GAUBLYS – naujas geografijos vadovėlis 11–12 klasei

Gaublys_virselisGruodžio viduryje leidykla „Didakta“ jau išleido pirmąjį serijos GAUBLYS geografijos vadovėlį 1112 klasei „Gamtinė geografija“. Visoms užsisakiusioms mokykloms ir pavieniams mokytojams vadovėlis jau išsiųstas.

„Gamtinė geografija“ yra geografijos baigiamosios mokymosi pakopos vadovėlis. Jis kartoja, plečia ir gilina pagrindinėje mokykloje įgytas geografijos žinias bei artina mokinį prie geografijos egzamino. Vadovėlis atitinka naujausią Vidurinio ugdymo geografijos programą bei Geografijos egzamino reikalavimus.

Virselis

Vadovėlio viršelis su atlenkiamais puslapiais priekyje ir gale turi didaktinę funkciją. Abi jo pusės išnaudotos papildomiems darbo šaltiniams. Juose pateikiami “4 Sistemingo mokymosi etapai”, apžvalginis „Pasaulio gamtinis žemėlapis”, gražiai iliustruota ir analizei tinkama „Geochronologinė lentelė”, taip pat „Topografinis žemėlapis” su pagrindinių „topografinių ženklų legenda”.

Mokymosi-etapai

.

Topo-virselio.

Vadovėlis parengtas pagal naujausius šiam mokinių amžiaus tarpsniui deramus didaktikos reikalavimus, o  sumaketuotas naujoviška ir anksčiau jokiuose vadovėliuose nenaudota tvarka.

gaublys_4sk

Vadovėlis gausiai dalykiškai iliustruotas. Jame pateikiama apie 500 leidyklos DIDAKTA dailininkų, kartografų ir autorių kruopščiai parengtų iliustracijų (piešinių, žemėlapių, schemų, lentelių, fotografijų). Iš didelės iliustracijų gausos beveik 100 tenka žemėlapiams ir kartoschemoms. Autoriai ir leidykla laikosi nuomonės, kad motyvuotam ir gilesniam geografinių reiškinių suvokimui būtinas vaizdumas, dėl to šiam itin svarbiam vadovėlio elementui skyrė nepaprastai daug dėmesio.

.

gaublys_194-195_dirvoz

.

gaublys_136-137_tema.

46-47.

62-63-2.

134-135-1

Vadovėlyje pateikiama 18 vadinamųjų GEO pavyzdžių, kurie išplečia mokymo galimybes, daro mokymą aktualesnį, nes pristato konkrečius reiškinius, pavyzdžius ir tendencijas iš viso pasaulio.

.

gaublys_116-117_katrina.

Kiekvienas vadovėlio skyrius užbaigiamas kontrolės ir savikontrolės dalimi. Joje pateikiami „Raktiniai žodžiai ir sąvokos”, „Esminiai teiginiai”, „Praktiniai įgūdžiai ir informacijos šaltiniai”. Taip pat čia rasite skyrelį „Geografiniai tyrimai“, kuriame pateikiama konkrečių idėjų įvairioms veikloms: aplinkos stebėjimui, darbui su atlasu ir žemėlapiais, interneto panaudojimui, diskusijoms, kūrybiniams darbams ir kt. Šiame skyriuje kiekvienai temai pateikiami programą atitinkantys klausimai ir užduotys. Nemažai jų iliustruoti.

.

gaublys_66-67_santrauka.

Vadovėlio pabaigoje pateikiamos „Pavyzdinės egzamino užduotys“. Jos parengtos pagal nusistovėjusius egzamino reikalavimus, spalvotai iliustruotos, vertinamos taškais. Vadovėlio paskutiniame puslapyje pateikti visų šių užduočių atsakymai.

.

egzamino-uzduotys.

222-223

Prie vadovėlio parengta USB atmintinė mokytojams, kuri pridedama nemokamai arba parduodama perkant tam tikrą kiekį vadovėlių. Šioje analogo tarp geografijai skirtų leidinių neturinčioje interaktyvioje-elektroninėje metodinėje priemonėje bus visos vadovėlio temos, pamokų iliustracijų „konstruktorius“, kurio pagalba galima susidaryti savo bet kurios pamokos iliustracinės medžiagos eiliškumą, o „primintukų“ kūrimo galimybė leis bet kurioje temos vietoje daryti reikalingus įrašus, juos spalvomis skirstyti į kategorijas. Čia esančiame visos iliustracinės medžiagos šaltinių rinkinyje pateikiama dar apie 150 papildomų fotografijų ir kitų iliustracijų. USB atmintinės platinamos arba parduodamos tik mokykloms.

USB.

Jau rengiamas ir 2011 metais prie šio vadovėlio bus išleistas originalus ir gerokai mokymo bei mokymosi galimybes išplečiantis pratybų sąsiuvinis.

