Kelionė į tarptautinę turizmo ir aktyvus laisvalaikio parodą ADVENTUR 2015

Prašau įskaityti draudimo įmokas
Daina Šalnienė
asmens kodas 456051200009
draudimo  sutartis 46512080798
Rytas Šalna
asmens kodas 456051200008
draudimo  sutartis 36710070067

10947169_1060481810645110_8818378876542640074_nSausio mėn. Šalčininkų rajono Eišiškių Gimnazijos I gimnazijos klasės mokiniai lankėsi Vilniuje „Litexpo” parodų ir kongresų centre vykusioje trečiojoje tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje “Adventur 2015”. Tai vienintelė  tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio  paroda Lietuvoje, orientuota į turizmo paslaugų ir aktyvios gyvensenos skatinimą.

Paroda kvietė aplankyti dar nepažintus Lietuvos kampelius, egzotines pasaulio šalis, siūlė idėjų, kaip keliauti su šeima ar mokiniais, mokė atsakingai rinktis, planuoti ir organizuoti savo išvykas. Džiugu, jog ypač daug dėmesio buvo skirta Lietuvos ir jos kultūros paveldo temai.


Parodos pradžioje mokiniai apsilankė pristatyme “Plungės kraštas- Oginskių kraštas“, kur turėjo puikią galimybę susipažinti su įspūdingu Lietuvos kampeliu – Plunge. Mums, Pietryčių Lietuvos gyventojams, tai tolimas ir mokinių mažai pažintas regionas, daugiausia žinomas iš geografijos, lietuvių kalbos bei istorijos pamokų. Čia savo kraštą pristatė Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos direktorė Genovaitė Žiobakienė ir kiti. Mokiniai turėjo galimybę pasiklausyti gyvai atliekamo Mykolo Kleopo Oginskio polonezo „Atsisveikinimas su tėvyne“, sužinojo kaip Oginskiai atsirado Plungėje, išgirdo Plungės dvaro istoriją, žiūrėdami filmą bei nuotraukas pamatė įspūdingų šio regiono vaizdų.


Labiausiai mokiniams patiko Žemaitijos Nacionalinio Parko direktoriaus Ramūno Lydžio turistinių maršrutų Plungės krašte pristatymas, ypač dėl to, kad šis buvo parengtas gryna Žemaičių tarme. Vėliau mokiniai lankėsi parodos ekspozicijose.


Paroda užėmė 3 temines sales. Daugiausia laiko mokiniai praleido salėje„Atrask pasaulį“, kur prisistatė užsienio šalys ir keliones organizuojančios agentūros. Čia buvo Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Čekijos, Gruzijos, Indonezijos, Irano, Italijos, Portugalijos, Turkijos, Tailando, Tuniso, Norvegijos, Slovakijos, Seišelių salų atstovų. Ypač aktyviai mokiniai bendravo su Turkijos viešbučių bei regionų atstovais, klausėsi kelionių operatoriaus “Tez Tour” ir Turkijos regionų bei viešbučių atstovų organizuoto šios šalies pristatymo, kur susipažino su naujausiomis ir ryškiausiomis Turkijos turizmo tendencijomis bei jos kurortiniais regionais ir viešbučiais.


Mūsų mokiniai dalyvavo įvairiuose konkursuose bei loterijose, gavo dovanų, suvenyrų, laimėjo įvairių prizų. Ragavo turkiškų saldumynų bei slovėniškų sūrių. Nemažai laiko mokiniai praleido prie vieno naujausių Estijos turizmo objektų – Tartu mokslo populiarinimo centro AHHAA stendo. Tai vienintelis mokslo populiarinimo centras trijose Baltijos šalyse, aktyviai bendradarbiaujantis su senuoju Tartu universitetu. Čia gyvai buvo atliekami įvairiausi fizikos bei chemijos eksperimentai, praktiškai išbandomi įvairūs “stebuklingi“ žiūronai, iškreipiantys spalvas bei ausinės, labai įdomiai paskirstančios garsą.


Salėje „Pažink Lietuvą“ mokiniai aplankė įvairių Lietuvos regionų, miestų bei miestelių stendus, susipažino su kultūriniu šalies turizmu – šalies pilimis, dvarais ir muziejais. Taip pat čia buvo pristatomas kaimo turizmas, kuriame persipynęs aktyvus laisvalaikis, poilsis su šeima, kultūrinis paveldas, verslo renginiai, aktyvus poilsis Lietuvoje – turistiniai, pėsčiųjų žygiai, savaitgalio ar net dienos išvykos, miestų turizmas – Lietuvos turizmo informacijos centrai, miestų turai, ekskursijas rengiančios organizacijos.

Salėje „Poilsiauk aktyviai“ buvo pristatyti pramogų parkai, sporto klubai, turizmo ir sporto inventorius. Mokinius ypač sudomino tokios temos kaip: „Kelionių muzika“ ir „Kelionių fotografija“. Dauguma grįžo su įspūdingomis nuotraukomis, kurias jiems dovanojo profesionalūs fotografai.


Namo grįžome pavargę, bet pilni įspūdžių, gerokai praplėtę savo geografinį akiratį, pasisėmę naujų žinių tiek apie savo kraštą, tiek apie tolesnį mus supantį pasaulį. Tai buvo puiki proga dar geriau apžvelgti įvairius Lietuvos regionus, jų specifiką, atrasti unikalias paslaugas ir laisvalaikio praleidimo būdus, taip pat iš arčiau susipažinti su artimesniais ir tolimesniais pasaulio kampeliais, kuriuos tikėkimės, jaunieji keliauninkai būtinai kada nors aplankys.


Šalčininkų rajono Eišiškių Gimnazijos geografijos vyr. mokytoja

Karina Jusevič

Share This Post

Rašyti komentarą