LGMA mokytojų apklausa apie etatinį apmokėjimo modelį

Etatinis_apmokėjimas_geografija_apklausaSkelbiami atliktos geografijos mokytojų apklausos apie etatinį atlyginimą ir jo rezultatus statistika bei išvados. Lentelėje pateikti duomenys iš 15 savivaldybių mokyklų, o išvados padarytos remiantis 53 mokytojų nuomone. Tikėtina, kad šios apklausos rezultatai bent kažkiek padės mokytojams pasilyginti ir įsivertinti savo situaciją.





.
Netylant triukšmui dėl etatinio apmokėjimo įvedimo, LGMA prezidentui sulaukiant daug skambučių, gaunant daug laiškų, kuriuose mokytojai prašo pagalbos, patarimo ar tiesiog žmogiškos užuojautos, kilo idėja surinkti statistinės informacijos apie etatinio apmokėjimo realybę mokyklose.

Dėkoju visiems LGMA nariams, kurie drąsiai pasidalijo savo patirtimis. Gerbiant žmonių privatumą, pateikti duomenys buvo nuasmeninti. Atlikta statistinė analizė su komentarais nusiųsta gerb. ŠMM ministrei Jurgitai Petrauskienei, gerb. ŠMM ministrės patarėjui Arminui Varanauskui, LR Vyriausybės Ministro Pirmininko patarėjai Unei Kaunaitei.


Bendrosios išvados, remiantis mokytojų atsiųsta, perteikta informacija:

1. Mokytojams neapmokama už daugybę veiklų, nors toks pažadas buvo suteiktas. Taip yra todėl, kad trūksta aiškaus reglamentavimo, už kokias veiklas turi būti apmokama. Daugelis mokyklų vadovų vadovaujasi „raidės” principu – nėra parašyta, vadinasi, nemokama. Mokytojų argumentai negalioja.

2. Mokyklų vadovai ignoruoja mokytojų prašymus apmokėti už vadovavimą metodiniams rajonų/miestų rateliams, už vadovavimą asociacijų skyriams, už dalyvavimą respublikinėse asociacijų tarybose/valdybose/aktyvuose. Šiuo tikslu buvo parengtas bendras asociacijų raštas ir gautas atsakymas, tačiau akivaizdu, kad šios rekomendacijos mokyklų vadovai nesilaiko. Daugiau apie tai – čia. Daugelis mokyklų vadovų mano, kad šios veiklos nėra skirtos bendruomenės labui.

3. Mokytojams daugelyje mokyklų neapmokama už papildomą darbą su gabiaisiais mokiniais, nesiruošiama mokėti už olimpiadų, konkursų, konferencijų organizavimą, jei tokie renginiai vyktų mokyklose arba reikėtų dalyvauti su mokiniais išvykstant.

4. Juntama kai kurių mokyklų vadovų nekompetencija, vyksta manipuliacija žmonėmis, priešinamos bendruomenės, telkiasi mokytojų grupės, kurios gina tik savo interesus.

5. Vis dėlto daug mokytojų neturi pilnų etatų, nors kontaktinių valandų skaičius, lyginant su praėjusiais metais, nesumažėjo ar net padidėjo.

6. Kai kuriose mokyklose, siekiant pilnų etatų, papildomos veiklos nuleidžiamos iš dangaus.

7. Dalyje mokyklų spalio ar lapkričio mėnesiais dėl finansų stygiaus mokytojų atlyginimai bus mažinami.
.
Turite savo įžvalgų, Jūsų patirtys gali būti įdomios kitiems – rašykite komentarų skiltyje.

Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas
Rytas Šalna
Share This Post
1 komentaras
  1. Mano 1 etato metodininko gimnazijoje atlyginimas į rankas – 823 eurai – 200 mažesnis nei kolegos kitoje gimnazijoje (23 kontaktinės val.)

Rašyti komentarą