Antrasis serijos „Gaublys“ vadovėlis „Visuomeninė geografija“ bus išleistas 2011 metų IV ketvirtyje.

Metodinės koncepcijos autorius ir projekto vadovas: Rytas Šalna
Autoriai: Rytas Šalna, Georgijus Sapožnikovas, Giedrė Motiejuitė, Mantas Šiumeta, Robertas Šalna


Share This Post
16 komentarų
  1. Pagaliau įsižiebė reali viltis turėtų normalų vadovėlį. Ačiū

  2. Pagyvensim-pamatysim. Jūs, Jonai, jau gal dirbate pagal naują vadovėlį? Parašykite, kaip sekasi :)Ačiū.

  3. Ačių už vadovėlį.Lauksime antro vadovėlio. Regina.

  4. Ačiū už pagaliau normalų, išsamų vadovėlį

  5. Linui. Ne, aš nedirbu su šiuo vadovėliu, bet mano mokykla jį gavo iškart po Kalėdų. Bet aš jį atidziai pavarčiau, paskaitinėjau. Įspūdis labai geras, matosi, kad lygis aukštas, ypač į akis krito iliustrcijos. Cia ne tik mokinbiui, bet ir mokytojui įdomu. Bet dar negavime to USB, laukiam…

  6. Džiugu,kad ir mūsų mokykla jau gavo šiuos vadovėlius. Įdėmiai peržiūrėjau visą vadovėlį, nustebino labai didelis išsamių iliustracijų kiekis. Dar nebuvo tekę to matyti lietuviškuose vadovėliuose. Įdomus teksto pateikimas, tokie teiginiai leis lengviau dėstyti temas. Jau laukiu nesulaukiu, kada prasidės pamokos ir galima bus pradėti su juo dirbti (juokingai skamba, bet tai tiesa) :))
    Sėkmės autoriams leidžiant antrąją dalį.

  7. Būtų įdomu matyti. iki šiol apart Waugh vadovėlių, lietuviškos normalios medžiagos nebuvo, o tas keturių dalių naujausius yra grynas nesusipratimas. Visiškai neįdomus, sausas ir teorinis.

  8. Dėkui autorių grupei už vadovėlį. Šaunuoliai-darbštuoliai !!!

  9. Is tikruju labai reikejo naujo vadovelio, nes dirbti mokykloje buvo nelengva. Neaisku, kada musu mokykla nupirks siuos vadovelius? Nezinau, kaip ten tas tekstas, taciau paveikslu daug, jau vien tai turetu labai pagelbeti mokytojui. O tas USB nesuprantu, ar tai realu??? cia is serijos, kad mokytojas gales viska parodyti ekrane??? netikiu, tokiu dalyku geografijoje dar niekada nebuvo…

  10. Ačių už vadovėlį, gavau USB, šiandien išbandome su mokiniais, puiku. Sėkmės autoriams.

  11. Na ir kaip darbas su USB?

  12. USB liuks. Visos temos, visi puslapiai, visos iliustracijos, gali pasirinkti ka nori, susidelioti kaip nori. Esme, kad mokiniams nereikia kalbeti abstrakciai, bet gali viska rodyti ekrane ar lentoje – tai yra COOOOOOOOOOL

  13. Labai,labai ačiū autoriams už puikų vadovėlį.
    Informatyvus, įdomus, estetiškas, patrauklus.
    Lauksime ir antrosios dalies.

  14. Aš jau antrą mėnesį dirbu su šiuo vadovėliu. Ir ką galiu pasakyti? Mano mokiniai neblogi, jų motyvacija normali. Jie vadovėlį vertina gerai, nes, kaip jie sako, viskas yra labai aišku. Vadovėlyje nėra balasto, jaučiasi, kad autoriai žino, ką daro, medžiaga tiek išgryninta, kad daugiau nieko ir nereikia.
    Iliustracijų daug, mokytojui į kai kurias reikia įsigilinti, tačiau ir jaučiasi, kad jos parengtos aukštesniam mokinių lygiui.
    Žinoma, dėstant tam tikras temas man kyla klausimų, ar to reikia ar nereikia, gal visai nereikia, kai pažiūri i programa – ten parašyta labai aptakiai. Tokiais atvejai visiškai neaišku, ką turi omeny programos autoriai.
    Jau mano mokiniai rado vieną kitą korektūros klaidelę, na, ką darysi, pasitaiko.
    O šiaip noriu pasidžiaugti, kad man pagaliau su 11-okais ŽYMIAI lengviau dirbti ir gyventi pasidarė. Labai reikėtų pratybų. Lauksime.

  15. kaip galima parsisųsti nemokamai ” gaublys gamtine geografija” vadovėli elektronine versija? mums mokykloje, liepė taip padaryt bet niekur nerandame?

Rašyti komentarą