Sustabdyta Rusijos nacionalinio komiteto veikla Tarptautinėje geografijos sąjungoje

Tarptautinė geografijos sąjunga (IGU) išreiškė griežtą poziciją dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų invazijos į Ukrainą. 

Karinio puolimo eskalavimas ir dėl to kilusi humanitarinė krizė, kaip teigia IGU, reikalauja tolesnio atsako. Todėl Tarptautinės geografijos sąjungos (IGU) vykdomasis komitetas ėmėsi precedento neturinčio žingsnio ir sustabdė Rusijos nacionalinio komiteto veiklą IGU️.

Rusijos nacionalinio komiteto narystė IGU suspenduota iki oficialaus sprendimo, kuris bus svarstomas IGU Generalinėje asamblėjoje 2022 m. liepos mėn.

Rusijos nacionalinis IGU komitetas yra tampriai susijęs su Rusijos geografų draugija (RGS). ️Jos prezidentas yra Rusijos Federacijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, o Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmininkauja RGS patikėtinių tarybai. Šių asmenų sprendimai tiesiogiai susiję su neteisėta invazija į Ukrainą.  

IGU Vykdomasis komitetas smerkia Rusijos vyriausybės veiksmus, kurie prieštarauja IGU tikslams ir vertybėms, nurodytiems jos įstatuose (https://igu-online.org/organization/statutes/). Esant tokioms aplinkybėms, Vykdomasis komitetas mano, kad IGU negali toliau oficialiai bendradarbiauti su Rusijos nacionaliniu komitetu.

Nepaisant to, IGU Vykdomasis komitetas pripažįsta, kad daugelis Rusijos geografų yra pasibaisėję ir griežtai prieštarauja Rusijos ginkluotųjų pajėgų buvimui bei agresijai Ukrainoje ir atvirai ragino nutraukti karines operacijas. 

Stabdydama oficialią Rusijos narystę IGU, sąjunga išlieka atvira bendradarbiavimui su atskirais kolegomis iš Rusijos.

Prof. Michael E. Meadows

IGU prezidentas

2022 m. kovo 7 d.

Šaltinis: https://igu-online.org/igu-executive-committee-suspends-the-igu-national-committee-of-russia/

Share This Post

Rašyti komentarą