir saugumas bei militarizacija. Kiekvienai iš 163 ataskaitoje nurodytų šalių skaičiuojamas balas. Kuo žemesnis balas, tuo aukščiau tauta vertinama pagal saugumą.

Štai 20 saugiausių šalių 2023 metais:

1. Islandija
2. Danija
3. Airija
4. Naujoji Zelandija
5. Austrija
6. Singapūras
7. Portugalija
8. Slovėnija
9. Japonija
10. Šveicarija
11. Kanada
12. Čekija
13. Suomija
14. Kroatija
15. Vokietija
16. Olandija
17. Butanas
18. Vengrija
19. Malaizija
20. Belgija

Jungtinės Amerikos Valstijos užėmė 131 vietą, tai yra dviem vietomis žemiau nei buvo 2022 metais. Žvelgiant į bendras tendencijas, nuo 2016 m. Jungtinių Valstijų reitingas kasmet smunka, o tai paprastai siejama su pasitenkinimo gyvenimu sumažėjimu, didėjančiu politiniu susiskaldymu ir didėjančiu turto skirtumu.

GPI taikos indeksas
GPI taikos indeksas FOTO: DELFI
GPI taikos indeksas
GPI taikos indeksas FOTO: DELFI

Lietuva šiame sąraše puikuojasi 36-oje vietoje. 2022 metais mūsų šalis buvo 37-oje vietoje. Tiesa, mūsų kaimynės Latvija ir Estija užima kiek aukštesnes pozicijas – atitinkamai 27 ir 25 vietas. Įdomu ir tai, kad nepaisant to, kad Švedijoje gerokai išaugo nusikaltimų skaičius, šios šalies reitingas nuo 2022 metų nelabai pakito ir nėra jau toks prastas – šalis užima 28 vietą (praėjusiais metais užėmė 26). Tuo tarpu Rusija šiame sąraše užima 158 vietą. Praėjusiais metais ji buvo 160.

Ar pasaulis tampa labiau ar mažiau saugus?

Remiantis GPI ataskaita, per pastaruosius 15 metų pasaulis tapo mažiau saugus, o kiekvienos šalies balai vidutiniškai pablogėjo 3,2 proc. Ataskaitoje taip pat pažymima, kad saugumas ir ramybė gerokai sumažėjo. Pavyzdžiui, 2021–2022 m. pasaulinė taika sumažėjo 0,3 proc. Nors saugumas pagerėjo 90 šalių, jis sumažėjo 71 šalyje (o dviejose išliko stabilus).

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad nuosmukis paprastai įvyksta greičiau ir sparčiau nei pagerėjimas, ir atkreipiamas dėmesys, kad didžiausias pablogėjimas įvyko konfliktuojančiose šalyse, pvz., Rusijoje, Ukrainoje, Gvinėjoje, Burkina Fase ir Haityje. Europa išliko taikiausiu regionu pasaulyje – tokią poziciją ji išlaikė visus 16 metų, kai egzistavo Pasaulinis taikos indeksas.

Vertinant taiką Pasaulyje, ji, deja, taip pat sumažėjo 0,07 proc.: 87 šalyse pagerėjo, o 73 – pablogėjo. COVID-19 krizė ir didėjanti įtampa tarp didžiųjų pasaulio galių buvo nurodytos kaip dvi pagrindinės taikos mažėjimo priežastys. Palyginus 2020 ir 2019 m. ataskaitas, matyti, kad iš viso 81 šalis tampa taikesnė, o 80 šalių situacija tik blogėja.

Saugiausias žemynas

Dauguma 25 saugiausių šalių yra Europos šalys, o tiksliau – Šiaurės Europos. Danija, Islandija ir Suomija yra ne tik tarp saugiausių Europos šalių, bet ir tarp 25 saugiausių šalių visoje Žemėje. Taigi šis regionas laikomas saugiausiu pasaulyje, kuriame žmogžudysčių skaičius siekia 0,8 incidento 100 000 gyventojų. Šios Šiaurės šalys taip pat patenka į laimingiausių pasaulio šalių dešimtuką. Antras saugiausias regionas tarp 25 saugiausių šalių yra Azija. Tiek Europoje, tiek Azijoje žmogžudysčių skaičius yra žemiausias pasaulyje – 3 ar mažiau žmogžudysčių 100 000 gyventojų.

Mama ir dukra
Mama ir dukra FOTO: Shutterstock

Ką jie daro kitaip?

Tarp saugiausių pasaulio šalių yra keletas bendrų bruožų. Pavyzdžiui, saugiose šalyse yra aukštas gerovės, socialinės gerovės ir išsilavinimo lygis. Be to, saugios šalys paprastai turi veiksmingas baudžiamojo teisingumo sistemas ir vyriausybes, kurios palaiko labai sveikus santykius su savo piliečiais. Apžvelkime kiekvieną šalį atskirai.

