Turkijoje atidarytas ilgiausias pasaulyje kabantis tiltas, kainavęs 2,5 mlrd. eurų

Turkijos Europos ir Azijos krantus jungiantis 1915 Canakkale tiltas turi ilgiausią pagrindinį tarpatramį – ilgiausią iš visų kabančių tiltų pasaulyje.

1915 Canakkale tiltas
©Yelda Erol Gökcan | www.facebook.com

Prezidentas Tayyipas Erdoganas penktadienį atidarė didžiulį kabantį tiltą per Turkijos Dardanelų sąsiaurį – naujausią iš daugelio svarbių infrastruktūros projektų, kuriems per du savo valdymo dešimtmečius jis teikė pirmenybę.

Bendras tilto ilgis yra 3 563 m, o kartu su privažiavimo viadukais ilgis siekia 4 608 m. Tarpatramis – ilgiausias pasaulyje siekia 2023 metrų. Jo ilgis yra aliuzija į Turkijos Respublikos 100-ąsias metines, kurias šalis minės 2023 m.

Tiltas turi šešias greitkelio juostas (po tris kiekviena kryptimi), taip pat po du pėsčiųjų takus kiekvienoje pusėje techninei priežiūrai.

Iki atidarant 1915 Canakkale tiltą, ilgiausiu pasaulyje kabančiuoju tiltu buvo Japonijoje esantis Akashi Kaikyo tiltas – 1991 metrų (bendras ilgis 3911 m), atidarytas dar 1998 metais.

Dardanelų tilto projektas buvo pradėtas 2017 m. kovą, statybose dalyvavo daugiau nei 5000 darbuotojų. Turkijos Europos ir Azijos krantus jungiantį 1915 Canakkale tiltą pastatė Turkijos ir Pietų Korėjos įmonės, investavusios 2,5 milijardo eurų.

„Šie darbai ir toliau duos pelno valstybei daugelį metų“, – sakė R. T. Erdoganas per atidarymo ceremoniją surengtą per 1915 m. Osmanų karinio jūrų laivyno pergalės metines prieš prancūzų ir britų pajėgas Dardaneluose per Pirmąjį pasaulinį karą.

Tai ketvirtasis tiltas, jungiantis Europos ir Azijos krantus Turkijoje, šalia trijų pastatytų Stambule.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą