Vanduo – aukso vertės

Švarus_vanduoŠimtmečiais vanduo buvo laikomas nemokama viešąja gėrybe, rašo bbc.com. Vis dėlto dėl alinančių sausrų ir žmonijos populiacijos augimo paklausa, ekspertų teigimu, modernioms vandens technologijoms nuolat auga.

„Yra daug išdžiuvusių regionų, ypač Amerikos pietvakariuose“, – teigė investicijų valdytojas Simonas Gottelier‘is.

Jis prognozuoja, kad vandens pramonė kas metus augs vidutiniškai nuo 5 iki 7 proc.

Tolimoji perspektyva

S. Gottelier’io teigimu, vandens atsargų kaupimas yra ateitis. Be to, plėtojami vandens valymo įrenginiai. Viena ilgiausių pasaulio upių Nilas, kuri teka per devynias valstybes, yra stipriai užterštas ir yra daugybės ligų sukelėjas. Nors jo kokybė tikrai nėra gera, tačiau apie 80 mln. žmonių naudoja jį ūkio reikmėms, maudosi Nile ar net geria jį.

Bloga situacija yra Kinijoje. Pasak Pasaulio banko, net 80 proc. upių ir ežerų šioje šalyje yra užteršti. Vien Šanchajus išleidžia dešimtis milijardų juanių, kurie yra skirti sumažinti vandens užterštumą. Indijoje taip pat didelis upių ir ežerų užterštumas. Pavyzdžiui, dideliu užterštumu pasižymi Gango ir Indo upė. Vyriausybė, portalo teigimu, investuoja dešimtis milijonų dolerių į valymo įrenginius.

Taigi investuotojai ieško būdų, kaip gauti kuo daugiau pelno iš vis didėjančią paklausą turinčių vandens valymo įrenginių sistemų.

Kompanijos taip pat nori išgauti kuo daugiau H2O. 70 proc. planetos paviršiau užima vanduo, tačiau tik 3 proc. jo yra gėlas. Ir dažniausiai jis yra sunkiai pasiekiamose vietose.

Kita problema yra ta, kad lengvai pasiekiamose vietose esantis vanduo yra labai greitai išeikvojamas. Pavyzdžiui, Aralo jūra, esanti Uzbekijoje. Pastarosios vandens lygis taip sumažėjo, kad dabar žvejų namai, anksčiau stovėję prie pat jūros, šiuo metu yra apsupti dykumos.

Giliai po žeme esantys vandeningi sluoksniai, kuriuose yra daug gėlo vandens taip pat gali išdžiūti, vien tik dėl padidėjusio H2O išgavimo iš šių vietų. Problema ypač aktuali Šiaurės Afrikoje ir pietvakarių JAV.

Pažymėtina, kad sparčiai plinta vandens gėlinimo įrangos populiarumas. Aktyviausiai ji yra naudojama Izraelyje, Ispanijoje ir Australijoje.

Geros naujienos vandens tiekimo įmonėms

Mažėjančios vandens atsargos verčia imtis vykdyti griežtesnę vandens valdymo politiką. Ir tai yra gera žinia 300 pasaulinių kompanijų, kurios yra taip vadinamoje vandens rinkoje. Dauguma jų yra JAV ir Europoje.

Remontas, priežiūra, vamzdžiai, siurbliai ir vožtuvai yra esminės sąvokos, kalbant apie vandens rinką. Kei kuriuose Europos regionuose vandentiekio sistema nebuvo atnaujinta daugiau nei 50 metų. Pasak ekspertų, JAV modernizuojant vandentvarkos infrastruktūrą kainuos apie 400 mlrd. JAV dolerių.


Šaltinis: ekonomika
Share This Post

Rašyti komentarą