1. Islandija

Pagal Pasaulinį taikos indeksą Islandija yra saugiausia šalis pasaulyje jau 15 metus iš eilės. Islandija yra Šiaurės šalių tauta, kurioje gyvena palyginti nedaug – 340 000 gyventojų. Islandijoje yra labai žemas nusikalstamumo lygis, kuris paprastai siejamas su aukštu pragyvenimo lygiu, mažu gyventojų skaičiumi, stipriu socialiniu požiūriu prieš nusikalstamumą, dideliu pasitikėjimu savo gerai parengtomis policijos pajėgomis ir įtampos stoka tarp socialinių ir ekonominės klasės. Islandija neturi kariuomenės, o policija nenešioja šaunamųjų ginklų (tik ištraukiamos lazdos ir pipirų purškalas). Islandijoje taip pat galioja įstatymai, užtikrinantys lygybę, pvz., teisėtos tos pačios lyties asmenų santuokos ir tos pačios lyties asmenų įvaikinimas, religijos laisvė ir vienodas vyrų ir moterų darbo užmokestis.

Islandija
Islandija FOTO: Bloomberg

2. Danija

2023 m. pasauliniame taikos indekse Danija užima antrą vietą, nors dar 2022 ji buvo pažymėta ketvirtuoju numeriu. Beje, reikia pabrėžti, kad Danija yra ne tik viena saugiausių, bet ir viena laimingiausių šalių pasaulyje. Ji yra viena iš nedaugelio šalių, kurioje žmonės, net vaikai, bet kuriuo dienos ar nakties metu jaučiasi saugūs. Danijoje yra aukštas lygybės lygis ir stiprus bendros atsakomybės už socialinę gerovę jausmas – dvi savybės, kurios prisideda prie jos piliečių saugumo ir laimės jausmo.

Korupcija Danijos versle ar politikoje yra reta, nes sąžiningumas ir pasitikėjimas yra svarbiausi prioritetai. Nors Danijoje taikomas didelis gyventojų pajamų mokestis, ji finansuoja socialines programas, užtikrinančias, kad visi žmonės gautų paslaugas ir privilegijas, padedančias gyventi patogiai. Pavyzdžiui, visi Danijoje gali gauti nemokamą aukštąjį mokslą ir sveikatos priežiūrą be papildomų mokesčių, o pagyvenusiems žmonėms suteikiami pagalbininkai namuose.

3. Airija

2021 m. Airija tapo žymiai taikesnė ir dėl to 2022 m. reitinge iš 11 vietos pakilo į 3, o šiemet tą poziciją sėkmingai išlaikė. Nusikalstamumas yra gana žemas (kaip ir bet kurioje šalyje, turistų lankomose vietose reikėtų saugotis kišenvagių ir sukčių), o kultūrinio smurto ar terorizmo grėsmė nedidelė. Tiesą sakant, Airijos kraštovaizdis gali kelti didesnį pavojų saugumui nei jos žmonės – su kvapą gniaužiančiomis šalies uolomis ir vingiuotais kaimo keliais reikia elgtis atsargiai, ypač staigios liūties metu.

4. Naujoji Zelandija

Naujoji Zelandija praėjusiais metais buvo antra saugiausia šalis pasaulyje, bet šiemet nukrito į ketvirtą vietą. Nusikalstamumo lygis čia yra labai mažas, o smurtiniai nusikaltimai yra ypač reti. Vis dar verta pasisaugoti vagysčių, ypač turistinėse vietovėse (tai galioja visose pasaulio šalyse), tačiau bendra rizika yra minimali. Kitaip nei kaimyninėje Australijoje, kuri garsėja pavojinga laukine gamta (medūza, taipan, akmenžuvė, pavojingi vorai ir kt.), Naujojoje Zelandijoje nėra mirtinų gyvūnų. Naujosios Zelandijos gyventojai paprastai yra atviri ir turi galiojančius įstatymus, kurie neleidžia pažeisti žodžio ar saviraiškos laisvės. Kaip ir Islandijoje, Naujosios Zelandijos policija asmeninių šaunamųjų ginklų neturi.

5. Austrija

Austrija 2022 m. buvo penkta saugiausia šalis pasaulyje, tokia išliko ir 2023. Nors žiaurios demonstracijos po besitęsiančių socialinių neramumų vis dar kelia susirūpinimą, jų gana lengva išvengti, o kitu atveju Austrija yra labai saugi šalis. Sunkūs nusikaltimai yra neįprasti (su įprastu įspėjimu reikia stebėti, ar nėra kišenvagių ir piniginių plėšikų). Be to, Austrija pastaraisiais metais išvengė didelių teroro aktų.

