Šiaulių miesto geografijos mokytojų pažintinė išvyka į Žemaitiją

Siauliu_mokytoju_isvykaŽemaitija – įstabus kraštas, garsėjantis kultūros ir istorijos vertybėmis, nepaprastais žmonėmis. Apie šį kraštą yra sukurta įdomių pasakojimų, sakmių apie dingusius dvarus ir nepaprastų galių turinčius gamtos objektus.

Šių metų spalio 30 dieną Šiaulių miesto geografijos mokytojai dalyvavo pažintinėje išvykoje, kurios tikslas – pagilinti žinias apie kai kurias Žemaitijos regiono istorijos ir kultūros vertybes, gamtos objektus bei gebėti įgytas žinias pritaikyti ugdymo procese.

Vykstant vaizdingu keliu pro Varnius ir Tverus, užsukome į Rietavo miestelį. Su Rietavo ir Oginskių šeimos istorija mokytojus supažindino Rietavo Oginskių kultūros ir istorijos muziejaus direktorius – Vytas Rutkauskas. V. Rutkausko pasakojimas suteikė daug vertingų žinių, leido iš naujo perprasti trapią Lietuvos istoriją. Miestelyje aplankomas ir nepaprasto grožio Oginskio dvaro parkas, Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia.

Pažintis su Oginskiais pratęsiama Plungėje, aplankant didžiulį Plungės dvaro parką, kuriame stūkso Perkūno ąžuolas.

Žemaitijos krašto istorija glaudžiai siejama su pagrindine Telšių vyskupijos šventove ir piligrimystės vieta – Žemaičių Kalvarija. Kažkada vietovė buvo vadinama Gardų vardu. Rašytiniuose šaltiniuose ši vietovė pirmąkart paminėta 1253 metais. 1644 metais pastatytos kryžiaus kelio koplyčios. Žemaičių Kalvarijos istorijos ir poeto Vytauto Mačernio gyvenimo kelias atsiveria klausantis geografijos mokytojo – Broniaus Kleinausko – pasakojimo.

Greta Žemaičių Kalvarijos aplankomas ir vienas iš didžiausių Lietuvoje – Gardų ozas, kurio aukštis vietomis siekia 10-15 metrų.

Paskutinis išvykos lankytinas gamtos objektas – Barstyčių (arba Puokės) akmuo Puokės kaime, Skuodo rajone. Tai didžiausias riedulys Lietuvoje, kuris įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą. Šio milžino ilgis – 13,4 metrų, aukštis – 3,6 metrų, plotis – 7,5 metrų, sveria apie 680 tonų.

Pažintinės išvykos metu mokytojų įgytos žinios, potyriai yra vertingi ir neišdildomai. Anot H. Dž. Brauno „Kelią geriau pažinsi juo keliaudamas <…>“.

Indrė Staliorevičienė

Šiaulių V. Kudirkos progimnazija

Share This Post

Rašyti komentarą