6. Singapūras

Singapūras 2022 m. GPI užėmė devintą vietą, o šiemet pakilo į šeštąją. 2018 m. „Gallup“ ataskaitoje Singapūro gyventojai jautė didžiausią asmeninio saugumo jausmą ir turėjo daugiau teigiamos patirties su teisėsauga nei bet kurios kitos šalies gyventojai. Singapūre nusikalstamumo lygis yra vienas žemiausių pasaulyje, galbūt dėl griežtų bausmių, skiriamų net už nedidelius nusikaltimus. Vyriausybė ir policija griežtai kontroliuoja ginklus ir kitus šaunamuosius ginklus, o smurtiniai ir konfrontaciniai nusikaltimai Singapūre yra reti.

„Marina Bay Sands“ viešbutis Singapūre
„Marina Bay Sands“ viešbutis Singapūre FOTO: Shutterstock

Singapūras, kaip miestas-valstybė, taip pat yra antras saugiausias miestas pasaulyje pagal „Economist Intelligence Unit“ (EIU) saugių miestų indeksą. 2019 m. Singapūras užėmė pirmą vietą pagal infrastruktūros saugumą ir asmeninį saugumą, antrąją vietą pagal skaitmeninį saugumą ir aštuntą pagal sveikatos saugumą.

7. Portugalija

2023 m. saugiausių šalių reitinge Portugalija yra septintoje vietoje. 2014 m. Portugalija užėmė 18 vietą pasaulyje ir nuo to laiko padarė didelę pažangą. Priešingai nei Islandija ir Naujoji Zelandija, Portugalija turi ginkluotą policiją, tačiau dėl padidėjusio policijos dalyvavimo šalyje sumažėjo nusikalstamumo lygis. Pastaraisiais metais Portugalija patyrė ekonomikos atgimimą ir jos nedarbo lygis sumažėjo nuo daugiau nei 17 proc. iki mažiau nei 7 proc. Portugalija nuolat patenka į geriausių šalių, kur išeiti į pensiją, sąrašą iš esmės dėl aukšto saugumo lygio.

8. Slovėnija

Viena iš buvusių Jugoslavijos sudedamųjų dalių Slovėnija turi aukštą saugos reitingą, kurį galima priskirti puikiais balais trijose kategorijose: kelionių saugumas, medicininė rizika ir kelių saugumas. Kaip ir daugelis slavų valstybių, Slovėnija įsteigė demokratinę vyriausybę dešimtojo dešimtmečio viduryje ir dabar siekia gerinti gyvenimo kokybę daugelyje sričių, įskaitant saugą ir tvarumą.

9. Japonija

Devinta saugiausia šalis pasaulyje 2023 m. yra Japonija. Japonija 14 metų patenka į geriausių pasaulio taikos indekso šalių dešimtuką ir nuolat gauna aukštus balus už mažą nusikalstamumo lygį, minimalų vidinį konfliktą ir praktiškai neegzistuojančius politinius neramumus. Japonijos artumas prie potencialiai priešiškų kaimynų Kinijos ir Šiaurės Korėjos tam tikru momentu gali tapti grėsme jos saugumui, bet iki šiol taip nebuvo.

Japonija yra žinoma dėl piliečių, turinčių ribotą prieigą prie šaunamųjų ginklų, nes japonai nelaiko šaunamojo ginklo asmens teise. Remiantis „Economist Intelligence Unit Safe Cities| indeksu, Tokijas 2019 m. buvo saugiausias miestas pasaulyje, užėmė pirmą vietą pagal kibernetinį saugumą, antrąją vietą pagal sveikatos apsaugą ir ketvirtą pagal infrastruktūros saugumą ir asmeninį saugumą.

Japonija
Japonija FOTO: AP / Scanpix

10. Šveicarija

Šveicarija užbaigia 10 taikių pasaulio šalių sąrašą, nepaisant to, kad yra viena didžiausių ginklų eksportuotojų vienam gyventojui. Vis dėlto Šveicarija yra pakankamai saugi kitose srityse, dėl ko ir atsiduria tokioje pozicijoje.

O kaip dėl pavojingiausių šalių?

Ne kiekviena pasaulio šalis yra palaiminta žemu nusikalstamumo lygiu ir žemu korupcijos lygiu. Kitame spektro gale yra šalys, kurios kenčia nuo karo, didelio smurto ir politinio nestabilumo, todėl jos yra neįtikėtinai nesaugios.

Besitęsiantys konfliktai, tokie kaip pilietinis karas Sudane, ir kitų, pavyzdžiui, padėtis Irake, padariniai gali sukelti ilgalaikį nestabilumą. Pagal Pasaulinio taikos indekso, yra 10 šalių, esančių kitame spektro gale, kurios 2023 m. buvo pavojingiausios pasaulyje.

1. Afganistanas
2. Jemenas
3. Sirija
4. Pietų Sudanas
5. Kongo Demokratinė Respublika
6. Rusija
7. Ukraina
8. Somalis
9. Sudanas
10. Irakas

Šaltinis: delfi.lt

Share This Post

Rašyti komentarą